Hovedinnhold

Bispemøtet ber Solberg drøye asylreturer til over jul

<p>FORRIGE VINTER: Slik så det det ut da 13 asylsøkere ble hentet på Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes, og returnert over Storskog grensestasjon til Russland i midten av januar i år.</p>

FORRIGE VINTER: Slik så det det ut da 13 asylsøkere ble hentet på Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes, og returnert over Storskog grensestasjon til Russland i midten av januar i år.

Foto: Ole-tommy Pedersen / Ifinnmark.no, NTB scanpix
I et brev til statsminister Erna Solberg (H) ber norske biskoper om at regjeringen innstiller retur av flyktninger og asylsøkere til over jul.

Bispemøtet ber også om at myndighetene vurderer dagens returpraksis på nytt.

– Vi får nå stadig skildringer fra lokalsamfunn og menigheter som er rystet over hvordan unge asylsøkere vekkes på nattetid, legges i håndjern, interneres uten å kunne ta farvel med noen, de får så beskjed om endelig avslag og at de skal returneres raskt, heter det i brevet til statsministeren.

– Advokatforeningen har påpekt at loven brytes i iveren etter å nå politiske mål. Ansatte på mottak forteller at redselen for tvangsretur, selvskading og rømning har fått nytt omfang. Barneombudet og UDI advarer dessuten mot den nye praksisen at enslige mindreårige ikke får mulighet til å bosettes, men må bli værende i mottak over lang tid, heter det videre.

Les også: UDI refser Listhaug for asylbarn-behandling

Markering for flyktninger i 18 byer

I 18 norske byer tente tusenvis av demonstranter lys og fakler i protest mot regjeringens asyl- og flyktningpolitikk.

Les også: Norge tvangsreturnerer flest barn til Afghanistan

I Oslo marsjerte mellom 3.000 og 4.000 mennesker opp Karl Johan og samlet seg foran Stortinget. Det var langt flere enn arrangørene på forhånd hadde turt å håpe på.

– Vi protesterer mot alle innstrammingene som har skjedd det siste året. Vårt krav er at Norge skal ta sin del av ansvaret for mennesker på flukt, sier biskop emeritus Tor Berger Jørgensen, som har sittet i arrangementskomiteen, til NTB.

<p>STØTTEMARKERING:  Mange mennesker samlet seg til et lyshav foran Stortinget i Oslo i forbindelse med markeringen «Tusen lys for mennesker på flukt» onsdag ettermiddag.</p>

STØTTEMARKERING:  Mange mennesker samlet seg til et lyshav foran Stortinget i Oslo i forbindelse med markeringen «Tusen lys for mennesker på flukt» onsdag ettermiddag.

Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

I alt 40 organisasjoner, politiske partier og ungdomspartier har stilt seg bak markeringen «Tusen lys for mennesker på flukt».

Samtidig nådde krisen i Aleppo i Syria nådde et nytt sørgelig bunnpunkt onsdag, noe som ble markert med ett minutts stillhet foran Stortinget.

Les også: Saifullah (13) krysset Middelhavet i gummibåt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks