Hovedinnhold

- Æ betale faan ikkje nå bot førr ikkje å ha væst!

RAMSALT: Arne Pedersen (90) fra Forra la ingenting imellom da han lekset opp politiet og Kystvakten. FOTO: RAGNAR BØIFOT/FREMOVER
RAMSALT: Arne Pedersen (90) fra Forra la ingenting imellom da han lekset opp politiet og Kystvakten. FOTO: RAGNAR BØIFOT/FREMOVER
(VG Nett) 90 år gamle Arne Pedersen ga politiet og Kystvakten klar beskjed da de kom på kontroll i nordlendingens fiskebåt.

Denne saken handler om:

Den 90 år gamle mannen fra Forra i Nordland sparte ikke på kruttet da politiet og Kystvakten skulle kontrollere båten hans onsdag. Om bord i Kystvaktens lettbåt var også en journalist fra avisen Fremover, og avisen skriver fredag om den fargerike fiskeren.

Ifølge lokalavisen snakket Pedersen og politiet noen runder om vær, vind og fisk før politiet dristet seg ut på dypt vann og spurte om 90-åringen hadde en redningsvest om bord.

- Ka du sa? Flytevæst? utbrøt den erfarne fiskeren - før han fortsatte med å trekke garn.

Tirade mot politiet

Så startet en oppleksing av politiet og Kystvakten så full av ramsalte kraftsalver at Fremovers journalist mener det ville ført til umiddelbar domfellelse lenger sør i landet:

- Det går da vel faan ikkje an å klæ sæ vækk fra å drokne? Og ka i all verden ska æ med flytevæst i båten hvess æ dætt i havet? Kæm dåkker meine æ ska rope tell for å få dem tell å klæ han på mæ? Hæ?

- Om æ e villig te å vedta et forenkla forelegg? Nei gu om æ gjør!

- Æ betale faan ikkje bot førr ikkje å ha væst!

- Æ ska si dæ; Æ har lekt i fjæra sia æ gikk i kortbokse! Å æ va faan ikkje gamle karn før æ blei sendt på havet førr å ro kokfesk tell famellien. Så ska nånn fortælle mæ at æ ska ha flytevæst?

- Æ må no flire! Det e no mye rart som foregår!

Selv om Pedersen hadde langt flere år på baken enn myndighetens utsendte, var det politiet og Kystvakten som hadde loven på sin side; det er påbudt å ha flyteutstyr tilgjengelig i båt. Pedersen fikk tilbud om å vedta et forenklet forelegg, men nektet. Dermed ble han anmeldt.

Kjent i lokalmiljøet

Det var Fremover-journalist Ragnar Bøifot som var med Kystvakten på tur og fikk oppleve det spesielle opptrinnet på nært hold. Han sier at Pedersen er en kjent figur i lokalmiljøet.

- Da jeg oppdaget at det var Arne Pedersen som satt i båten, visste jeg med en gang hva som kom til å skje. Jeg begynte å flire allerede da vi var 50 meter unna båten, sier Bøifot til VG.

Journalisten forteller at han i sine 17 år som journalist aldri har fått så mange tilbakemeldinger på en sak.

- Jeg visste umiddelbart at det var en bra sak, og da jeg skrev den handlet det mest om å prøve å begrense språkbruken til Pedersen. I utgangspunktet vil jeg hverken skrive på dialekt eller gjengi bannskap, men begge disse prinsippene måtte kastes på båten, sier Bøifot.

Les hele historien på Fremover.no 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks