Hovedinnhold

Einar (35) drept på åpen gate: - Han var alltid blid

Familien til drapsofferet om sorgen

DET SISTE BILDET: Einar Opsahl elsket å være ute i naturen. Han konkurrerte i orientering og i vinter gikk han 170 mil på ski. Dette bildet ble tatt for seks uker siden. Foto: Privat
DET SISTE BILDET: Einar Opsahl elsket å være ute i naturen. Han konkurrerte i orientering og i vinter gikk han 170 mil på ski. Dette bildet ble tatt for seks uker siden. Foto: Privat
DRAMMEN (VG) Om noen måneder skulle Einar Opsahls drøm om å utgi et kunnskapsspill gå i oppfyllelse. Nå må gründerprosjektet leve videre uten ham.

Denne saken handler om:

Tidlig om morgenen forrige lørdag banket det på døren i et brunt hus på Nesbru i Asker. Den samme døren som Einar Opsahl (35) hadde gått inn og ut av siden han nådde opp til dørhåndtaket - også jevnlig etter at han flyttet ut for å studere økonomi i Sveits og London.

Utenfor sto presten.

- Så meningsløst

- Enhver slik tragedie er vanskelig for alle familier, men det som gjør det så ekstremt meningsløst er at det er så vanskelig å forstå hvordan det kunne skje. Hadde det vært et gammelt, sykt menneske kunne man vært mentalt forberedt, men her kommer det som lyn fra klar himmel, sier Linda Gundersen, som i mange år var samboer med Einars far.

Hun er mor til Einars halvsøster (20), og kom inn i hans liv da han var 14 år. Selv om hun og Einars far flyttet fra hverandre for ti år siden, opprettholdt de den nære kontakten.

SØRGER: Linda Gundersen snakker om sorgen for familien. Foto: Frode Hansen
SØRGER: Linda Gundersen snakker om sorgen for familien. Foto: Frode Hansen

Kort tid etter at presten ringte på døren til Einars barndomshjem, hvor moren nå bor, ble Gundersen oppringt av Einars far. Han hadde også fått besøk av presten.

Etter å ha svelget unna det verste sjokket måtte hun ta den tunge jobben med å fortelle datteren at hun hadde mistet broren sin.

- For søsknene var Einar den som alltid hadde tid, den man hadde dype samtaler med. Han hadde et typisk gutteforhold med storebroren og siden søsteren var såpass mye yngre passet han veldig på henne og tok henne med på ting.

- At han var så nær og så deltagende i livene deres gjør dette så vanvittig vanskelig for dem, sier hun.

- Vil lette trykket

I samråd med drapsofferets mor og far har Gundersen valgt å gi et intervju til VG og lokalavisen Budstikka for å lette på medietrykket som har vært rettet mot venner og familie den siste uken.

Før intervjuet samlet familien seg for å finne den riktige karakteristikken av Einar.

- Det beste ordet for å beskrive ham er «stor». Det var ikke det at han var så kjempestor fysisk, han var riktignok høy og godt trent, men han var utrolig omtenksom og hadde en eksepsjonell empati med andre mennesker. Man følte at Einar alltid var interessert i deg, det du drev med og det du var opptatt av, sier Gundersen, som også beskriver ham som intellektuell - en fritenker som var opptatt av filosofi, miljø og maktstrukturer i samfunnet.

På en lyktestolpe på Bislett, midt i haugen av blomster og gravlykter, henger det en sort trekant. På den har noen skrevet «Macht» med hvit tusj. Det var her 35-åringen segnet om etter at han ble skutt i hodet natt til forrige lørdag.

VENNER I SORG: På åstedet på Bislett er det fortsatt mange blomster med hilsninger til drepte Einar Opsahl. Foto: ESPEN BRAATA
VENNER I SORG: På åstedet på Bislett er det fortsatt mange blomster med hilsninger til drepte Einar Opsahl. Foto: ESPEN BRAATA

Timer før spiste en lystig vennegjeng middag sammen.

Etter flere års hardt og målrettet arbeid var kunnskapsspillet «MACHT» klar for produksjon i Kina, og lanseringen var kun noen måneder unna.

- Var giret og positiv

- Kunnskapsspillet er Einars idé, og noe han brant for. Spillet er revolusjonerende og det har hatt stort fokus de siste årene, sier Linda Gundersen.

Prosjektet er kommet så langt at familien, med hjelp av gode venner, kan fullføre det.

Dagen før drapet møtte Einar lillesøsteren og sin tre år eldre bror.

- Han var så giret og positiv. Det er helt forferdelig at han ikke får oppleve det han brant for og jobbet så hardt med så lenge.

Etter drapet har venner og familie strømmet til barndomshjemmet på Nesbru. Hans nærmeste venner er en sammensveiset gjeng på 30-40 barndomsvenner som har holdt sammen siden barneparken og barneskolen.

To av disse ble hjelpeløse vitner til drapet natt til lørdag.

- Vi er veldig takknemlig for støtten og medfølelsen fra kjente og ukjente. Samtidig syntes vi at folk har hatt stor respekt for at det er en spesiell situasjon, så ingen har vært for pågående, men respektert at man trenger tid og rom, sier Gundersen.

-Snakker sammen

Familien har fått tilbud om krisehjelp, men har så langt funnet den beste hjelpen ved å snakke sammen.

- Vi prøver å ta vare på hverandre så godt vi kan. Vi har forskjellige måter å reagere og takle dette på, og respekterer hverandre for det, sier hun.

Siden Einar har vært fast bidragsyter til Regnskogsfondet, og har stor respekt for det arbeidet de utfører, ønsker familien en gave til Regnskogfondet i stedet for blomster til begravelsen neste uke. Seremonien ønsker de å holde privat uten presse til stede. De ønsker nå ro og fred.

Samtidig som familien og venner sørger sammen i barndomshjemmet, foregår det en klappjakt på hans drapsmann.

- Vi vil oppfordre alle som har sett eller hørt noe om å melde seg for politiet. Dette må være en farlig person og da kan det være andre som er i faresonen også, sier Gundersen på vegne av familien.

- Har dere noen oppfordring til gjerningsmannen?

- Selvfølgelig ønsker man at gjerningsmannen blir tatt og at han må stå til rette for det han har gjort, men vi har ikke valgt å bruke energi på negative følelser mot denne personen, men heller bruke energien på vår familie og de som er berørt, svarer kvinnen og tar en pustepause før hun legger til:

- Vi håper gjerningsmannen får sin straff, men det vil uansett aldri gi oss Einar tilbake.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks