Hovedinnhold

Blinde med førerhund får ikke drosje

**Ledige drosjer ignorerer blinde med førerhund
**Tone Mathisen har ventet opptil én time på drosje

(VG Nett) Drosjesjåfører har ikke lov til å avvise blinde og svaksynte med førerhund. Likevel ignoreres en rekke førerhundbrukere av ledige drosjer.

Drosje for førerhundbrukere

  • Det er rundt 300 førerhundbrukere i Norge.
  • I en landsomfattende spørreundersøkelse sier 30 prosent av dem at de har blitt nektet adgang til drosje.
  • Blant de spurte i Oslo er tallet 70 prosent.
  • Problemet har tidligere vært tatt opp med drosjenæringen.
  • Samferdselsdepartementet har slått fast at det ikke er lov til å reservere seg mot passasjerer med førerhund.
    Kilder: Blindeforbundet og Samferdselsdepartementet

Tone Mathisen er født blind og er helt avhengig av førerhund eller ledsager for å bevege seg i byen. Hun bor på Lillehammer, men er jevnlig i Oslo for å besøke venner eller delta på jobbkurs. Drosje er hennes eneste ferdselsåre i hovedstaden, ettersom hun ikke er lokalkjent nok til å kunne ta offentlig transport.

Har ventet i én time

Men å få drosje er lettere sagt enn gjort for Tone når hun har med førerhunden Mia. Ofte blir hun stående lenge ved holdeplassen uten at noen av de ledige bilene tilbyr henne å sitte på. Opptil en time har Tone ventet på drosje, mens hun hører at andre passasjerer rundt seg stiger inn i ledige biler

- Jeg ser ikke, og kan derfor ikke gå bort til en ledig drosje. Jeg er avhengig av at sjåførene tar kontakt med meg når jeg står ved taxiskiltet, sier hun.

Der blir hun imidlertid ofte stående lenge, selv om det er flust av ledige biler.

- Jeg står ofte ti eller tjue minutter. Opptil én time har jeg ventet, mens jeg hører at folk rundt meg får taxi. Det er ingen god følelse, sier Mathisen.

- Ser dere meg ikke?

VGTV var med da Tone forrige torsdag ettermiddag kom til Oslo, og forsøkte sammen med sin førerhund og en ledsager å få drosje ved Flytogterminalen på Oslo S.

Gang på gang ble drosjesjåfører sittende i bilen, mens Tone ventet ved taxi-skiltet. Gjentatte ganger tok drosjesjåførene imot andre passasjerer, mens Tone og Mia ikke ble tilbudt skyss.

- I dag skjedde igjen det som dessverre ofte skjer, at vi måtte stå ganske lenge før det var noen som var interessert i å ta oss med. Det opplever jeg særlig når jeg reiser med førerhund. Det er ingen god følelse. Jeg føler meg avvist, forteller Tone.

- Hvorfor er det ingen som vil ta med deg og førerhunden din?

- Det har jeg aldri fått noe godt svar på, så det er jeg ikke sikker på.

Etter 17 minutter uten å få napp hos en eneste drosje ved Norges største trafikknutepunkt, følte Tone seg både liten og oversett.

- Jeg følte meg utrolig liten, og tenkte: Ser dere meg virkelig ikke? Bryr dere dere ikke? Føler dere ingen ting? sier hun fortvilet.

- De behøver jo ikke se meg i øynene engang, når de kjører videre. De kan bare dra forbi eller late som de ikke ser meg. Jeg ser dem jo ikke.

Avvisninger over hele landet

Tone er ikke alene om å oppleve problemer med å få drosje når hun er ute med førerhund.

I en landsomfattende undersøkelse gjennomført i vår blant 100 av Norges 300 førerhundbrukere, svarer 30 prosent ja på spørsmålet: «Har du de siste 12 måneder blitt nektet adgang til drosje?». Blant førerhundbrukere i Oslo sier 70 prosent at de har blitt nektet adgang til drosje.

- Selv om tallet er høyere for Oslo, bekrefter undersøkelsen det inntrykket vi har hatt gjennom tilbakemeldinger fra våre medlemmer i flere år, nemlig at mange drosjesjåfører sier nei til turer som involverer førerhunder, sier Sverre Fuglerud, samfunnskontakt i Norges Blindeforbund.

- Hva er årsakene som oppgis av drosjesjåfører som nekter å ha med hund?

- Noen sier at det er på grunn av allergi. Det er en unnskyldning som er lett å bruke. Det kan også være frykt for litt ekstra renhold av bilen og fordommer eller kulturelle grunner. Det er viktig å understreke at det for oss som synshemmede er svært viktig at vi får drosje når vi trenger det, og at det er uakseptabelt å nekte førerhunder adgang, sier Fuglerud.

I 2006 kom Islamsk Råd Norge med en uttalelse som slo fast at hunder ikke er urene, og selv om hunden hadde vært uren, er hjelp til andre mennesker, og spesielt de med nedsatt funksjonsevne, obligatorisk og har høyere prioritet i islamsk lære.

- Dette er diskriminering

Likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik, er klokkeklar på at det Tone Mathisen opplever er diskriminering.

- Dette har drosjesjåførene ikke lov til. Det er brudd på loven dersom man blir nektet å ta drosje fordi man må ha førerhund. Dessverre er dette holdninger som mennesker med nedsatt funksjonsevne ofte opplever, sier hun.

- Er religion eller kultur en akseptert grunn til å avvise passasjerer med førerhund?

- Nei.

- Hva vil ombudet gjøre for å forsikre seg om at dette ikke fortsetter?

- Etter at dere nå tar opp dette, skal jeg se nærmere på temaet, og vurdere om det er behov for en ny runde med drosjeselskapene for å tydeliggjøre det regelverket de må forholde seg til.

Samferdselsdepartementet slår fast i et brev at «det foreligger ingen individuell eller kollektiv adgang til å kunne reservere seg mot å transportere av blinde som er avhengig av førerhund.»

Dette er også presisert i Norges Taxiforbunds transportvilkår.

I brevet understreker departementet at de «ikke har godkjent ordninger der sjåfører ved å henvise til allergi kan nekte å ta med blinde med førerhund.»

Lover bedring

Etter at VG konfronterer Norges Taxiforbund med situasjonen til Tone Mathisen og andre førerhundbrukere, lover de å ta grep.

- Vi skal løfte dette problemet innenfor taxisentralen i Oslo og be dem legge ekstra vekt på tiltak for å motvirke dette i tiden fremover, sier Lars Hjelmeng, direktør i Norges Taxiforbund.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks