Hovedinnhold

Bjørnefamilie raserte hytte og tømte hundre bokser øl

RASERT: Slik så det ut etter at bjørnefamilien hadde brutt seg inn i hyta til familien Borthen på Jarfjordfjellet. Foto: EVEN BORTHEN NILSEN
RASERT: Slik så det ut etter at bjørnefamilien hadde brutt seg inn i hyta til familien Borthen på Jarfjordfjellet. Foto: EVEN BORTHEN NILSEN
TROMSØ/VARANGER (VG) Slik så det ut etter at bjørnene hadde besøkt hytta til familien Borthen og tatt for seg av mat og øl.

Som forberedelser til høstens jaktsesong, hadde familien lagret en del mat og øl i hytta på Jarfjordfjellet, helt øst i Finnmark.

Nær alt ble fortært av den sultne bjørnebinna og ungene hennes.

- Det var vel nesten hundre bokser øl på hytta, og de fleste var tomme. Vi kunne tydelig se tannmerkene etter bjørnene, sier Even Borthen Nilsen, som selv har studert naturforvaltning og bjørn.

Knuste alt

Det var avisen

Finnmarkensom først fortalte historien.

Bjørnespor, -hår og -avføring vitner om at det er har vært én binne og minst én bjørneunge inne i den avsidesliggende familiehytta, trolig forrige uke.

Lørdag ble det frekke innbruddet oppdaget da familiemedlemmer kom på årlig visitt for å plukke bær. Nå har de i stedet måttet rydde opp etter det uventede og uvørne besøket.

- Bjørnene har revet ned kledningen på ytterveggen, revet ut isolasjonen og revet et vindu av hengslene for å komme seg inn. De har knust kjøkkeninnredning, senger og skap. Alt som var spiselig har de knasket i seg, sier Borthen Nilsen.

Øltørste

Bildene han har tatt viser at bjørnene trolig har hatt et fint opphold på hytta. Historien minner, med en vri, om eventyret «Gullhår og de tre bjørnene».

De har testet sengene, hvor det er rester av bjørnepels. Tørrmat og sjokolade har gått ned på høykant. Mye tyder også på at bjørnene kan ha ravet rundt i fylla etter å ha drukket de store mengdene med øl.

- Jeg vil tro at de ble litt pussa - de er vel ikke så vant til å være ruset på alkohol, påpeker Borthen Nilsen.

Familien har et ambivalent forhold til hendelsen, som etterlot store skader på den 26 kvadratmeter store hytta.

- Det er jo eksotisk at det skjer, men også litt skremmende at bjørnene tar seg inn i hytter. De kan jo komme tilbake, sier Borthen Nilsen.

Ekspert: - Veldig spesielt

Det er mye bjørn i Sør-Varanger, men familien har aldri sett levende individer i nærheten - bare spor.

Statens naturoppsyn skal nå analysere prøver fra hytta for, om mulig, å finne ut hvilke bjørner som var på besøk. En del bjørner i området er registrert etter DNA-funn, men det streifer også bjørner over grensen fra Russland og Finland.
Ifølge Statens naturoppsyn (SNO) er det trolig en binne med tre unger som har vært på ferde.

- De ble observert i juni, rundt en mil fra hytta, sier rovviltkontakt Rolf Randa i Statens naturoppsyn til VG.

Det er svært sjelden at bjørn tar seg inn i hytter på denne måten.

- Det er veldig spesielt. Vi har diskutert det, og vi vet ikke om at det tidligere har skjedd i Norge i nyere tid, sier Randa.
Det skal ikke være lite mat for bjørnene i området.

Tiltrekkes av gummislanger?

Randa mener bjørnene kan ha blitt tiltrukket av lukten av gummislanger fra gassflasker på utsiden av hytta, noe SNO har sett eksempler på tidligere.

- Det kan ha startet det hele, før bjørnene har kjent lukten av mat inni hytta. Ut fra bildene er det tydelig at bjørnene har vært veldig bestemte på å komme seg inn, sier Randa.

Det er tidligere i år avlivet tre bjørner i Sør-Varanger kommune - to av dem etter å ha vært nærgående mot mennesker, den tredje etter å ha tatt livet av sau.

Det er ingenting som tilsier at denne binna utgjør noen trussel for tobeinte.

- Hun har tidligere vist at hun er redd mennesker, så det er ikke noe som tyder på at den er farlig, sier Randa.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks