Hovedinnhold

Ballo om UD: - Som å møte en mur

MISTET DATTEREN: SV-topp Olav Gunnar Ballo retter kritkk mot UD i boken om datterens død i Frankrike. Foto: Robert S. Eik/Privat
MISTET DATTEREN: SV-topp Olav Gunnar Ballo retter kritkk mot UD i boken om datterens død i Frankrike. Foto: Robert S. Eik/Privat
(VG Nett) Da datteren Kaja døde, fikk SV-politiker Olav Gunnar Ballo et ublidt møte med myndighetene. Misnøyen var så stor at han valgte å ta direkte kontakt med utenriksministeren.

«Nok en gang ringte jeg til UD, og igjen var det ingen ny informasjon å få, bare de samme reserverte betraktningene. Nå var jeg sint, fortvilt og sliten, og følte at jeg stanget hodet mot veggen. Vi behøvde noen som tok over en del av børen, et apparat som stilte opp for oss. Det hadde ikke Kripos gjort, heller ikke UD. All informasjon, absolutt all, hadde vi skaffet oss på egen hånd».

Slik beskriver stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) hvordan han opplevde UD og og Kripos i timene etter at han hadde fått den tragiske beskjeden om at datteren Kaja (20) hadde tatt livet sitt i Nice hvor hun studerte. I dag lørdag gir han ut boken «Kaja» om datterens død.

Saken fikk stor medieoppmerksomhet på grunn av at 20-åringen timer før hadde tatt en personlighetstest i regi av Scientologikirken som ga henne nedslående resultater.

MOTTOK SMS: Olav Gunnar Ballo kontaktet utenriksminsiter Jonas Gahr Støre da datteren Kaja døde. Ballo mener at servicenivået var på et lavmål da han kontaktet UD de første timene etter at han mottok dødsbudskapet. Foto: SCANPIX
MOTTOK SMS: Olav Gunnar Ballo kontaktet utenriksminsiter Jonas Gahr Støre da datteren Kaja døde. Ballo mener at servicenivået var på et lavmål da han kontaktet UD de første timene etter at han mottok dødsbudskapet. Foto: SCANPIX

Les stort intervju med Ballo om boken i dagens VG!

Dødsbudskapet var det hans eldste datter som fikk fra en av Kajas beste venner. Da hadde 20-åringen vært død i nesten 24 timer. Ennå hadde de ikke hørt et ord fra norske myndigheter.

«Var det noen politikere jeg kunne kontakte? Var det uhørt å sende melding til utenriksministeren? Å ringe landets utenriksminister når man har mistet datteren sin var ingen selvsagt ting å gjøre. Mennesker uten forbindelser med storting og regjering ville ikke komme på tanken», skriver Ballo.

MARTINES PAPPA:- Nullbidrag fra UD

SMS til Støre

Til slutt var fortvilelsen så stor at han følte at han måtte kontakte UDs overhode.

«På mobiltelefonen fant jeg fram nummeret. Uhørt eller ikke; jeg sendte en melding til utenriksminister Jonas Gahr Støre: Min datter har tatt livet av seg i Frankrike, men det eneste folka i UD klarer, er å gi oss en masse ekstrabelastninger. Olav G. Ballo».

Like etter kom svaret fra Støre. Han spurte om han kunne ringe. Etter dette fikk de den informasjonen de var ute etter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BESØKTE KIRKEN: Hit til scientologikirkens lokaler i Nice kom Kaja Bordevich Ballo for å ta en personlighetstest. Foto: Jørgen Braastad, VG
BESØKTE KIRKEN: Hit til scientologikirkens lokaler i Nice kom Kaja Bordevich Ballo for å ta en personlighetstest. Foto: Jørgen Braastad, VG


Senere ble det kjent at UD, på grunn av sen varsling fra fransk politi, ikke hadde visst om dødsfallet i mer enn cirka tre timer da Kajas familie fikk beskjeden. Likevel mener Ballo at tre timer er for mye.

- Når slike ting skjer teller hvert minutt, og det haster med å varsle pårørende, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ:- Trodde UD hadde lært etter tsunamien

- Må tas på alvor

Debatten om UDs håndtering av dødsfall i utlandet har blomstret opp etter at Martine Vik Magnussens far denne uken klaget UDs håndtering av drapssaken inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han ber komiteen vurdere en høring i saken.

I brevet beskriver Magnussen UD som «et møte med en usynlig glassvegg». Den beskrivelsen er ikke ulik Ballos.

- Den første telefonen var av en sånn art at vi følte at vi ble møtt av en mur. Vi var oppe i en dyp tragedie, hvor vi trengte all den hjelpen vi kunne få. Dette må tas på alvor, fordi man skal ha et visst servicenivå for de som har mistet sine innenfor utenriksdepartementet, sier Ballo.

Han understreker at kritikken gjelder det første møtet med utenriksdepartementet i Norge, og ikke utenlandsstasjonene. De opplevde han som svært behjelpelige. Enkelte avbrøt ferien for å støtte Kajas familie, og Ballo roser spesielt ambassaden i Paris for uvurderlig hjelp.

- Det må ikke henge igjen et inntrykk av at Norge ikke har gode utenriksstasjoner, for det har vi absolutt.

VG-DEBATT:- Er det godt nok?

LES OGSÅ:Henrik (20) overbrakte dødsbudskapet til familien Ballo

Fortvilt situasjon

SV-politikeren mener imidlertid det ikke skulle måtte være nødvendig å pleie kontakt med utenriksministeren for å få den hjelpen man trenger - og føler man har rett på - i en krisesituasjon.

- Man kan åpenbart ikke ha et system som gjør at man føler man må ringe landets utenriksminister for å komme igjennom. Systemet skal selvfølgelig være slik at det jeg gjorde skulle vært helt unødvendig. Det var kanskje en rar ting å gjøre, men alt var så fortvilt.

På sin side mener UD at man ikke skal måtte kjenne maktpersoner for å få den bistanden man forventer.

- Det er selvsagt ikke grunnlag for å hevde at man må ha kontakter på politisk nivå for å få god oppfølging i forbindelse med dødsfall i utlandet. Over 900 nordmenn dør i utlandet hvert år. Norske utenriksstasjoner bistår ved behov pårørende etter dødsfall. Dette skjer nær sagt i alle sakene uten at politisk ledelse er involvert i håndteringen, sier pressevakt Anders Rikter i UD, som understreker at departementet ikke har lest Ballos bok.

Han beklager imidlertid for at det tok nesten et døgn før familien fikk dødsbudskapet.

- I den konkrete saken tok det dessverre for lang tid fra dødsfallet fant sted til den norske ambassaden i Paris ble varslet av franske myndigheter. Dette ble kort tid etter tatt opp på høyt nivå og kritisert overfor franske myndigheter, bla. i et møte med franske myndigheter hvor også familien var til stede.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks