Hovedinnhold

Partnerdrapsforskning avlyst

FIKK AVSLAG: Vibeke Ottesen vurderer å bytte jobb etter å ha forsket ferdig barnedrap, for å kunne forske videre på partnerdrap. Foto: Marte Vike Arnesen/VG
FIKK AVSLAG: Vibeke Ottesen vurderer å bytte jobb etter å ha forsket ferdig barnedrap, for å kunne forske videre på partnerdrap. Foto: Marte Vike Arnesen/VG
(VG Nett) De samme personene som godkjente forskning på barnedrap, avslår nå partnerdrapsforskning.

Denne saken handler om:

Tips oss


Tips Anne Vinding og Tanja Irén Berg.

33 barn drept og dødelig mishandlet av sine foreldre
** Ingen har komplett oversikt over hvor mange barn som er drept i Norge siden 1979.
** VG Nett har etter grundige undersøkelser funnet at 27 barn er drept av sine egne foreldre siden 2000. I tillegg er seks barn blitt tatt livet av med dødelig vold.
** Ingen har forsket på årsakene til barnedrap siden 1979.
** VG Netts egne undersøkelser viser at minst en tredel av barna er drept av foreldre som har slitt med psykiske problemer i forkant av drapet.
** VG Netts egne undersøkelser viser også at halvparten av barna som er drept opplevde et samlivsbrudd mellom foreldrene kort tid forut for drapet eller at en av foreldrene ønsket å skille seg.

Da VG avdekket at 72 kvinner var drept av sin partner i perioden 2000-2007, lovet regjeringen en full gjennomgang av samtlige saker. Forsker og kriminolog Vibeke Ottesen søkte oppdraget. Over to år senere gir Personvernombudet ved Oslo universitetssykehus forskningen rødt lys. I en endelig e-post skriver de følgende:

«Samfunnsnytten til studien anses ikke å oppveie for den personvernulempe studien medfører for den enkelte».

- Jeg er svært overrasket, sier Vibeke Ottesen til VG Nett.

Stortinget vedtok forskning på partnerdrap våren 2008. Da forberedte Ottesen seg på å granske samtlige partnerdrap i perioden 1980 til 2009, med fokus på risikofaktorer og rettslig utfall.

Barnedrap

Forskeren påpeker at det er det samme personvernombudet som godkjente forskning på barnedrap, som nå avslår søknaden om partnerdrapsforskning.

Ottesen, som er kriminolog ved Kompetansesenteret for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri, forsker nå på drap i nære relasjoner i Norge i perioden 1980 til 2009.

Hun har fått oversikt over alle drap og voldssaker mot barn med døden til følge over den siste 20-årsperioden. Nå arbeider hun med å kartlegge fellestrekk.

Hun understreker at hun i forskningen på barnedrap ikke har innhentet samtykke fra de pårørende eller gjerningsmannen, men at hun nå blir bedt om å gjøre det når det gjelder partnerdrap.
- Dette på tross av at vi ikke vil ha innsyn i navn, personnummer eller adresser, sier Ottesen.

Les også:Forskningen står i stampe

- Bortkastet tid

Samtidig har Ottesens arbeidsgiver, Kompetansesenteret for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helseregion Sør-Øst, bestemt seg for å ikke klage vedtaket inn til Datatilsynet.

Kompetansesenterets leder Ingar Tufte forsvarer avgjørelsen.

- Vi er en del av Oslo universitetssykehus, og må forholde oss til de vedtakene som blir fattet der.

- Er ikke dette temaet så viktig at man bør benytte de klagemulighetene man har?

- Det er et viktig tema, men jeg tror ikke en klage ville ført frem. Det ville vært bortkastet tid, svarer han.

- Mangler nødvendig tyngde

Personvernombud Heidi Thorstensen ved Ullevål universitetssykehus forsvarer avgjørelsen om å ikke oppheve personvernet.

BEGRUNNER: Personvernombud Heidi Thorstensen ved Ullevål universitetssykehus. Foto: Joronn Sagen Engen
BEGRUNNER: Personvernombud Heidi Thorstensen ved Ullevål universitetssykehus. Foto: Joronn Sagen Engen

- Temaet er svært viktig å forske på, men Ottesens studie er av alle faginstanser vurdert til å ikke gi den nødvendige samfunnsnytte for å skulle oppheve personvernet, begrunner hun.

- Betyr det at barnedrapsforskning har større samfunnsnytte enn forskning på partnerdrap?

- Hver studie blir individuelt vurdert. Barnedrapsstudiens resultater ble vurdert til å ha stor nok samfunnsnytte for at personvernet måtte vike, svarer Thorstensen.

Selv om regjeringen sier de ønsker mer kunnskap om drap i familier, så er det ikke aktuelt for justisdepartementet å prøve å gjøre om vedtaket.

Vurderer å bytte jobb

Vibeke Ottesen hadde håpet å ta fatt på datainnsamling i partnerdrapsstudien i løpet av 2010.

- Det ser ut til at videre arbeid med studien avhenger av å få et nytt arbeidssted som ikke er knyttet opp mot universitetssykehuset, sier hun.

- Vil du vurdere å bytte jobb som følge av avslaget?

- Jeg vil si det sånn at jeg mener det er svært viktig å forske på partnerdrap i Norge. Den erfaringen jeg har fra barnedrapsstudien gjør at jeg har et sterkt inntrykk av at dette er et nyttig arbeid. Og for å gjøre det, må jeg jobbe et annet sted, svarer hun.

Les også:Krever massive tiltak etter VG Nett-serie om barnedrap
SAMLESIDE:Foreldre tok livet fra disse barna

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks