Hovedinnhold

Alexandra (5) ble drept av sin far

Mor: -Vi skulle ha piknik og fange rumpetroll

GRIMSTAD (VG Nett) - Natta, mamma. Jeg elsker deg masse, sa den lille lyse barnestemmen før faren la på røret. Det var siste gang Gitte Bohnhorst snakket med Alexandra (5).

Denne saken handler om:

Tips oss


Tips Anne Vinding og Tanja Irén Berg.

33 barn drept og dødelig mishandlet av sine foreldre
** Ingen har komplett oversikt over hvor mange barn som er drept i Norge siden 1979.
** VG Nett har etter grundige undersøkelser funnet at 27 barn er drept av sine egne foreldre siden 2000. I tillegg er seks barn blitt tatt livet av med dødelig vold.
** Ingen har forsket på årsakene til barnedrap siden 1979.
** VG Netts egne undersøkelser viser at minst en tredel av barna er drept av foreldre som har slitt med psykiske problemer i forkant av drapet.
** VG Netts egne undersøkelser viser også at halvparten av barna som er drept opplevde et samlivsbrudd mellom foreldrene kort tid forut for drapet eller at en av foreldrene ønsket å skille seg.

Alexandra Bohnhorst ble drept av faren sin i Kragerø for to år siden - bare to dager før hun skulle hjem til moren sin.

- Vi skulle ha piknik og fange rumpetroll ved tjernet når hun kom tilbake til meg. Hun skulle ha vist meg alt hun fant, og stilt mange spørsmål om alt mulig, så nysgjerrig som hun var av natur.

Ordene tilhører Gitte Bohnhorst (27), Alexandras mor.

Ofte sitter hun ved tjernet hjemme ved huset i Gjerstad, tenner et lys, og ser for seg datteren som løper rundt med sine lange, lyse fletter. Den snille lille jenta, som moren beskriver som veslevoksen og glad.

- Alexandra elsket å tegne, perle, lage smykker og å samle på klistremerker. Hun var så glad i dyr, og naturen.

Hver dag, hele tiden, savner moren Alexandra.

- Det finnes ikke ord som kan beskrive hva jeg føler, sier kvinnen lavt og rolig til VG Nett.

VGTV:Se Gitte Bohnhorst fortelle om Alexandra her

Snakket i telefon

To dager før drapet i Kragerø ringte drapsmannen barnemoren. Hun hørte på stemmen hans at noe var galt. Hun spurte om han hadde drukket. Han svarte at han var forkjøla. Deretter ga han røret til datteren.

- Jeg snakket med henne, hun fortalte at hun ikke fikk sove og at hun gledet seg til å komme hjem til meg, forteller Gitte.

- Hennes siste ord til meg var: "Natta, da mamma, jeg elsker deg masse".

To dager senere var hun død.

Hennes tidligere forlovede hadde slått i hjel datteren deres med en slegge. I kjærlighetssorg ruset han seg på øl, la den døde 5-åringen i bilen, og fyllekjørte hjem til sin nye ekskjæreste i Drangedal. Der kolliderte han med en parkert bil, før han stakk av og forlot den døde datteren i bilen.

- Hodet mitt raknet helt, forklarte drapsmannen (29) som ble pågrepet dagen etter.

Les også:Tok livet av barna sine i rus
Les også:Mer om barnedrapet i Kragerø her

Barnefaren tilsto, men nektet straffskyld fordi han påsto han ikke husket hva som hadde skjedd. Han ble plassert i varetekt. Fire måneder senere, tiltalt for overlagt drap, tok han livet sitt på cellen i Skien fengsel. Ingen vet hvorfor.
Avskjedsbrevet han etterlot seg, som VG Nett har lest, forklarer heller ingenting.

Presten varslet

Tidlig tirsdag 6. mai 2008 ringte det på før Gitte hadde stått opp. Hun åpnet døren og utenfor stod presten.

- Det har skjedd en ulykke, sa han.

Gittes nye samboer var på forretningsreise, og hun spurte om det gjaldt ham.

- Nei, svarte presten. - Det er Alexandra det gjelder.
Gittes verden raste sammen.

- Først følte jeg bare sinne. Så ble jeg helt tom. Jeg ringte broren min, jeg var ikke i tvil. - Faren har drept Alexandra, sa jeg i telefonen.

Kort tid senere viste det seg at hun hadde rett.

Saken fortsetter under bildet.

DREPT AV FAR: Alexandra Bohnhorst ble bare fem år. Foto: Privat
DREPT AV FAR: Alexandra Bohnhorst ble bare fem år. Foto: Privat


«En tom, ensom og forvirrende følelse. En evig kamp mot hverdagen. Et slit med å prøve å finne tilbake til seg selv i et stummende mørke. Et umettelig savn etter uoppfylte drømmer».

Slik beskriver Gitte Bohnhorst den smerten hun føler.

Konfliktfylt forhold

Gitte Bohnhorst valgte å avslutte et årelangt og konfliktfylt forhold til 29-åringen i 2004. Da var Alexandra halvannet år gammel.

- Jeg opplevde et samliv fylt av alkoholmisbruk og trusler, forteller hun.

De to ble aldri enige om foreldreomsorgen. Konflikten økte, og høsten 2006 fikk 29-åringen en bot på 5.000 kroner for trusler mot Gitte og søsteren hennes, etter at han slo inn døren til leiligheten hennes. Våren etter fikk den tidligere voldsdømte 29-åringen besøksforbud mot Gitte og hennes nye kjæreste.

Da barnefordelingssaken havnet i retten, la Gitte Bohnhorst frem tekstmeldinger og lydopptak som bevis på mannens trusler og aggressive adferd.

- Bevisene nådde ikke frem, konstaterer hun.

Saken fortsetter under bildet.

LEVER VIDERE: Gitte Bohnhorst må takle hverdagen uten datteren Alexandra. Foto: Petter Emil Wikøren
LEVER VIDERE: Gitte Bohnhorst må takle hverdagen uten datteren Alexandra. Foto: Petter Emil Wikøren


Etter en ankerunde i lagmannsretten fikk 29-åringen hovedomsorgen for datteren fordi han hadde fast jobb og egen bolig. Gitte - som da leide huset til sin far - fikk samværsrett. Samtidig står det i dommen at rettspsykiateren hadde sterke betenkeligheter knyttet til mannens kritiske og aggressive holdning til mor. Retten kom til at denne oppførselen var tilbakelagt.

- Det er skremmende hvordan et system med så mye makt kan ødelegge menneskers liv. Dommen i vår sak ble fattet på et syltynt grunnlag, der ingen av mine bevis ble vektlagt. Det er alvorlig, mener hun.

Nå veksler hun mellom å føle et voldsomt raseri på rettssystemet og tung sorg over tapet av datteren.

- Jeg synes det er en stor skam at det ikke ble lagt til rette for en oppfølging av barnefaren. Jeg føler meg rett og slett fullstendig overkjørt av det norske rettssystemet. Det finnes ikke ord som kan beskrive sinnet, skuffelsen og savnet jeg føler. Det oppleves skammelig urettferdig, utdyper Gitte Bohnhorst.

Gjerningsmannens etterlatte familie ønsker ikke å kommentere saken.Les mer her

Har du tanker eller erfaringer omkring temaet?
Klikk her for å dele dem med våre lesere!

..
>

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks