Hovedinnhold

Trosser politiets advarsler:

Såpeglatte veier gir trafikkkaos

** Fremdeles vanskelige kjøreforhold
** Én dødsulykke i natt, ellers lettere skader

<p>SÅPEGLATT: Brøytemannskaper i aksjon på rv4 mellom Harestua og Stryken søndag.</p>

SÅPEGLATT: Brøytemannskaper i aksjon på rv4 mellom Harestua og Stryken søndag.

Foto: Paul Kleiven, NTB scanpix
Politiet på Sør- og Østlandet melder om flere trafikkuhell og utforkjøringer, til tross for sterke anbefalinger om å kjøre forsiktig.

Denne saken handler om:

Sjekk været på pent.no

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
iPhone/iPadAndroid
... eller sjekk pent.no

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Oslo og Akershus søndag.

Flere steder er det ventet store snømengder utover søndagen og det har gitt utslag i en rekke trafikkuhell, kollisjoner og utkjøringer så langt i dag.

To biler har kollidert på E6 ved Alnabru, opplyser politiet i titiden søndag formiddag. I alt har politiet i Oslo rykket ut til fire trafikkuhell så langt idag – både kollisjoner og utforkjøringer.

– Heldigvis har det ikke vært noen alvorlige skader. Det virker som folk tar det ganske pent, og det kan vi bare anbefale dem å fortsett med, sier Marianne Heidenstrøm, operasjonsleder i Oslo politidistrikt til VG.

Kort tid etter opplyser politiet på Twitter at en bil har kjørt av veien på Slependen utenfor Oslo. Samtidig står et utenlandsk vogntog fast på E-18 mellom Holmen og Asker.

– Spent på dagen

– Vi er spent på hvordan det skal gå resten av dagen, det må jeg innrømme, sier Leif Christensen i Vegtrafikksentralen Sør til VG.

Så langt i dag har de ikke fått beskjed om spesielt mange ulykker, men forholdene er fremdeles vanskelige.

– Vi har mannskaper ute som jobber kontinuerlig for å holde veiene kjørbare, men slik været er nå kan det godt blåse over igjen ganske raskt slik at veiene blir dekket av snø kort tid etter vi har brøytet.

Flere steder i landet har biler og vogntog hatt kollisjoner og utforkjøringer. Så langt i dag er det kun meldt om lettere skader søndag morgen og formiddag, men i natt ble 16 år gamle Tom påkjørt og drept.

Såpeglatt

I Vestfold skal en mann i 30-årene ha kjørt sikk sakk mellom brøytebilene. Til slutt kjørte han inn i siden på den ene brøytebilen på E18 i Holmestrand ved 8.30-tiden. Mannen ble pågrepet av politiet, mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand, skriver Aftenposten.

Et vogntog har kjørt i grøften ved Åskollen i Tønsberg ved halv ti tiden søndag morgen, opplyser politidistriktet Sør-Øst på Twitter. Føreren ordnet selv hjelp til å få vogntoget opp fra grøfta.

Ved 8.30-tiden sto et annet vogntog fast i Gjeruldstadkleivene ved Åmli, skriver Agderposten.

Norge våknet til risikable kjøreforhold, etter en natt med særlig glatte veier:

– Det er såpeglatt. Det har begynt å snø, og etter hvert som bilene trykker snøen ned blir veien helt polert og glatt. I tillegg er det så kaldt at det ikke nytter å salte. Vi regner med at det kommer til å vare, sier operasjonsleder Kjartan Waage i Innlandet politidistrikt i NTB natt til søndag.

Er det vanskelige kjøreforhold der du er? Send oss dine bilder til 2200@vg.no!

Føret er glatt for alle: Her endte politiets utrykning

Blir verre

I Oslo er det også meldt om vanskelige kjøreforhold. Politiet skriver på Twitter at vogntog og busser har satt seg fast i morgentimene søndag.

– Ved ring 1 og ring 3 i Oslo har vi alt av tilgjengelig mannskap ute for å brøyte. Det vil ta tid å få brøytet alle veiene. Vi ber derfor folk om å beregne ekstra god tid og ha god avstand til andre, opplyser trafikkoperatør Rune Wahlstrøm i Statens vegvesen.

Også i Sør-Vest politidistrikt, Agder politidistrikt og Øst politidistrikt har det kommet advarsler om glatte veier i løpet av natten, og ingenting tyder på at problemene kommer til å stoppe med det første.

Se også: Ventet store snømengder i Sør-Norge

– Søndag blir forholdene verre, og vi venter at det blir mer problemer i forbindelse med snøfall, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

<p>GLATT: Slik så det ut på E18 ved Farsjø søndag morgen. Det er ventet store snømengder i Agder-fylkene iløpet av dagen.<br/></p>

GLATT: Slik så det ut på E18 ved Farsjø søndag morgen. Det er ventet store snømengder i Agder-fylkene iløpet av dagen.

Foto: Statens Vegvesen

Snøfallet vil bare øke på i løpet av søndagen, spesielt i Agder, hvor det vil bli mellom 40 og 60 mm nedbør – noe som vil tilsvare opp mot en halvmeter snø.

– Temperaturene vil stige litt, så det blir tyngre snø av den typen som ikke forsvinner når du kjører forbi. Dermed må brøytemannskapene ut og arbeide, sier Løvdahl.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks