Hovedinnhold

Hotell-kongen inn i debatten om Uber og Airbnb

Stordalen: – Et system som innbyr til svart arbeid

<p>TIL ANGREP: Hotellinvestor Petter Stordalen mener politikerne langt på vei har sviktet når de ennå ikke har greid å komme opp med ordninger som sikrer at folk i de nye delingsøkonomiene betaler skatt som alle andre.</p>

TIL ANGREP: Hotellinvestor Petter Stordalen mener politikerne langt på vei har sviktet når de ennå ikke har greid å komme opp med ordninger som sikrer at folk i de nye delingsøkonomiene betaler skatt som alle andre.

Foto: Magnus Sandberg, VG
Petter Stordalen tar et kraftig oppgjør med det han mener er et gigantisk svart marked.

– Dette er bare begynnelsen. Det kommer en liten tsunami av selskaper innenfor delingsøkonomien. Mange tenker i dag at dette gjelder hotell, reiseliv og taxi, men utviklingen vil få konsekvenser for en rekke sektorer. Jeg liker konkurranse, men rammebetingelsene må være like, sier Petter Stordalen.

Debatten om delingsøkonomi har tatt av etter at NHO-sjef Kristin Skogen Lund lot seg intervjue om Uber i en Uber-bil og i forbindelse med at temaet ble satt på dagsorden på NHOs årskonferanse torsdag, hvor også statsminister Erna Solberg var positiv.

– Jeg og selskapene våre er positive til innovasjon og konkurranse og at noen skaper noe nytt. Men når det gjelder Uber og Airbnb er det noen åpenbare utfordringer knyttet til reguleringene, fordi man med dagens organisering risikerer at penger går inn i den svarte økonomien, sier Stordalen.

Delingsøkonomi

* Systemer som gjør at folk kan utnytte ubrukte ressurser ved å dele eller selge dem.

* Det kan dreie seg om en app som gjør at du kan få skyss mellom Oslo og Bergen, eller mer kommersielle tjenester som Ubers drosjeliknende tjeneste eller Airbnb, som formidler utleie. Nabobil.no og Finn Småjobber er også eksempler på bedrifter innenfor delingsøkonomien.

– Vil ha handling, ikke store ord

Han er rystet over at politikerne prater i store ord om at man er nødt til å finne løsninger som gjør at delingstjenestene og de etablere bransjene kan leve side om side.

Les også: Treg Uber

– Jeg leser store ord om at dette skal de finne løsninger på, som gjør at aktørene får samme rammevilkår. Jeg vil ikke ha store ord, jeg vil ha handling. Jeg ønsker reguleringer som setter en stopper for et system som innbyr til svart arbeid, sier han:

– Hvor skal grensen gå og hvem har oversikt over hvem som leier ut huset eller hytta si hvor lenge? Er det greit å leie ut en leilighet, eller to eller fem? Og hvor lenge er det greit at du leier ut: En helg i året, en uke i året, to uker i året, en måned? Og er det forskjell på om du leier ut til en eller til ti, spør han.

Les også: Nå tappes verdens oljefond

Taler for sin syke mor?

– Poenget er at Airbnb er en utleieordning, som stimulerer til utleie fra kommersielle aktører uten at det nødvendigvis betales skatt. Det kan i ytterste konsekvens bidra til at et stort antall jobber går inn i et uregulert svart arbeidsmarked.

– En av mine viktigste oppgaver

– Jeg er helt enig med Stordalen at det er på tide å finne gode svar. Det er en av årsakene til at jeg har sagt at delingsøkonomiens utfordringer er en av mine viktigste oppgaver i år. Derfor møter jeg de nye aktørene tirsdag, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

– Vi er innstilt på å finne smidige løsninger som både ivaretar de etablerte og de nye, og utfordringene dette gir for arbeidstakernes rettigheter. Jeg er glad for de positive signalene som kommer fra Uber og flere av de andre selskapene, om at de vil bidra til digital innrapportering knyttet til skatt og moms, sier hun.

Nabobil er selskapene som kommer på møtet onsdag.


– Vi vil spille på lag og bidra til at de som deler via oss, innberetter skatt. Det er gode regler for at selskaper innberetter lønns- og skatteinformasjon, men vi er ikke kommet langt når det gjelder mikrobusiness. Vi merker at de fleste som kontakter oss, vil ha hjelp til å skatte riktig. Jeg har stor tro på at vi finner løsninger, sier Nabobil-sjef Even Heggernes.


– Du taler deg varm i et sterkt forsvar av din syke mor: Det er dine hoteller som taper på dette?

– Det handler ikke om å være bakstreversk. Konkurranse fra nye aktører er bra, fordi det bidrar til å gjøre kaken større for alle i reiselivsnæringen, samtidig som konkurransen skjerpes. Men for reiselivsnæringen er det et legitimt krav at alle aktører i markedet må behandles likt. Politikerne må regulere og sette rammevilkår tilpasset vårt samfunn. Jeg er absolutt positiv til tjenesten Airbnb tilbyr, men jeg tror de fleste er enige i at det ikke bare er hotellselskapene og våre ansatte som skal betale skatt, men også Airbnb og airbnberne som opererer i det samme markedet.

Aktuelt: Stor korrupsjonssak kommer opp mandag

– Oftere utleie

Han sier at kort- og langtidsutleie alltid har eksistert.

– Det nye er at på grunn av organiseringen, via nettet som eksempelvis Airbnb, øker omfanget og det blir enklere å få «kunder», men uten at markedet for kjøp og salg er organisert. De gjør det også lettere å leie ut litt ekstra: Mens man før leide ut hytta si en uke om sommeren, gir Airbnb incitament til utleie ofte. Og da kan det bli ulovlig, på grunn av skatt og moms.

Uber

Han bruker også Uber som eksempel.

– Forskjellen på Uber og taxinæringen er kun at en av dem er regulert – og den andre ikke. Taxinæringen bidrar til samfunnet og følger lover og regler, og de betaler skatt. Den andre, som i realiteten gir nøyaktig samme tjenesten, gjør i mange tilfeller ikke det og opererer da i et svart uregulert marked.

– Tsunami

Han er opptatt av likebehandling.

– Norge som nasjon har bygd et samfunn og samfunnsstrukturer basert på lover og regler som regulerer krav og forpliktelser i arbeidslivet. Dersom det bygges en stor økonomi på siden som står utenfor, da er ikke konkurransen på ulike vilkår det største problemet. Det største problemet er at det kan ødelegge det som har skapt og finansiert velferdsetaten, sier han.

Aktuell: Nå kan du bruke Uber uten å bli straffet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks