Hovedinnhold

Folkehelsas barnehage brøt hygienereglene

BRØT SMITTEVERNREGLENE: Folkehelseinstituttes barnehage (i dag Geitmyra barnehage) fulgte ikke alle regler knyttet til smittevern og hygiene. Foto: Roger Neumann
BRØT SMITTEVERNREGLENE: Folkehelseinstituttes barnehage (i dag Geitmyra barnehage) fulgte ikke alle regler knyttet til smittevern og hygiene. Foto: Roger Neumann
Folkehelseinstituttet jobber for å bedre nordmenns helse. Men i deres egen barnehage ble det avdekket en rekke forhold som kunne utgjøre en helserisiko.

Denne saken handler om:

Da Helse- og miljøseksjonen i Bydel St. Hanshaugen var på tilsyn i Folkehelseinstituttets barnehage i mai 2011, ble det avdekket seks lovbrudd knyttet til hygiene, smittevern og inneklima:

Blant annet vasket barnehagen kun lekene to ganger i året, manglet skriftlige prosedyrer for forebygging av legionella, en utfyllende renholdsplan og radonnivået i barnehagen var ikke målt på ti år.

BARNEHAGEBASEN: Du kan lese rapporten og sjekke din egen barnehage her 

Ikke tilfredsstillende inneklima

Barnehagen hadde heller ikke balansert ventilasjon, kun avsug. Tidligere inneklimamåling hadde vist verdier over de tillatte grenseverdiene.

Ifølge statuttene skal Folkehelseinstituttet være en pådriver for å bedre befolkningens helse og livskvalitet og forebygge sykdom og helseskade.

Blant annet har instituttet de siste årene satt fokus på inneklimaforhold i skoler og barnehager.

- Mangelfullt vedlikehold av offentlig bygningsmasse er dårlig forvaltning av det offentliges midler, og medfører at ansatte, barn og elever kan få uverdige arbeids- og pedagogiske forhold, skrev FHI i en rapport som ble publisert i 2011.

Hadde ikke tid

Ingrid Østen, som var styrer i barnehagen da lovbruddene ble avdekket, forklarer lovbruddene med at barnehageledelsen heller ville bruke tiden på barna.

- Det er lite realistisk å få til vask av leken oftere enn det vi gjorde. Vi var ikke så mange folk der og da måtte vi velge hva vi ville bruke tiden på.

- Risikerer du ikke da at faren for smitte av sykdom blant barna blir større?

- Jo, men skal du unngå smitte må du vaske lekene hele tiden. Du må nesten ta fra ungene lekene når de har puttet det i munnen. Det er veldig upraktisk.

- Gikk det sykdom i barnehagen, så vasket vi lekene oftere. Men vi opplevde at reglene var voldsomme. Da var det viktigere å bruke tiden på ungene, mente vi, sier Østen til VG.

LAGT NED: Folkehelseinstituttets barnehage holdt til i et ombygget eldre brakkebygg. I 2012 ble driften av barnehagen overtatt av Oslo kommune. Foto: Roger Neumann
LAGT NED: Folkehelseinstituttets barnehage holdt til i et ombygget eldre brakkebygg. I 2012 ble driften av barnehagen overtatt av Oslo kommune. Foto: Roger Neumann

Gammelt bygg

Den dårlige inneluften i barnehagen var et kjent problem sier hun.

- Barnehagebygget er rundt 40 år gammelt. Da bygget kom var det ikke så mye snakk om inneluft og klima. Vi etablerte likevel lufterutiner og det har hele tiden vært planlagt å rive barnehagen, men det blir stadig utsatt. Nå er det vel snakk om å legge ned i 2014, sier Østen.

I fjor sommer la Folkehelseinstituttet ned driften av barnehagen og Oslo kommune overtok og barnehagen skiftet navn til Geitmyra barnehage.

Dagens styrer Tove Hansen vil ikke kommentere saken utover å vise til at avvikene i tilsynsrapporten er lukket.

Ikke hyggelig

Folkehelseinstituttets informasjonsavdeling til VG at de «ikke prioriterer å stille til intervju» om lovbruddene i deres egen barnehage.

VG har imidlertid snakket med Karin Rønning, som er avdelingsdirektør for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet.

- Dette var ukjent for meg. Det er selvfølgelig ikke hyggelig å høre at vi som skal ha fokus på hygiene og helse ikke har fulgt de reglene som er satt opp av samfunnet for å beskytte barna, sier Rønning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks