Hovedinnhold

Daglig leder ved Nedre Foss Gård: – Jeg tar brannen svært tungt

<p>OMFATTENDE SKADER: Nedre Foss Gård fikk store skader etter brannnen, men etter befaringen onsdag er Byantikvaren optimistisk i forhold til oppbygging av tomten.</p>

OMFATTENDE SKADER: Nedre Foss Gård fikk store skader etter brannnen, men etter befaringen onsdag er Byantikvaren optimistisk i forhold til oppbygging av tomten.

Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
De brukte mer enn tre år på å få restauranten i gang. Lille nyttårsaften stod det nyåpnede stedet i flammer.

Denne saken handler om:

– Brannen er en stor og helt uvirkelig tragedie. Kulturhistoriske verdier, og en av Grunerløkkas eldste bygninger har gått tapt. Heldigvis gikk ingen menneskeliv tapt i brannen, sier daglig leder og utelivsgründer Nevzat Arikan i en pressemelding sendt til VG.

Han ønsker foreløpig ikke å la seg intervjue.

Brannvesenet fikk melding om brannen i den nyåpnede restauranten kl. 18.44 dagen før nyttårsaften. Ingen ble skadet, men det var et svært krevende slukningsarbeid, som holdt på i mer enn tolv timer. Brannen startet trolig på kjøkkenet, ifølge brannvesenet.

– Brukte mer enn tre år

– Jeg tar brannen svært tungt, både personlig og forretningsmessig. Vi har brukt mer enn tre år på å få stedet i gang og var nå kommet i full drift. Utallige mennesker har lagt ned et omfattende arbeid og kreativitet i prosjektering, bygging og restaurering av Nedre Foss, sier han.

Nedre Foss gård ble av Aftenpostens lesere i desember i år kåret til årets beste nye restaurant, etter et omfattende oppussingsarbeid.

– Det har både fra gårdeier Eiendomsspar AS og vårt selskap, Rodeløkka Invest, vært investert betydelige økonomiske ressurser i bygget. Våre dyktige ansatte har i den korte tiden vi fikk være i drift gjort det til det unike stedet det var, står det videre i pressemeldingen.


Les også: Bellona-Hauge: Nei, nei, nei. Det kan ikke være sant!

Nesten 50 personer var ansatt ved Nedre Foss Gård. Disse mistet over natten sin arbeidsplass, noe som oppleves som dramatisk for alle involvert.

Daglig leder avslutter med en takk til redningsmannskapet som jobbet den natten.

«Vi vil takke oslopolitiet og brannvesenet for deres iherdige innsats».

Byantikvaren: – Optimistisk

Gården som tok fyr, er fra tidlig på 1800-tallet og ligger i Nordre gate 2 – et steinkast unna Mathallen og Vulkan på Grünerløkka i Oslo. Gården er en viktig del av områdets historie og nevnes så tidlig som i 1220, da som en kvern tilhørende Hovedøya Kloster.

Byantikvaren i Oslo, Janne Wilberg var på befaring torsdag 7. januar, og hun er optimistisk i forhold til det hun så der.

– Brannvesenet har klart å redde sørfløyen som er den eldste delen, og mye av infrastrukturen som ser ut til å være i god behold, sier Wilberg.

Hun kan fortelle at sørfløyen er eldre enn 1802, og at de vet at det sto et hus der på 1700-tallet. Hun hyller nå eier for å ta vare på restverdiene.

– For det første må jeg gi all ros til eier som har satt i gang med å sikre og rydde på tomten umiddelbart, sier Wilberg.

Det var en trist byantikvar som fikk beskjed om brannen før nyttårsaften.

– Man blir fortvilet fordi kulturminner er ikke fornybare ressurser.  Dette er ikke en hvilken som helst bygning i Oslo, påpeker hun.

Neste uke skal Byantikvaren, Plan- og bygningsetaten og Eiendomsspar AS som eies av Christian Ringnes møtes for og sammen finne ut av hvordan veien blir lagt videre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks