Hovedinnhold

Raymond Johansen refser statsråder for luftkrisen: – Trenering fra regjeringen kan sette liv og helse i fare

Regjeringen ber om møte med byrådslederen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo mener helseministeren må gripe inn for å bedre den dødelige luftkvaliteten.

– I dag er det en ny dag med høy luftforurensing i Oslo og fem andre norske byer. Vi er i ferd med å gi opp samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Trenering fra samferdselsministeren kan sette liv og helse i fare. Nå må helseminister Bent Høie komme på banen og sette press på sin regjeringskollega. Den dårlige luftkvaliteten er et helsepolitisk spørsmål, sier byrådsleder Raymond Johansen i Oslo til VG.

<p>BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen i Oslo (Ap).</p>

BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen i Oslo (Ap).

Foto: Helge Mikalsen, VG

Han sier byrådet i Oslo har sendt ut forslag på høring om kjøreforbud for dieselbiler på dager med for høy forurensning, men at man trenger å få flere tiltak inn i kommunens verktøykasse. Johansen mener utfordringene hele veien har vært at staten ikke har greid å gi kommunene de tiltakene som behøves, som for eksempel permanente lavutslippssoner.

Ny rapport: Dødelig dårlig Oslo-luft

– Syke dør av dårlig luft

– Luftkvaliteten i Oslo er til tider så dårlig at flere med hjerte- og lungeplager dør kort tid etter dager med ekstra høy luftforurensning. Denne uka lyser det rødt og vi opplever at enkelte må gå med maske når de skal bevege seg utendørs, og mange med astma- og allergiplager kan ikke gå ut på jobb eller skole uten å bli syke. Ketil Solvik-Olsen gir oss ikke hjemler for permanente tiltak for å få utslippsnivåene stabilt ned, sier byrådslederen.

Les også: Nå er luften så dårlig at Karianne (8) må gå med maske til skolen

– Vi er i en helsefarlig situasjon, og vi trenger både akutte og permanente tiltak: Lavutslippssoner hvor en kan pålegge gebyr til de som forurenser mest, og miljødifferensierte avgifter. Vi har en bomring som det går an å benytte for å la de som forurenser mest betale.

<p>HELSEMINISTER: Bent Høie (H).</p>

HELSEMINISTER: Bent Høie (H).

Foto: Roger Neumann, VG

Johansen ønsker også at hastigheten på veiene må reduseres for å hindre svevestøv fra veiene.

Helseministeren: Oslo har ubrukte verktøy

Helseminister Bent Høie (H) mener det er spesielt at byrådslederen skyter på samferdselsministeren, særlig fordi han mener kommunen har verktøy som ikke er blitt tatt i bruk.

– Oslo har ikke tatt i bruk alle verktøyene sine. Det er gjort tiltak i Bergen som ikke er innført i Oslo. Hvis byrådslederen og rørleggeren Raymond Johansen har rotet i verktøykassen sin, så skal han få hjelp til å finne de verktøyene han trenger. Jeg har snakket med samferdselsministeren, som kommer til å invitere byrådslederen til et møte med samferdselsdepartementet, sier Høie til VG.

Solvik-Olsen: – Jeg ønsker også bedre Oslo-luft

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier til VG at han ikke kjenner seg igjen i beskyldningene fra byrådslederen i Oslo om at han trenerer tiltak for å bedre luftkvaliteten i byene.

–  Jeg tror dette baserer seg på en misforståelse, sier samferdselsministeren til VG.

– Vi inviterer herved byrådet til departementet for å sitte sammen med embetsverket og gå igjennom regelverket og se på hvilke verktøy han har tilgjengelig. Det finnes verktøy som Oslo ikke har tatt i bruk, for eksempel datokjøring. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen lister opp alle tiltakene som er mulig i VG i dag, påpeker samferdselsministeren.

<p>TILBYR HJELP: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) inviterer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til departementet for en gjennomgang av hvilke tiltak han har til rådighet for å bedre luftkvaliteten i Oslo.</p>

TILBYR HJELP: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) inviterer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til departementet for en gjennomgang av hvilke tiltak han har til rådighet for å bedre luftkvaliteten i Oslo.

Foto: Frode Hansen, VG

– Jeg bor selv i Oslo og har den samme interessen som Raymond Johansen av at byluften skal være ren. Vår regjering har ikke fjernet et eneste virkemiddel som var der under den rødgrønne regjeringen. Dessuten har vi økt de økonomiske rammene til kollektivtransport, slik at det for eksempel går over hundre flere togavganger fra Oslo S, sier samferdselsministeren.

– Oslo kan gjøre mer

Han understreker også at kommunen har adgang til å innføre lavutslippssoner når det er så farlig dårlig luft som nå.

– Det Raymond Johansen etterlyser er permanente lavutslippssoner når det ikke er dårlig luft. Men det blir en avsporing, for vi diskuterer ikke juli-lufta, men januar-lufta. Det finnes akutttiltak som Oslo kommune ikke har tatt i bruk, sier samferdselsministeren.

Han syns også det er merkelig at Johansen går ut på denne måten når Arbeiderpartiet selv sa nei takk til permanent lavutslippssone.

– Det er verdt å minne om at permanent lavutslippssone ble anbefalt av Statens Vegvesen allerede i 2012. Da gikk det to dager før den rødgrønne regjeringen sa at dette ikke var aktuelt, og det prøver han nå å gi oss kjeften for. Nå bør vi heller spille på lag, og ikke kjefte på hverandre i media, som Johansen legger opp til, sier Solvik-Olsen.

– Trenger regjeringens hjelp

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) i Bergen mener at det midt i all diskusjonen om datokjøring og bompenger er viktig å huske på at dette egentlig handler om innbyggernes liv og helse. 

– Selv om vi vet at mange av tiltakene for å få ned biltrafikken ikke er populære, kan vi ikke la være å handle når folk blir syke av luftforurensingen. Vi trenger både strakstiltak og langsiktig forbedring av kollektivsystemet for å løse problemet, sier han.

– Det er veldig alvorlig at dødeligheten er markant høyere i dagene etter episoder med høy luftforurensing. Vi er nødt til å ta grep. I Bergen har vi allerede innført datokjøring på de verste dagene. I dag har bystyret også vedtatt at det skal opprettes midlertidige og permanente lavutslippssoner, og dette trenger vi regjeringens hjelp for å gjennomføre. I tillegg gjeninnfører vi en panteordning for gamle vedovner, sier byrådslederen i Bergen.

Forventer oppfølging

Schjelderup mener samferdselsministeren og statsministeren har gitt lovende signaler de siste ukene. 

– Nå skal vi levere på vår side, også forventer vi at de følger opp. Vi trenger fortsatt hjemmel til permanente lavutslippssoner og mulighet til å benytte miljødifferensierte bompengetakster, sier han og legger til:

– Samferdselsministeren har også nylig uttalt at han mener vi kan vise bort skip fra havnen på dager med høy luftforurensing. Denne avklaringen har vi ventet på lenge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks