Hovedinnhold

- Beredskapstroppen får ikke erstatning når de skader seg

Mener for få politimenn får yrkesskadeerstatning når de skader seg under trening

TØFFE OPPDRAG: Beredskapstroppen må trene på tøffe oppdrag. Her på øvelsen Gemini 2009, som er en årlig kontraøvelse mellom Forsvarets og politiets eliteavdelinger. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret
TØFFE OPPDRAG: Beredskapstroppen må trene på tøffe oppdrag. Her på øvelsen Gemini 2009, som er en årlig kontraøvelse mellom Forsvarets og politiets eliteavdelinger. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret
(VG Nett) Færre søker seg til det som beskrives som politiets «tøffeste tjeneste». Advokat Terje Scavenius sier noe av årsaken kan være at det er vanskelig å få erstatning når de blir skadet under trening.

- Jeg opplever stadig at de som trener i tjeneste ikke får erstatning når de blir skadet, sier Terje Scavenius, advokat for Politiets fellsforbund, til VG Nett.

Han mener det kan være noe av grunnen til at færre søker seg til politiets beredskapstropp. Der det tidligere år har vært 70 søkere til de prestisjefulle stillingene, var det i år bare 50 søkere. Det bekymrer Politiets fellsforbund.

Beredskapstroppen er politiets spesielle innsatsressurs mot terror, gisselaksjoner, sabotasje og vanskelige, væpnede oppdrag. Mye av arbeidstiden går ifølge Scavenius ut på å trene, og han mener det derfor burde være lettere for troppens medlemmer å få erstatning når de blir skadet under treningen.

- Trenger hard trening

- Jeg har jobbet med slike skader i seks - syv år. For å være operativ på en god måte trenger de hard trening og når de trener hardt er sjansene for å bli skadet større. NAV og Statens Pensjonskasse sier at skadene de får under trening er for forutsigbare, de er ikke en «plutselig ytre påvirkning», og at de dermed ikke skal erstattes, sier han.

VG Nett har vært i kontakt med både Politiets fellesforbund, NAV og Statens pensjonskasse, men ingen av dem fører statistikk over hvor mange polititjenestemenn som søker yrkesskadeerstatning etter skader under trening. Men Scavenius sier det er flere. Han legger til at treningen til beredskapstroppen er risikofylt og nevner fall fra stiger, brukne ben og skader i forbindelse med bruk av våpen som eksempel på skader.

- Har fått sterke reaksjoner

TØFF TRENING: Medlemmene av beredskapstroppen må gjennom tøff trening. Her på en øvelse med Forsvaret i 2009. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret
TØFF TRENING: Medlemmene av beredskapstroppen må gjennom tøff trening. Her på en øvelse med Forsvaret i 2009. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

Også Arne Johannessen, leder i Politiets fellesforbund, reagerer på prakisen i forhold til yrkesskadeerstatning.

- Vi har fått veldig sterke reaksjoner på at regelverket er for dårlig og at det ikke garanterer full dekning hvis du blir skadet under trening. Det er helt uakseptabelt. En som trener på å bli best i å håndtere de skarpeste politioppdragene vet at han utsetter seg for stor fare under trening. At det da ikke skal medføre full dekning i forhold til yrkesskade, er selvsagt helt urimelig, sier han til VG Nett.

Også han tror dette kan være noe av grunnen til at færre søker seg til beredskapstroppen og er bekymret.

- Det å rekruttere bredt og godt til beredskapstroppen er særdeles viktig. Du må sikre deg de rette folkene, dette er utrolig viktig i forhold til trygghet for samfunnet, sier han.

- Mest prestisjetungt

Han tror imidlertid at det også er andre grunner til at færre vil inn i beredskapstroppen og trekker frem lønns - og arbeidsvillkårene.

- Generelt sett er beredskapstroppen noe av det mest prestisjetunge du kan være med i i norsk politi. Det er på mange måter «elitesoldater» som kommer dit. Så en må nok jobbe mer målrettet med de unge for å få dem til å søke.

Flere grunner til avslag

Ifølge NAV er kravene for å få innvilget erstatning når du skader deg under trening i arbedstiden at det er organisert trening og at det anses som en del av arbeidet.

- Det anses som en yrkesskade dersom det skyldes en konkret ytre påkjenning eller en belastning som er usedvanlig og som ligger utenfor rammen av hva man bør regne med i sitt yrke. Dette åpner for en viss skjønnsvurdering, og erstatning gis kun for skader som skjer mens du er i arbeid på arbeidstedet i arbeidstiden, sier Hilde Olsen, direktør for ytelsesområdet i Arbeids - og velferdsdirektoratet i en epost til VG Nett.

Grunnene til at man får avslag, kan være flere.

- I noen tilfeller er det gitt avslag under henvisning til at aktuelle hendelse ikke er «usedvanlig i forhold til det som er normalt i vedkommendes arbeid». Da må det utøves et skjønn i forhold til hva som er normalt for en som jobber i politiet, sier Olsen.

Hun sier at praksisen deres er i tråd med gjeldende retningslinjer, men at de vil se nærmere på den dersom de får holdepunkter for at den slår uheldig ut.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks