Hovedinnhold

Her er bistandsadvokatens krav

- Slik kan foreldrevold forebygges

STILLER KRAV: Marie Strand bistår etterlatte i flere store drapssaker. Hun har klare tanker om forebyggende tiltak. Foto: Tanja Irén Berg
STILLER KRAV: Marie Strand bistår etterlatte i flere store drapssaker. Hun har klare tanker om forebyggende tiltak. Foto: Tanja Irén Berg
TØNSBERG (VG Nett) Bistandsadvokat Marie Strand er overbevist om at politi på besøk kan forhindre barnemishandling og drap, men vil også ha flere andre tiltak for å hindre vold mot barn.

Denne saken handler om:

Tips oss!


Tips Anne Vinding og Tanja Irén Berg.

33 barn drept og dødelig mishandlet av sine foreldre
** Ingen har komplett oversikt over hvor mange barn som er drept i Norge siden 1979.
** VG Nett har etter grundige undersøkelser funnet at 27 barn er drept av sine egne foreldre siden 2000. I tillegg er seks barn blitt tatt livet av med dødelig vold.
** Ingen har forsket på årsakene til barnedrap siden 1979.
** VG Netts egne undersøkelser viser at minst en tredel av barna er drept av foreldre som har slitt med psykiske problemer i forkant av drapet.
** VG Netts egne undersøkelser viser også at halvparten av barna som er drept opplevde et samlivsbrudd mellom foreldrene kort tid forut for drapet eller at en av foreldrene ønsket å skille seg.

Med erfaring fra flere kjente norske barnedrapssaker, vet jurist og advokatfullmektig Marie Strand ved Advokatfirmaet Høgevold at ressursmangelen i politiet går ut over barna.

Hun er svært positiv til justisminister Knut Storbergets (Ap) forslag om å få politiet til å besøke familier med høyt konfliktnivå jevnlig, men frykter at det ikke vil bli gjennomført.

- Jeg synes det er et godt forslag. Men jeg vet at politiet og barnevernet i dag mangler ressurser, og jeg er derfor redd dette ikke vil fungere, sier Strand til VG Nett.

SE VGTV:Storberget vil sende besøkspoliti til risikofamilier

Forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund deler bistandsadvokatens skepsis. Johannessen mener andre er bedre egnet til å besøke familier med høyt konfliktnivå enn politiet.

- Jeg synes av og til det er litt for enkelt for politikerne å stadig bare utvide ansvaret for politiet. Det er liksom ikke grenser for hva som er politiets ansvar, uttalte forbundslederen til VG Nett torsdag.

Liste

Etter VG Netts artikkelserie om dødelig foreldrevold oppsummerer Marie Strand en hel liste med krav som kan forebygge nye barnedrap.

- Folk flest er ikke klar over hvor liten rettssikkerhet barn i Norge har når de blir utsatt for en straffbar handling, sier bistandsadvokaten.

Hun har erfaring som tidligere jurist i Stine Sofies Stiftelse, som jobber politisk for å styrke barns rettssikkerhet. Samtidig har hun studert barns rettssikkerhet i forbindelse med mishandling og drap.

- Det er enkle grep som skal til for at vi kan forebygge nye drap på barn. Det eneste som mangler er vilje til handling, opplever Marie Strand.

Barn offer for foreldrenes vold - les alt her!

Les også:Slik snakker du med barna dine om tragiske nyheter

Marie Strand bistår blant andre moren til Kristian Langaas (14) som ble drept av sin far på Nøtterøy i 2006, og moren til Alexandra Bohnhorst (5) som ble drept av sin far i Kragerø i 2008.

Flere forslag

Disse tiltakene mener Strand må på plass for å bedre rettssikkerheten til barna, få frem mørketallene og forebygge barnemishandling og nye drap:

** Obligatorisk dødsstedsundersøkelse
- En grundig undersøkelse gjennomført av politiets krimteknikere og rettsmedisinere på dødsstedet kan både bekrefte og utelukke drap.

** Bistandsadvokat
- Alle barn som dør mistenkelig bør få en egen advokat som kan følge opp etterforskningen, og påklage eventuelle henleggelser for å verne om rettssikkerheten.

** Plassere handlingen i riktig straffebestemmelse
- Nøye undersøkelser kan bidra til at drap ikke straffes som legemsbeskadigelse med døden til følge, som gir en lavere straff.

- Folk flest må gripe inn

VG Nett har etter egne undersøkelser funnet at 27 barn er drept av sine egne foreldre de ti siste årene. I tillegg er seks barn mishandlet til døde. Ikke siden 1979 er det forsket på barnedrap og dødelig mishandling av barn i Norge.

- Jeg kan ikke forstå at det kan gå så mange år uten at det settes større fokus på den mest ressurssvake gruppen i vårt samfunn, sier advokaten.

- Informasjon om dette temaet er ekstremt viktig for alle som jobber med barn. Økt kunnskap vil kunne gjøre det lettere å hjelpe. Alle må gripe inn ved mistanke. I tillegg må barna selv, tilpasset sin alder, lære hva voksne kan gjøre og ikke.

Hvis du er barn, og er bekymret:
* Snakk med helsesøster.
* Snakk med en annen voksen du stoler på.

- Varslingsplikten til barnevernet må skjerpes, og foreldelsesfristen må utvides. Dersom folk ikke varsler i tide, kan det være for sent å straffeforfølge gjerningspersonen, minner Strand om.

Les også:Krever massive tiltak etter VG Nett-serie

Farlig å riste

I gjennomgangen VG Nett har gjort har vi funnet flere dommer der det kommer tydelig frem at retten mener foreldre ikke har forståelse for hvor mye et barn tåler.

Strand påpeker viktigheten av at det er viktig å øke kunnskapen om "Shaken baby syndrome".

I 2005 ble en stefar dømt til fem måneders fengsel for å ha påført kjærestens sønn (2 mnd) livstruende skader. I dommen slår dommerne fast at mannens handlinger var et utslag av uerfarenhet og redusert kunnskap om barnestell.

I 2007 ble en far dømt til fengsel i ett år og tre måneder for å ha ristet sønnen sin så kraftig at han ble varig hjerneskadet og blind. Retten la til grunn at skaden var skjedd ved at tiltalte i frustrasjon hadde ristet barnet kraftig.

- I en sak fra 2009 uttalte en far at han ikke ville skade barnet sitt, men han var ikke klar over at det var farlig å riste barnet.

Les også:Baby ble lam etter å ha blitt ristet

Har du tanker eller erfaringer omkring temaet?
Klikk her for å dele dem med våre lesere!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks