Hovedinnhold

Birken-rittet må advare deltagere mot å drikke vaskemiddel

Lilleborg vurderer å endre etiketten på sitt nye vaskemiddel

<p>MERKET: Etter at seks menn drakk innholdet i flasket måtte arrangørene gå til det skrittet å merke dem med at de «MÅ IKKE DRIKKES».</p>

MERKET: Etter at seks menn drakk innholdet i flasket måtte arrangørene gå til det skrittet å merke dem med at de «MÅ IKKE DRIKKES».

Årsaken er at seks menn misforsto innholdet i den lille flasken med flytende vaskemiddel og drakk det.

Fredag gikk startskuddet for FredagsBirken Sykkel, hvor man starter på Rena og ender opp i Lillehammer.

Før selve løpet gikk i gang, fikk deltagerne utdelt startnumrene sine, og i tillegg flere produkter – deriblant en liten flaske med vaskemiddelet OMO Color.

- Seks norske menn som kanskje har litt lite kjennskap til dette med vaskemiddel, bestemte seg før start for å drikke innholdet i flasken, sier en litt lattermild daglig leder, Jo Gunnar Ellevold, til VG.

<p>GÅR HARDT FOR SEG: FredagsBirken er et sykkelritt som går fra Rena, og målet er ved Håkons Hall i Lillehammer. Totalt må deltagerne sykle 92 kilometer. Bildet er fra 2009.<br/></p>

GÅR HARDT FOR SEG: FredagsBirken er et sykkelritt som går fra Rena, og målet er ved Håkons Hall i Lillehammer. Totalt må deltagerne sykle 92 kilometer. Bildet er fra 2009.

Foto: Geir Olsen, VG

Drakk rett fra flasken

Han forteller at Birken delte ut vaskemiddelet siden de synes det var en god idé, ettersom det kan oppstå behov for å vaske klærne sine etter man har syklet de 93 kilometerne.

- Vi hadde ikke trodd at noen skulle drikke dette. Jeg tror det var noen i sekretariatet som så at de to første drakk det rett fra flasken, mens de andre skal ha blandet det ut i vannet sitt.

Da dette ble oppdaget, ble det med en gang ringt til legevakten, og de tok kontakt med Giftsentralen.

- Der fikk vi opplyst at det ikke er helsemessig farlig å drikke denne mengden, cirka er en desiliter. Men det skummer litt, og det er naturlig at man opplever noe ubehag i magen i tiden etter, sier han.

Merket flasken ekstra godt

Ellevold sier at det derfor ikke var nødvendig å sende dem på legevakten, og så langt Birkebeineren kjenner til, stilte alle de lite vaske-erfarne mennene til start. Likevel gjør arrangøren alt i sin makt nå for at ingen andre skal misforstå de små flaskene.

- Vi har merket dem ekstra godt og skrevet at det er vaskemiddel, og at det ikke må drikkes. Speaker opplyser også om dette jevnlig over høyttalerne – både på norsk og engelsk, ettersom det er over 500 utenlandske påmeldt rittene disse dagene.

Nå håper daglig leder at selv om vaskemiddelet ikke direkte er en energidrikk at de seks mennene klarer seg fint over fjellet.

- Det er en kjedelig situasjon de er i nå, men jeg håper turen blir fin. Litt humor er det at vi ikke har fått inn noen meldinger om at kvinner har drukket den hvite væsken, humrer Ellevold.

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte saken.

Vurderer å endre etiketten

Til NTB forteller informasjonssjef i Lilleborg at de mener at det tydelig kommer frem av etiketten at produktet er et vaskemiddel.

- Men i lys av de som har skjedd, vil vi igjen vurdere om merkingen er god nok, sier Anne Gjemdal og fortsetter:

– Vi beklager på det sterkeste at folk har misforstått og trodd at dette er en sportsdrikk. Vi håper de berørte er tatt godt hånd om, sier hun.

PS: Giftsentralen opplyser at hvis man er uheldig og drikker vaskemiddel, må man raskt drikke store menger med væske – enten vann eller melk. Det er vanlig å oppleve magesymptomer, men hvis disse varer over flere dager, må lege kontaktes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks