Hovedinnhold

«Bolivia-far» Baste Fanebast er død

STORT HJERTE: Tidligere sjømann og nordsjøarbeider Baste Fanebust er død. Fanebust startet Bolivafamilien Norge, en fjernadopsjonsorganisasjon som i dag sørger for mer enn 700 barn ved 20 ulike dag- og barnehjem. FOTO: Lars Egil Borsheim.
STORT HJERTE: Tidligere sjømann og nordsjøarbeider Baste Fanebust er død. Fanebust startet Bolivafamilien Norge, en fjernadopsjonsorganisasjon som i dag sørger for mer enn 700 barn ved 20 ulike dag- og barnehjem. FOTO: Lars Egil Borsheim.
Ekofisk-installasjonene flagget på halv stang etter at oljearbeideren som startet 12-15 barnehjem i Bolivia, Baste Fanebust (63), døde natt til søndag.

- Han døde alt for tidlig. Fanebust var en profilert medarbeider gjennom mange år, som fikk flere priser for innsatsen han gjorde med Boliviafamilien Norge. Det er trist, spesielt for de som var med å hjelpe Baste med å hjelpe andre, sier informasjonssjef i ConocoPhillips, Ingvar Solberg til VG.

63-åringen sovnet uventet inn som følge av sykdom natt til søndag, ifølge kamerat og kollega Hans Olav Meland.

Fanebust er kjent for sitt formidable gratisarbeid med å skaffe faddere til barnehjemsbarn i Bolivia. Engasjementet skjøt fart tidlig på 80-tallet da han bestemte seg for å reise til Bolivia for å finne ett av sine fadderbarn, Naida.

Kom ikke fram

Han hadde vært fadder til jenta gjennom Nordisk Barnefond i fire år uten å høre noe om henne, og reiste ned for å oppdage at lite av pengene som ble sendt i virkeligheten kom fram.

- Baste fant henne etter noen uker og både hun og barnehjemmet var i en elendig forfatning. Han fylte matlagrene på barnehjemmet og dro hjem for å starte en omfattende kampanje blant annet blant oljearbeiderne på Ekofisk, sier Meland.

Pådriver

Hjemme startet han Boliviafamilien Norge og fortsatte arbeidet med å verve faddere helt til det siste. I dag harorganisasjonen rundt 700 faddere, og blant disse skal 60 prosent være tilknyttet Ekofisk.

- Han var en pådriver og en tankevekker som gjorde en kjempeinnsats for å få oss andre til å tenke på de verdiene som er i livet. Utrolig mange av arbeiderne på Ekofisk har fadderbarn på grunn av arbeidet han har lagt ned, og måten han har sørget for at pengene kom fram på, sier fagforeningsleder i ConocoPhillips, Geir Heddeland.

Fanebust etterlot seg en kona Cristina og to voksne sønner.

I forbindelse med begravelsen ønsker familien å arrangere en innsamling til Bastes nyeste prosjekt. Boliviafamilien hadde før hans død, kjøpt en tomt utenfor Cochabamba i Bolivia hvor et nytt barnehjemmet som får navnet "Grande Corazon Casa
Baste Fanebust".

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks