Hovedinnhold

Norge stevnes for dårlig luftkvalitet

** ESA: Norge bryter luftkvalitetsdirektivet
** Innsatsen mot luftforurensning er for dårlig
** Stevner Norge inn for EFTA-domstolen

STEVNET: Regjeringen og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mottar nå sin første stevning for brudd på EØS-avtalen.
STEVNET: Regjeringen og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mottar nå sin første stevning for brudd på EØS-avtalen. Foto: Petter Emil Wikøren, VG
EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA har bestemt seg for å stevne Norge for EFTA-domstolen, for brudd på EUs luftkvalitetsdirektiv.

Denne saken handler om:

Det formelle vedtaket om at Norge saksøkes, vil bli gjort i ESAs presidium torsdag formiddag. Det bekrefter ESAs president, Oda Helen Sletnes, overfor VG.

– Tall som ESA har innhentet fra norske myndigheter, har vist at nivået av skadelige utslipp er for høyt flere steder. Selv om Norge har satt i verk tiltak for å få bukt med forurensningen, er vi ikke fornøyd med fremdriften, skriver Sletnes i en e-post til VG onsdag ettermiddag.

– Derfor vil vi henvise saken til EFTA-domstolen, legger hun til.

Høy forurensning nå

VG meldte tidligere i dag at NO2-forurensningen i luften på Hjortnes i Oslo er så høy at det lyste rødt på Oslo kommunes indikator for luftkvalitet.

Helseutfordringene med høy luftforurensning i Norge er størst i vintermånedene.

Onsdag morgen varsler Oslo kommunes luftkvalitets-tjeneste om høy forurensning fra eksos og svevestøv langs de mest trafikkerte veiene, høyest i rushtidene. Målestasjonen på Hjortnes står ved E18, et par hundre meter fra Color Line's fergeterminal i Frognerkilen.

ESA-PRESIDENT: Oda Helen Sletnes.
ESA-PRESIDENT: Oda Helen Sletnes. Foto: Jørgen Braastad, VG

Sletnes møtte tidligere onsdag Parlamentarikerkomiteen for EØS i Strasbourg. Der varslet hun at ESA-kollegiet torsdag vil formelt beslutte å ta Norge inn for EFTA-domstolen for brudd på EUs luftkvalitetsdirektiv, og dermed også EØS-avtalen.

Stevningen er slutten av ESAs saksbehandling, etter at Astma- og allergiforbundet klaget Norge inn for ESA allerede i 2011, for manglende oppfølging av direktivet.

- Helt riktig

Ola Elvestuen (V), leder i Stortingets energi- og miljøkomite, sier han er tilfreds med det varslede ESA-vedtaket:

- Det helt riktig av ESA å stevne Norge, sier han til VG.

- Regjeringen og Stortinget har vært passive på lokal luftforurensning. Nå må det handles, og myndighetene må støtte opp under tiltakene i de store byene. Det må inkludere akutte tiltak, samtidig som vi må jobbe med de store prosjektene for å få til en systematisk reduskjon av utslippene, sier Elvestuen.

Også Bellona-leder Frederic Hauge slutter helhjertet opp om kritikken og stevningen fra ESA:

- Norge har altfor lenge somlet med å få tiltak på plass. Bellona har blant arbeidet med å få elektrifisert trafikken i havnene og sørge for landstrøm til skip for å få ned disse utslippene. Vi har foreslått økt vrakpant for dieselbiler og en rekke andre tiltak, men det skjer veldig lite. Det skal ikke lønne seg med å somle og vente med å levere handlingsplaner og gjennomføre tiltak. Det fører bare til sykdom, død og bøter, sier Hauge til VG.

Flere er stevnet

Luftforurensning er et stort problem i mange EØS-land, spesielt i store byer hvor utslipp fra dieselbiler er en viktig årsak. Problemet er så omfattende at Europakommisjonen har tilsvarende saker gående mot to tredeler av alle EU-landene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks