Hovedinnhold

- Ble truet etter muslimsk homo-protest

UBEHAGELIG: Sara Azmeh Rasmussen oppfattet situasjonen onsdag kveld som ubehagelig, og det som ble sagt som en klar trussel. Foto: Berit Roald/Scanpix
UBEHAGELIG: Sara Azmeh Rasmussen oppfattet situasjonen onsdag kveld som ubehagelig, og det som ble sagt som en klar trussel. Foto: Berit Roald/Scanpix
Norsk-syriske Sara Azmeh Rasmussen skal ha blitt forsøkt truet til å gi opp aksjonen utenfor lokalene til Islamsk Råd Norge.

Rasmussen har kontaktet politiet for å orientere om hendelsen.

- En mann fulgte meg helt til døra onsdag kveld. Det var som om han ville vise at de vet hvor jeg bor, sier hun til NTB. I samtalen som fulgte, skal mannen ha gitt uttrykk for at flere sterkt misliker aksjonen hennes.

- Han sa: Du er en arabisk jente, du forstår hvordan vi gjør det i vår kultur. Tenk om noen mister tålmodigheten, sier Rasmussen.

Hun oppfattet situasjonen som ubehagelig, og det som ble sagt som en klar trussel. Hun valgte å ikke anmelde forholdet fordi hun mener det som ble sagt ikke var en trussel i juridisk forstand, og fordi hun ikke vet hvem mannen var.

Les også:  Sultestreiker i protest mot Islamsk Råd  

Skuffet over taushet

Rasmussen er skuffet over det manglende engasjementet fra de humanistiske organisasjonene og fra homobevegelsen.

- Det virker som noen må være offer og gråte for å få støtte for en sak. Det er trist at folk ikke reagerer før man stimulerer dem følelsesmessig, sier hun.

Hun savner uttalelser, støtteerklæringer og markeringer fra organisasjonene. Ikke for sin egen aksjon, men for muslimske homofile generelt.

- Jeg har ikke bedt om at noen skal sitte ved siden av meg på gata. Men det betyr ikke at de ikke kan uttale seg i en sak av generell interesse, sier hun.

Nyvalgt leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) gir Rasmussen uforbeholden støtte.

- Men hun har sagt tydelig at dette er en privat aksjon, og det har vi respekt for, sier han.

Sultestreiker

Rasmussen innledet torsdag en sultestreik for å protestere mot Islamsk Råds holdning til homofile og transpersoner. Hun vil kun innta vann.

Foreløpig har hun ikke noe opplegg for medisinsk tilsyn. Hun vil ikke si noe om hvor lenge aksjonen vil pågå.

- Dette gjør jeg for å få de religiøse lederne til å forstå at deres holdninger bidrar til å ta liv, sier hun.

Rasmussen krever at Islamsk Råd Norge utvetydig tar avstand fra dødsstraff mot homofile. I en pressemelding onsdag skrev rådet at det «verken ønsker eller søker dødsstraff for homofile». Rasmussen mener det ikke er godt nok.
LLH reagerer også på pressemeldingen som «uklar».

- Jeg er provosert over at de ikke klarer å ta klart avstand fra dødsstraff, sier Nylund. I begynnelsen av januar tok han kontakt med Islamsk Råd Norge for å diskutere spørsmålet, men har ennå ikke fått noen tilbakemelding.

Det lyktes ikke NTB å få noen kommentar fra Islamsk Råd Norge torsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks