Hovedinnhold

Vil skjerpe samværsregler for voldelige foreldre

VIL SKJERPE INN: Barneminister Audun Lysbakken (SV) vil gjøre det vanskeligere for voldsdømte foreldre å se barna sine. Foto: MAGNAR KIRKNES
VIL SKJERPE INN: Barneminister Audun Lysbakken (SV) vil gjøre det vanskeligere for voldsdømte foreldre å se barna sine. Foto: MAGNAR KIRKNES
(VG Nett) Barneminister Audun Lysbakken (SV) vil redusere foreldres rettigheter til å se barna sine.

Denne saken handler om:


Tips Anne Vinding og Tanja Irén Berg.

33 barn drept og dødelig mishandlet av sine foreldre
** Ingen har komplett oversikt over hvor mange barn som er drept i Norge siden 1979.
** VG Nett har etter grundige undersøkelser funnet at 27 barn er drept av sine egne foreldre siden 2000. I tillegg er seks barn blitt tatt livet av med dødelig vold.
** Ingen har forsket på årsakene til barnedrap siden 1979.
** VG Netts egne undersøkelser viser at minst en tredel av barna er drept av foreldre som har slitt med psykiske problemer i forkant av drapet.
** VG Netts egne undersøkelser viser også at halvparten av barna som er drept opplevde et samlivsbrudd mellom foreldrene kort tid forut for drapet eller at en av foreldrene ønsket å skille seg.

VG Netts artikkelserie rundt foreldrevold er vond å lese for Lysbakken. 33 barn er blitt drept og dødelig mishandlet de siste ti årene av sine foreldre. Tre av barna er blitt utsatt for dødelig vold av sine steforeldre mens biologiske foreldre har tatt livet av 30 barn.

Gjennomgangen får barneministeren til å ville gjøre noe med foreldres rettigheter til å være sammen med barna sine.

- Vi må spørre oss selv om vi i barnepolitikken legger for mye vekt på biologi, og om barns samvær med biologiske foreldre kan gå utover barns beste, sier Lysbakken til VG Nett.

- Vi må se om vi trenger innskjerpelser i samværsretten for voldsdømte. Jeg er opptatt av at vi skal legge vekt på det som er trygt for barna. Det er ikke alltid bra å prioritere kontakten med biologiske foreldre, legger han til.

Har du tanker eller erfaringer omkring temaet?
Klikk herfor å dele dem med våre lesere!

Skilsmisse

Gjennomgangen VG Nett har gjort viser også at halvparten av de drepte barna opplevde samlivsbrudd mellom foreldrene.

- Dette er ny lærdom for oss. Det er en oppsiktsvekkende sammenheng mellom barnedrap og samlivsbrudd. Det sier mye om hvor det vil gi resultater å sette inn forebyggende innsats, sier Lysbakken.

- Det finnes ikke mer dramatiske inngrep myndighetene kan gjøre enn å ta omsorgsretten fra foreldre. Men den sammenhengen som her vises fram kan tale for at vi må gjøre en sånn vurdering, påpeker han.

LES ALLE SAKENE I DENNE ARTIKKELSERIEN HER.

Flere av barna levde i familier med svært høyt konfliktnivå, og justisminister Knut Storberget (Ap) har lansert at han vil opprette et besøkspoliti som jevnlig skal se til familier med svært høyt konfliktnivå. Lysbakken er enig i at det er viktig å forebygge i familier som opplever å være i krise.

LES:- For enkelt å legge ansvaret på politiet

- Vi trenger å gjøre familievernkontorene bedre. De må ha større fokus på barna i familiene som er i konflikt. Nå er fokuset primært rettet inn mot foreldrene, men vi må gå mer i samtaler med barna. Det er det som skal til for å avdekke vold mot barn, mener Lysbakken.

VGTV:Storberget rystet av foreldrevold

VG Netts gjennomgang viser at foreldre har tatt livet av 33 barn de siste ti årene. Samtidig peker flere på at mørketallene rundt barnemishandling er svært høye. Rettsmedisiner Torleiv Rognum mener at mellom fem og ti barn hvert eneste år dør som følge av mishandling eller drap.

Lysbakken mener mer kunnskap om temaet kan forebygge at flere barn blir drept eller mishandlet til døde.

- Jeg er overbevist om at vi kan forhindre flere barnedrap enn de vi har i dag, konstaterer han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks