Hovedinnhold

Bjærn Dæhlie fikk 50.000 i bot etter ulovlig trefelling

FÅR SMEKK: Ullensaker kommune refser Bjørn Dæhlie for ikke å ha søkt om tillatelse til trefelling på den vernede eiendommen på Jessheim. Her er gullgrossisten fotografert under Petter Stordalens 16. mai-fest i fjor, der han ankom i en Felleskjøpet-dress. Foto: NTB scanpix
FÅR SMEKK: Ullensaker kommune refser Bjørn Dæhlie for ikke å ha søkt om tillatelse til trefelling på den vernede eiendommen på Jessheim. Her er gullgrossisten fotografert under Petter Stordalens 16. mai-fest i fjor, der han ankom i en Felleskjøpet-dress. Foto: NTB scanpix
(VG Nett) Skilegende Bjørn Dæhlie (45) får svi på pungen etter at han jevnet en rekke trær med jorden i en vernet hage på Jessheim.

Mandag vedtok et enstemmig formannskap i Jessheim kommune å sende avgårde en saftig bot til den gamle skikongen.

- Vi har enstemmig vedtatt at Dæhli får en bot på 50.000 kroner for at han ulovlig har hogget ned disse trærne, sier varaordfører Eli Stensby til VG.

Viktig prinsippsak

Ifølge Stensby tok blant annet Arbeiderpartiet til ordet for at Dæhli skulle få en enda strengere bot.

- Men vi var opptatt av at dette vedtaket skulle være enstemmig, og derfor landet vi altså på 50.000 kroner, sier Stensby, og legger til:

- For oss er dette en viktig prinsippsak. Dette danner presedens for slike saker i kommunen, ettersom vi ikke har hatt en lignende sak tidligere.

- Har hans kjendisstatus spilt noen rolle for behandlingen av denne saken?

- Fra Høyres side har det overhodet ikke gjort det. Dette er en prinsippsak, uavhengig av om han er kjent eller ikke, sier Stensby.

Vernet hage

Hun vedgår imidlertid at det er en diskusjon om hvor alvorlig saken er.

- Det er et godt spørsmål egentlig. Andre og mer alvorlige lovbrudd kunne kanskje fått lavere bøter, så man kan sikkert diskutere bøtenivået. Men særlig fordi dette skjedde i et vernet område i en gammel bydel av Jessheim var det viktig for oss å sende et tydelig signal om at dette ikke er akseptabelt, sier Stensby.

Ifølge Romerikes Blad søkte aldri 45-åringen om tillatelse til å hogge ned de mange trærne i det som skal være Jessheims eldste hage.

- Trær kan skiftes ut. Men det er noe annet enn å rense hele hagen, sier kommunaldirektør Siri Gauthun Kielland i Ullensaker kommune til avisen.

- Ganske tynt

Til VG fortellalte Kielland tidligere i år at Dæhlies eiendom faller innunder en reguleringsplan fra 1997, som gjelder den gamle trehusbebyggelsen i Jessheim.

Hun opplyser at det i tillegg finnes en egen bestemmelse for området der eiendommen ligger, som blant annet sier at en gate kalt Poppelalleen og bjørketrærne i hagen skal bevares.

- Poppelalleen har han ikke rørt, men ellers er det ganske tynt med trær, sier Kielland til VG.

- Så Dæhlie skulle ha søkt om tillatelse fra kommunen?

- Det skulle han definitivt ha gjort.

Tar selvkritikk

Til Romerikes blad sa Dæhlie i januar at han fjernet trærne fordi de ødela takene på bygningene.

Han opplyser at han ikke visste at også bjørketrærne var omfattet av reguleringsbestemmelsene.

Han skal ha blitt anbefalt å hogge ned epletrærne fra noen som syntes det var mørkt der. Da arbeiderne først var på plassen, tok de like godt disse også onsdag morgen, forteller skikongen.

- De som har drevet der i to uker, har bare fått positive tilbakemeldinger. Men jeg skjønner jo nå at jeg burde satt meg bedre inn i dette, sier Dæhlie.

VG har foreløpig ikke fått en kommentar fra Bjørn Dæhlie.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks