Hovedinnhold

- Planla voldtekt og drap

Syklet i Baneheia og plukket ut ofrene

KRISTIANSAND (VG) Ifølge forklaringen drapssiktede Jan Helge Andersen (19) har gitt i politiavhør, hadde han og den medsiktede kameraten Viggo Kristiansen (21) planlagt voldtekt og drap i detalj.

Denne saken handler om:

19-åringen har forklart at de to kameratene syklet rundt i Baneheia om kvelden 19. mai og skal ha lett etter jenter de kunne tiltvinge seg sex med.

Etter lengre tids overlegninger og diskusjon skal det ha vokst seg fram en idé mellom dem om hva de kunne tenke seg å gjøre i en gitt situasjon.

Den tenkte situasjonen oppstod da de fikk øye på venninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i skogområdet Baneheia. De siktede skal ikke tidligere ha overvåket eller plukket ut akkurat de to som ofre.

Jentene var på feil sted til feil tidspunkt.

Skylder på kameraten

Ifølge Jan Helge Andersen var det kameraten som ledet an. I den svært detaljerte forklaringen Andersen har avgitt, har han fortalt hvordan de fikk med seg jentene bort fra stien og opp i det ulendte terrenget.

Jan Helge Andersen har erkjent at han drepte den ene av jentene, men fremstiller det som at han var under direkte kommando av sin to år eldre kamerat. Han har ikke erkjent voldtekten som han også er siktet for, men har ikke gitt noen god forklaring på hvorfor et av hans kjønnshår ble funnet på åstedet.

- Min klient hevder han så mer enn han gjorde, sier Andersens forsvarer, advokat Ben Fegran.

Etter politiets oppfatning er Andersen og Kristiansen like skyldige i voldtekt og overlagt drap.

- Vi tviler på at deler av tilståelsen til 19-åringen er riktig, sier kriminalsjefen Arne Pedersen til VG.

Ifølge siktelsen skal de ha begått drapene under særdeles skjerpende omstendigheter, og senere gjort forsøk på å skjule forbrytelsen.

Fengslet

På dette grunnlaget hadde forhørsretten i går ingen problemer med å varetektsfengsle de to for åtte uker, hvorav fire uker med brev- og besøksforbud.

I lang tid etter udåden skal Jan Helge Andersen ha slitt med samvittighetskvaler, og vurderte angivelig å gå til politiet og melde seg.

- Du går ikke til politiet. Da vil du få all skyld, jeg vil nekte alt, skal Viggo Kristiansen ha sagt, ifølge Jan Helge Andersens forklaring.

Dette bekrefter advokat Fegran overfor VG.

- Min klient foreslo at de skulle melde seg, forklarer han selv, sier Fegran.

I forhørsretten i går fastholdt Andersen sin forklaring om at han skal ha drept den ene av jentene, og kameraten den andre.

- Hans politiforklaring ble lest opp, og det kom egentlig ikke fram noe nytt, sier kriminalsjef Arne Pedersen.

Jan Helge Andersen ble felt av DNA-profilen, som ble utarbeidet etter at et av hans kjønnshår ble funnet på det sentrale åstedet.

Nekter

Viggo Kristiansen nekter fortsatt for å ha hatt noe som helst med drapene og voldtektene å gjøre. Og ifølge forsvareren, advokat Tore H. Pettersen, kan han heller ikke skjønne at Andersen kan ha drept noen.

- Han stiller seg helt uforstående både til tilståelsen, og til at kameraten har trukket ham inn i denne saken, sier advokat Pettersen til VG.

Til tross for den alvorlige anklagen 19-åringen har rettet mot ham, er Kristiansen ifølge forsvareren ikke sint på kameraten han har hatt siden tidlig barndom.

Ifølge advokat Fegran er Jan Helge Andersen ikke overrasket over at kameraten nekter all skyld, og viser til hva 21-åringen tidligere skal ha sagt om hva som kom til å skje hvis han snakket med politiet.

- Først da han ble pågrepet og tatt inn til avhør, fikk han vite om vennens tilståelse, sier advokat Pettersen.

Viggo Kristiansen har i avhør bekreftet at han møtte Andersen i Baneheia om kvelden 19. mai. Men han nekter bestemt for at han deltok i voldtekten og drapene.

Flere bevis

Ifølge politiet har de andre indisier/bevis enn 19-åringens forklaring som knytter 21-åringen til drapene. De venter også på resultater av flere prøver som er sendt til analyse ved Rettsmedisinsk institutt, og som kan være dårlige nyheter for Kristiansen.

- Vi har godt håp om å få fram en DNA-profil til fra det biologiske materialet, sier kriminalsjef Pedersen.

Ifølge 19-åringens forsvarer virket Andersen lettet over at han hadde tilstått.

- Han har gått og båret på dette, og føler en lettelse over å ha innviet andre i det som har plaget hans samvittighet. Han føler skyld og anger, men har litt problemer med å sette ord på følelsene sine, sier advokat Ben Fegran.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks