Hovedinnhold

- Ble torturert etter tvangsretur fra Norge

...og det kan menneskerettighetsorganisasjoner ha skyld i, hevder UNE

PÅGREPET: Abdulkarim Hossain ble umiddelbart pågrepet da han ankom Syria (t.v) . Hans kone er fortsatt i Norge mens hun venter på å få sin asylsøknad behandlet. Til høyre er de to fotografert foran Stortinget i sommer. Foto: Amnesty/ Privat
PÅGREPET: Abdulkarim Hossain ble umiddelbart pågrepet da han ankom Syria (t.v) . Hans kone er fortsatt i Norge mens hun venter på å få sin asylsøknad behandlet. Til høyre er de to fotografert foran Stortinget i sommer. Foto: Amnesty/ Privat
(VG Nett) Etter at Abdulkarim Hossein ble sendt ut av Norge, skal han ha blitt arrestert, kledd naken og torturert. Nå advarer UNE mot at for mye fokus på enkeltsaker kan sette liv i fare.

Tips oss

Det var den 19. august i fjor at den kurdiske motstandsmannen ble tvangsutsendt fra Norge til Syria etter å ha fått avslag på søknaden om asyl. På syrisk jord ble Hossain umiddelbart arrestert av syriske migrasjonsmyndigheter, og transportert til Bab Musla-fengselet - kjent for sine grove overgrep mot aktive motstandere av staten.

I fengselet skal Hossain, ifølge medisinsk dokumentasjon som Amnesty sitter på, selv ha blitt offer for tortur. Ifølge Amnesty skal Hossain blant annet ha blitt strippet naken, seksuelt trakassert, banket opp og hengt opp ned i tre dager.

Mens menneskerettighetsorganisasjonene mener at en inhuman norsk asylpolitikk kan ha skyld i at enkelte får store problemer når de blir kastet ut av Norge, mener Utlendingsnemnda (UNE) at organisasjonene selv må ta en del av ansvaret for at enkelte får problemer når de returneres til hjemlandet.

- Personlig eksponering i vestlige medier vil kunne skape fare for enkeltpersoner som blir eksponert, også i saker der det tidligere ikke har foreligget slik fare. Brevkampanjer og lignende kan bidra til å sette en person i myndighetenes søkelys og dermed også i fare, hevder avdelingsdirektør Jon Arne Jensen.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL OM NORSK ASYLPOLITIKK? Kontakt VG Netts journalist her 

- Medieeksponering utløste beskyttelsesbehov

Hossains sønn måtte angivelig betale et sekssifret beløp for å få faren løslatt fra det beryktede fengselet. Nå skal Hossain ha flyktet til Tyrkia, hvor han er blitt anerkjent som flyktning av FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR).

Historien om Hossain er blitt omtalt i flere medier det siste halvåret, blant annet Klassekampen og Dagsavisen.
UNE ønsker ikke å kommentere på spørsmål om de mener oppmerksomheten rundt Abdulkarim Hossains sak kan være medvirkende til problemene han skal ha møtt i hjemlandet.

De viser derimot til en sak i 2001, hvor en syrisk kurder fikk opphold på humanitært grunnlag etter omfattende medieeksponering -til tross for at UDI og UNEs vurdering var at han ikke hadde et beskyttelsesbehov i utgangspunktet.

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter beskylder UNE for ansvarsfraskrivelse.

- Det er på høy tid at Utlendingsnemnda for en gang skyld tar ansvaret når de begår graverende feil som dette, sier Berglund Steen.

Les mer under bildet...

BØYER IKKE AV: Norsk asylpolitikk er for alvor i søkelyset i forbindelse med Maria Amelie-saken. Det er uaktuelt for Jens Stoltenberg (Ap) og Regjeringen nekter å bøye av. Foto: Scanpix
BØYER IKKE AV: Norsk asylpolitikk er for alvor i søkelyset i forbindelse med Maria Amelie-saken. Det er uaktuelt for Jens Stoltenberg (Ap) og Regjeringen nekter å bøye av. Foto: Scanpix

- Jeg blir forbannet

Den upopulære uttalelsen fra UNE kommer samtidig som norsk asylpolitikk blir heftig debattert etter pågripelsen av forfatteren Maria Amelie (25). Beskjeden fra Politiets utlendingsenhet (PU) og norske myndigheter med statsminister Jens Stoltenberg selv i spissen, er klar: Maria Amelie skal ut, og det så fort som praktisk mulig.

BAKGRUNN: Les alt om Maria Amelie-saken her

Også Sherwan Omer fra Foreningen for syriske kurdere i Norge, reagerer kraftig på UNEs argumentasjon både i Amelie og Hossain sine saker.

- Dette gjør meg forbannet. Her forsøker UNE å kneble debatten rundt upopulære utsendelser, sier Omer.

Han viser til at dette skal være den tredje saken på fire år hvor mennesker fra Syria får store problemer etter retur til hjemlandet.

- UNE kan aldri innrømme at de tar feil avgjørelser, raser Omer.

UNE tilbakeviser kritikken.

- Dette handler ikke om ikke å ønske oppmerksomhet rundt upopulære vedtak. Vi er tvert imot interessert i en offentlig diskusjon rundt dette fagfeltet, sier Jensen til VG Nett.

- Total ansvarsfraskrivelse

Også Amnesty reagerer på uttalelsene fra UNE.

- Det er en total ansvarsforskrivelse å legge skylden på organisasjonene. Det er vår oppgave å reagere når noen risikerer å bli forfulgt. Da blir det litt paradoksalt at norske myndigheter gir oss skylden når det skjer, sier politisk rådgiver i Amnesty, Beate Ekeløve-Skydal.

Hun viser til at Amnesty ikke engasjerte seg i Hossains sak før etter at han ble arrestert.

- Vi er vanligvis svært selektive i hvilke saker vi aksjonerer i, påpeker hun.

LES OGSÅ: Ap nekter å bøye av for SV-press

- Norske myndigheter ignorerer skjebnen hans

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter sier til VG Nett at det nå jobbes mot flere instanser for å forsøke å få Hossain tilbake til Norge, hvor kona fortsatt venter på å få sin asylsøknad behandlet.

- Det er skammelig at Hossain ble sendt ut til tross for såpass tydelige advarsler som nemnda fikk. Da han ble fengslet, opplevde vi en voldsom tiltaksløshet som man også ser i saken til Maria Amelie, sier Berglund Steen til VG Nett.

- Vi er lydhøre

UNE holder fast ved at det ikke var noen reell forfølgelsesfare da de sendte Hossain ut av landet.

- Ut i fra opplysningene som forelå i saken vurderte UNE at klageren ikke hadde et beskyttelsesbehov på vedtakstidspunktet, sier avdelingsdirektør Jon Arne Jensen til VG Nett.

- UNE blir beskyldt for å være lite lydhøre. Det rettes også saftig kritikk, ikke minst fra politisk hold, mot det de hevder er en inhuman asylpolitikk. Er den norske asylpolitikken for streng?

- UNE er et forvaltningsorgan og har ingen meninger om norsk asylpolitikk. Det legges imidlertid til grunn at alle som søker om asyl får en forsvarlig og grundig individuell behandling, og at det også har skjedd i denne saken. UNE er lydhøre overfor alle som mener å ha relevante opplysninger i enhver sak som kan bidra til å belyse den ytterligere.

- Hossain har nå fått flyktningsstatus av UNHCR, som i motsetning til dere mener at han har behov for beskyttelse. Hva tenker dere om det?

- UNHCR får selv stå for sin vurdering. UNEs vurdering er, uavhengig av dette, at han ikke hadde et beskyttelsesbehov.

Utlendingsdirektoratet (UDI) ønsker ikke å kommentere saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks