Hovedinnhold

Satt fastklemt - veteranbrannbilen fikk ham ikke løs

Brannvesenet om beredskapen: En horribel situasjon

MISTET FOTEN: Åtte uker etter ulykken, er Jan Erling Hals fortsatt på sykehuset. Han er oppgitt over beredskapen. - Det er for dårlig å bli møtt av en veteranbrannbil i 2012, sier yrkessjåføren. Foto: TERJE MORTENSEN/VG
MISTET FOTEN: Åtte uker etter ulykken, er Jan Erling Hals fortsatt på sykehuset. Han er oppgitt over beredskapen. - Det er for dårlig å bli møtt av en veteranbrannbil i 2012, sier yrkessjåføren. Foto: TERJE MORTENSEN/VG
TROMSØ/OSLO (VG) Veteranbrannbilen hadde ikke utstyr til å få ham løs. Dermed ble Jan Erling Hals (61) sittende fastklemt i lastebilvraket i 4,5 time.

Denne saken handler om:

Tips oss

Historier, tips, bilder eller innspill?Norske brannvesen
...har 1932 disponible utrykningskjøretøy.

257 av disse er veteranbiler.

Veteranene er fordelt på 157 ulike brannvesen.

Snittalderen på norske brannbiler er 16.9 år.

Om lag 40 prosent av brannbilene er 20 år eller eldre.

I tillegg har norske brannvesen 200 kommandobiler med snittalder på 7.6 år.

KILDE: DSB

- Da jeg så blålysene, tenkte jeg at jeg ville bli reddet. Men da jeg så veteranbrannbilen, ble jeg først veldig overrasket. Så var jeg sikker på at det var slutten. Det er ikke en følelse jeg unner noen, sier yrkessjåføren til VG fra sengen på Universitetssykehuset i Nord-Norge.

VG dokumenterer i dag den begredelige tilstanden i flere norske brannvesen:

**257 av Norges 1932 brannbiler er veteraner.
**Snittalderen på norske brannbiler er 17 år.
**Veteranbrannbilene er spredd utover hele landet - på 156 ulike brannvesen.
**Om lag 40 prosent av norske brannbiler er 20 år eller eldre.

INTERAKTIV VG-GRAFIKK: Sjekk DITT brannvesen og last opp bilder av brannbilene i DIN kommune!

Mens det er staten og helseforetakene som kjøper inn og bytter ut politibiler og ambulanser, er det opp til hver enkelt kommune og hvert enkelt brannvesen å kjøpe nye brannbiler.

I dagens VG slår flere brannsjefer alarm om situasjonen.

- Jeg er full av beundring over jobben brannmannskapene gjorde med så gammelt utstyr. Det er helt utrolig at de finner seg i å ha slike arbeidsredskaper, sier Hals.

Ringte selv etter hjelp

Det var 24. oktober i år at yrkessjåføren fikk kjenne beredskapen i Utkant-Norge på kroppen da han kjørte i fjellveggen på glatt føre på Senja.

Han ringte selv etter hjelp, og var bevisst under den lange og dramatiske redningsaksjonen som første gang ble omtalt i Nordlys.

- Hadde de ikke fått meg løs, hadde jeg vært død i dag, sier Hals til VG.

Men det var på nære nippet. Det tok så lang tid å få yrkessjåføren løs fra vraket at redningsmannskapene måtte gi ham blodoverføring. For å holde temperaturen oppe, må de la slangen med blodet gå gjennom Hals' kaffetermos.

Hyller redningsmennene - slakter utstyret

- All ære til den jobben de gjorde. De jobbet som helter med det utstyret de hadde. Men veteranbrannbilen hadde ikke utstyr for å få meg løs. Det måtte de til slutt fly inn med helikopter fra Tromsø. Da var tiden i ferd med å renne ut, sier 61-åringen - som mistet den ene foten i ulykken.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SOLGT PÅ FINN: Det var 1981-modellen DAF veteranbrannbilen fra Berg brannvesen som rykket ut til ulykken. Noen uker senere ble den solgt på Finn.no. Pris: 10.000 kroner. Foto: BERG BRANNVESEN
SOLGT PÅ FINN: Det var 1981-modellen DAF veteranbrannbilen fra Berg brannvesen som rykket ut til ulykken. Noen uker senere ble den solgt på Finn.no. Pris: 10.000 kroner. Foto: BERG BRANNVESEN

- Jeg har snakket med kjenninger jeg har i brannvesenet andre steder i landet. De forteller meg at med det utstyret de har, ville de fått meg ut av bilen på en halvtime. Nå hadde det trolig ikke hatt noe å si for foten min, den hadde jeg nok mistet uansett. Men det er et tankekors, sier han.

Forrige uke ble brannbilen som rykket ut for å redde Hals - en 29 år gammel DAF - solgt på Finn.no. Pris: 10.000 kroner.

- De hadde nok ikke optimalt utstyr for å håndtere en slik situasjon, nei, sier regionlensmann Arnold Nilsen til VG.

BEKYMRET: Sigbjørn Syr i Berg Brannvesen. Foto: PRIVAT
BEKYMRET: Sigbjørn Syr i Berg Brannvesen. Foto: PRIVAT

- I gamle dager drev brannvesen stort sett kun med å slukke brann. Men i dag brukes brannvesenet til mange andre oppgaver, og vi er mange som lener oss til brannvesenet på ulike oppgaver. I ni av ti tilfeller har de godt nok utstyr, men slik er det ikke alltid, sier Nilsen.

Det samme sier det lokale brannvesenet.

- Det er vanskelig for små brannvesen som oss å håndtere slike ulykker. Så lenge DSB ikke setter krav til kjøretøyene, blir det veldig opp til hver enkelt kommune hva slags utstyr en skal ha, sier Sigbjørn Syr i Berg brannvesen.

- Hva synes du om situasjonen?

- Jeg synes det er horribelt. Vi kan ikke være bekjent av en slik beredskap i Norge i 2012. Men det er i alle fall bedre enn før. Da hadde vi en folkevognbuss.

INTERAKTIV VG-GRAFIKK: Sjekk DITT brannvesen og last opp bilder av brannbilene i DIN kommune!

NB!Oversikten er bygget på de siste tilgjengelige tallene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Vi tar forbehold om feil, mangler, manglende registreringer og manglende innrapporteringer fra det enkelte brannvesen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks