Hovedinnhold

Storberget vil sende besøkspoliti til risikofamilier

** Økt fokus på forskning
** Etterforskningsplikt etter dødsfall
** Obligatorisk frivillig dødsstedsundersøkelse
** Skjerping av straffer der barn blir mishandlet

OSLO (VG Nett) Får justisminister Knut Storberget (Ap) det som han vil, skal politiet besøke familier med svært høyt konfliktnivå jevnlig.

Denne saken handler om:


Tips Anne Vinding og Tanja Irén Berg.

33 barn drept og dødelig mishandlet av sine foreldre
** Ingen har komplett oversikt over hvor mange barn som er drept i Norge siden 1979.
** VG Nett har etter grundige undersøkelser funnet at 27 barn er drept av sine egne foreldre siden 2000. I tillegg er seks barn blitt tatt livet av med dødelig vold.
** Ingen har forsket på årsakene til barnedrap siden 1979.
** VG Netts egne undersøkelser viser at minst en tredel av barna er drept av foreldre som har slitt med psykiske problemer i forkant av drapet.
** VG Netts egne undersøkelser viser også at halvparten av barna som er drept opplevde et samlivsbrudd mellom foreldrene kort tid forut for drapet eller at en av foreldrene ønsket å skille seg.

Storberget er rystet over VG Netts gjennomgang av barn som er drept og mishandlet til døde av sine foreldre de siste ti årene. Dokumentasjonen viser at nær halvparten av de drepte barna har mistet livet i forbindelse med foreldrenes samlivsbrudd og krangler rundt barnefordeling.

Dette får justisministeren til å ville tenke nytt - og trekker frem Spania som et foregangsland Norge bør kopiere i hvordan man følger opp familier i konflikt. I Spania kartlegger de risikofaktorer i familier med høyt konfliktnivå, og følger opp disse familiene ekstra tett.

- I Spania har de egne program hvor de har risikovurderinger rundt familier i konflikt. Der har politiet en oppfølgingsplikt overfor familiene i risiko hvor de er forpliktet til å dra på besøk hjem til familiene jevnlig - kanskje en gang i uken - for å sjekke hvordan de har det. Dersom politiet ikke overholder den plikten, går det melding til betjentens overordnede om at det ikke er gjort, forteller Storberget.

- Dette er veldig spennende, og noe vi absolutt bør se på om vi også skal ha i Norge, legger han til.

Justisministeren har for bare en uke siden blitt pappa for tredje gang - men tar seg likevel tid midt i pappapermisjonen til å kjempe for å bedre små barns rettssikkerhet.

- De fleste familier i Norge ordner skilsmisser greit. Men vi må gå inn i familier med høyt konfliktnivå og vurdere risikoen i disse familiene mye bedre. Så vil det sikkert komme innsigelser mot dette på personvern og privatlivets fred. Men hva slags fred har barna i disse familiene hjemme hos seg selv, påpeker han.

Han ser for seg å legge frem et lovforslag for Stortinget som vil ligne ordningen de har i Spania.

Har du tanker eller erfaringer omkring temaet?
Klikk herfor å dele dem med våre lesere!

Rystet

Med den lille datteren sovende ved siden av seg, snakker Storberget engasjert om VG Netts gjennomgang som viser at 33 barn er drept eller dødelig mishandlet av sine foreldre de siste ti årene. Han er ikke overrasket over tallet, men han reagerer med avsky på at foreldre kan gå så langt at de vil ta livet av sine egne barn.

- Jeg er villig til å ofre alt, unntatt henne. Det er dette som er det viktigste, sier han og ser stolt ned på datteren sin.

SE VGTV:- Jeg reagerer med avsky og stor sorg

- Straffeloven er laget av og for menn. Den fungerer derfor dårlig for barn. Å være i domstolen eller hos politiet er ikke bra for barn. Vi må sette mer fokus på konfliktdemping og mekling, legger han til og viser til at regjeringen blant annet har opprettet seks barnehus rundt omkring i landet.

LES: Ekskona drepte døtrene.- Jeg tenker at jeg kunne ha reddet dem

Mangel

Ingen har forsket på barnedrap i Norge siden 1979. Det er heller ingen som har oversikt over hvor mange barn som blir drept eller mishandlet til døde av sine foreldre. Også det ønsker Storberget nå å endre på.

- Vi trenger mer forskning, det er helt åpenbart. Vi må også samle det materialet som forskerne sitter på, for å få bedre oversikt. Men samtidig kan vi ikke vente på forskning. Alle de enkeltsakene jeg kjenner til, og reportasjene som er skrevet denne uken, er grunn nok til å fortsette det vi driver med, påpeker Storberget.

LES:Styrket psykiatrien, halverte barnedrapene

Han mener regjeringens ønske om å innføre etterforskningsplikt for politiet hver gang et barn dør brått og uventet, obligatorisk frivillig dødsstedsundersøkelse, og skjerping av straffer der barn blir mishandlet, er riktig vei å gå for å øke barns rettssikkerhet. I tillegg fremhever han at antall saker om mishandling har økt med over 40 prosent fra 2008 til 2009.

- Vi politikere kan ikke vedta endringer over natten, men tiltakene viser at det begynner å løsne. Vi må skifte fokus, og politiet får heller henlegge andre saker og ta disse. Er det noen som virkelig har behov for beskyttelse, så er det barn, sier Storberget i det datteren begynner å si ifra at hun vil inn til moren sin for å få mat.

Justisministeren tar et ansvarlig tak rundt bilstolen og bærer henne inn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks