Hovedinnhold

Baasland ferdig som biskop

- Å se smerten hos långiverne, har vært en stor påkjenning, sier konkurs-biskopen

SLÅTT KONKURS: Biskop Ernst Baasland er blitt slått personlig konkurs. I juni slutter han som biskop. Foto: Scanpix
SLÅTT KONKURS: Biskop Ernst Baasland er blitt slått personlig konkurs. I juni slutter han som biskop. Foto: Scanpix
(VG Nett) Ernst Baasland har søkt avskjed som biskop i Stavanger. 15. juni neste år blir hans siste arbeidsdag.

Gjeldssaken og den påfølgende konkursen er den direkte årsak til at Baasland gir seg som biskop i Stavanger.

- På tross av all støtte og oppmuntring jeg har fått både i bispedømmet og fra hele landet, har jeg likevel valgt å avslutte tjenesten til sommeren.

- Belastningene det siste halve året har vært så store at jeg ikke ønsker at den nåværende situasjon skal fortsette, sier biskopen, sier Baasland i pressemeldingen.

Han går av 15. juni neste år. Studiepermisjonen hans blir forlenget 17. februar 2009 til ultimo mars 2009.

Les også:Uavklart om biskopen Baaslands stilling

Les også:- En personlig 9/11

Slått konkurs

Biskop Baasland ble tidligere i høst slått personlig konkurs etter å ha tatt opp lån på flere millioner fra banker og privatpersoner. Pengene skulle angivelig bli brukt til sønnen Bjartes foretningsvirksomhet. Senere er det kommet fram at sønnen brukte pengene på nettspill.

- Allerede i sommer begynte jeg å se at den tragiske saken i vår familie kunne skade tjenesten som biskop og hindre arbeidet i bispedømmet.

- Det å oppdage de mange låneopptakene og å se smerten hos långiverne, har vært en stor påkjenning. I tillegg kom konkursbegjæringen som oppleves urettferdig, og som er vanskelig å leve med som biskop, sier Baasland.

Les også:Bjarte Baasland innrømmer grovt bedrageri

Markant leder

Bispemøtets arbeidsutvalg fremhever Baaslands engasjement i sine ti år som biskop i Stavanger.

- Han har bidratt til kirkebygging og kirkevekst og han har rettet søkelyset mot kirkens rolle i det sivile samfunn. I bispekollegiet har han vært en medarbeider med høy teologisk kompetanse og stort engasjement, sier utvalget.

I en pressemelding fra Kirke- og kulturdepartementet opplyses det at statsråd Trond Giske vil kommentere avgangen til biskop Baasland i ettermiddag.

- Riktig valg

- Slik situasjonen utviklet seg, er nok dette det riktige. Men mye godt står igjen etter biskop Baasland. Han har vært en plogspiss i Kirkens arbeid i Rogaland. I bispekollegiet har han vært en medarbeider med høy teologisk kompetanse og stort engasjement, sier bispemøtets preses Olav Skjevesland til NTB.

Han avviser at biskopen ble bedt om å søke avskjed.

- Dette var en konklusjon han trakk selv, etter hvert som situasjonen utviklet seg. Det ville bli så mye støy rundt det å komme tilbake som biskop, sier Skjevesland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks