Hovedinnhold

I denne kommunen har ingen gateadresse

**47 kommuner uten en eneste adresse
**Sjekk din kommune!

<p>NAVNLØS: I dag er denne gaten navnløs, så blir det Nygårdsveien i Meråker.</p>

NAVNLØS: I dag er denne gaten navnløs, så blir det Nygårdsveien i Meråker.

Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG
MERÅKER (VG) John Magnar Høiseth i Meråker er en av 370.000 nordmenn som ikke har gateadresse.

Denne saken handler om:

Men om ikke lenge blir han å finne i Nygårdsveien.

Ifølge Kartverket er det 105.000 nordmenn som har fått ny gateadresse på sine hus og eiendommer det siste året. Meråker kommune er på vei ut av gruppen på 47 kommuner som er helt uten gateadresser.

Som kommunestyrerepresentant har John Magnar Høiseth selv vært med i prosessen med å gi kommunens hus gateadresser.

– Vi behandlet forslagene til veinavn i siste kommunestyremøte. De skal pusses litt på, men endelig vedtak er like om hjørnet, sier han.

-Vet hvem som bor hvor

Mellomriksveien skjærer gjennom kommunen, og i sentrum ligger det boliger og gårder på begge sider av E14.

I tabellen nedenfor kan du se den komplette oversikten over hvor langt norske kommuner har kommet i jobben med å tildele alle en veiadresse. Klikk på fylkesnavnet for å se kommunene i hvert fylke.

Selv der husene ligger i boligklynger er det ikke et veiskilt å se. På nordsiden av veien, svinger en stor vei seg mellom hundrevis av hytter i fagerlia. Ikke én av dem har gateadresse.

Det har ikke vært noe stort problem til nå, mener Høiseth.

– Vi er jo ikke flere her i kommunene enn at vi vet hvem som bor hvor, og selv om ikke vi har hatt veinavn, har vi hatt andre måter å beskrive hvor folk bor på. Men verden har forandret seg. Før hadde vi ambulanse i bygda, som også visste hvor folk bodde. Nå er så mye sentralisert at denne lokalkunnskapen ikke finnes hos alle som har behov.

Når nødetatene skal fram, er de avhengig av GPS og da må vi ha gatenavn, skal den kunne vise veien, sier Høiseth som i dag bor på Nygård, som om ikke lenge blir til Nygårdsveien.

Men fortsatt er det 370.000 nordmenn som ikke har veinavn og nummer der de bor. To år tilbake manglet nær 540.000 nordmenn adresse.

<p>VET VEIEN: John Magnar Høiseth vet hvor folk i Meråker bor, men skjønner at veiadresser er viktig.</p>

VET VEIEN: John Magnar Høiseth vet hvor folk i Meråker bor, men skjønner at veiadresser er viktig.

Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG

I dag er det 47 kommuner som står uten en eneste veiadresse, og 28 av disse er så å si ikke kommet i gan gang med arbeidet med å lage veiadresser.

Møre og Romsdal, Nordland, Nord-Trøndelag, Finnmark og Sør-Trøndelag er fylkene som har lavest andel veiadresser, men i Sør-Trøndelag har Kartverket registrert stor fremdrift det siste året.

Full dekning

Røros er en av kommunene som i løpet av året har fått på plass nye adresser. I sommer fikk 5000 hus og hytteeiere tilsendt sin nye adresse. Da kan nødplakater med kartreferanser byttes ut med veiadresser, om man har behov for assistanse.

– I desember vil vi ha 100 prosent dekning, det vil si at alle adresseverdige bygg vil ha sin egen offisielle adresse. Per dags dato er det fire veinavn som ennå ikke er vedtatt av formannskapet, men dette vil bli gjort på første møtet i desember.

I valg av adresser har vi prøvd å bruke lokale navn som har eksistert på veiene i størst mulig grad, og i tillegg fulgt nasjonale prinsipper for adressering, sier Ingrid F. Brennmoen i Røros kommune.

I Norge som er Fjellveien (eller vegen) og Storgaten (eller gata) de mest brukte veinavnene. Men det finnes også varianter som er mer morsomme. Noen bor i Likvegen, Promillevegen og Utslettveien.

Vet du om andre morsomme gateadresser? Del dem med oss her!

- I Røros er nok veier som Paddhølveien og Mugghølsli av de mer spesielle, sier Brennmoen.

I Engerdal skapte det bølger da to veier fikk navnene Øvre og Nedre Knulmyrveien.

Gleder seg

KARTSJEF: Direktør i Kartverket, Erik Perstuen.
KARTSJEF: Direktør i Kartverket, Erik Perstuen. Foto: Per Anders Bjørklund, Kartverket

– Det er gledelig å se at så mange er i gang. Det er viktig at det finnes gateadresser. Det handler ikke minst om liv og helse, og vi er ikke fornøyde for alle hus og eiendommer har sin egen veiadresse, sier direktør i Kartverket, Erik Perstuen.

Og Kartverkets siste opptelling viser følgende status:

  80 prosent av alle eiendommer/ hus har veiadresse

 – 43 kommuner har full dekning av veiadresser

 – 47 kommuner er helt uten veiadresse

 – 367.000 personer uten veiadresse i Norge

 – 12 % av landets boliger har ikke veiadresse

– 50 % av hyttene har ikke veiadresse

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks