Hovedinnhold

Sex-skandalen i Frp:

Ville kastrere overgripere

ALVORLIG SIKTELSE: Trond Birkedal (31) har samtykket til varetektsfengsling i to uker med brev- og besøksforbud. Foto: Scanpix
ALVORLIG SIKTELSE: Trond Birkedal (31) har samtykket til varetektsfengsling i to uker med brev- og besøksforbud. Foto: Scanpix
(VG Nett) Trond Birkedal ville ha en lov som åpner for kastrering av seksualforbrytere. Nå er den tidligere Frp-politikeren selv siktet for overgrep.

Denne saken handler om:

Tips oss

I et FpU-manifest fra 2002, som er signert «med liberal hilsen» fra den daværende lederen i Fremskrittspartiets Ungdom, går Trond Birkedal inn for en lov som åpner for kjemisk kastrering av seksualforbrytere ved «grove eller gjentatte overgrep».

Les hele manifestet her

Nå er Birkedal selv siktet for å ha filmet flere menn med et skjult kamera på badet sitt, samt seksuell omgang med en mindreårig gutt.

Ifølge bistandsadvokaten til den nå 17 år gamle gutten som hevder at han har hatt sex med den tidligere høyt betrodde Frp-politikeren, skal personer i Frp-ledelsen lenge ha kjent til påstandene om at Birkedal hadde hatt sex med en mindreårig.

Birkedal erkjenner at han har filmet menn uten at de har visst det, men nekter for seksuell omgang med en mindreårig.

Birkedal, som har vært både FpU-leder, sentralstyremedlem og ordførerkandidat i Stavanger, trakk seg mandag fra samtlige politiske verv.

HAR DU TIPS OM DENNE SAKEN? Kontakt VG Netts journalister her

Les mer under bildet...

BADEROMMET: Dette er boblebadet til den siktede Frp-toppen Trond Birkedal. En 19-åring mener han ble filmet fra et kamera skjult i downlight-lampen til venstre i taket (innsirklet). Bildet er blant politiets bevismateriale. Foto: Privat
BADEROMMET: Dette er boblebadet til den siktede Frp-toppen Trond Birkedal. En 19-åring mener han ble filmet fra et kamera skjult i downlight-lampen til venstre i taket (innsirklet). Bildet er blant politiets bevismateriale. Foto: Privat

- Må slutte å spille russisk rulett med barns liv

FpU-forslaget om kastrering av seksualforbrytere som er omtalt i Birkedals manifest er alt annet enn enestående.
I 2009 fremmet flere sentrale Frp-politikere, deriblant Morten Ørsal Johansen og Per Sandberg, representantforslag om at kjemisk kastrering blir innført som straffereaksjon mot pedofile overgripere i Norge. Forslaget ble behandlet i Justiskomiteen, men stoppet der.

SIV JENSEN VGTV: - Skjønner at det ser rart ut

Også i forbindelse med Lommemannen-saken og overgrepssaken i Gambia har sentrale Frp-skikkelser kastet seg inn i debatten og argumentert sterkt for at forbrytere må kastreres når dom er avsagt.

LES OGSÅ: - Lommemannen må kastreres

Den medikamentelle behandlingen, som gis som tabletter eller sprøyter, har til hensikt å redusere det mannlige kjønnshormonet testosteron - og dermed også seksualdriften.

- Vi må slutte å spille russisk rulett med barns liv. Pedofile som har fått en dom på seg må bli kjemisk kastrert,skrev Hans Frode Asmyhr (Frp), FrPs talsperson for domstolene, i en pressemelding da Lommemannen-saken var oppe i retten.

LES OGSÅ: Frp-ledelsen visste om overgrepsanklager

- Avhører forløpende

Sex-skandalen har sendt sjokkbølger langt utover det politiske landskapet. Også internt i Frp er mange rystet over det som er blitt rullet opp.

- Hvis disse opplysningene stemmer, er Søviknes-saken bare blåbær i forhold, Her er det gjort et systematisk arbeid for å begå overgrep, sier en sentral tillitsvalgt i Frp til VG.

Politiadvokat Fredrik Martin Soma ved Rogaland politidistrikt var torsdag morgen forsiktig med å gå i detalj i saken.

- Vi avhører mulige fornærmede og vitner i saken fortløpende, sier Soma til VG Nett.

Partileder Siv Jensen ville i går ikke si hva hun har visst om saken.

- Jeg vet at du gjerne vil jeg skal svare på det, men jeg må være prinsipiell, sa Jensen da hun fikk besøk av VGTV i går.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks