Hovedinnhold

Avslørte imamene

Kadra (20) var over seg av begeistring da det ble kjent at medlemskapet til Kebba Secka i Verdikommisjonen - som rådet henne til å la seg omskjære - henger i en tynn tråd.
I likhet med imamene i afrikanske moskeer i Oslo støtter leder av Islamsk råd og medlem av Verdikommisjonen Kebba Secka omskjæring av jenter.
I likhet med imamene i afrikanske moskeer i Oslo støtter leder av Islamsk råd og medlem av Verdikommisjonen Kebba Secka omskjæring av jenter.
Kadra spurte imamene og Kebba Secka om råd fordi familien hennes vil ta henne med til Somalia og omskjære henne der. Både Kebba Secka og imamene Fakebba Jagana, Ebrahim Saidi og Sheikh Muumin oppfordret unge Kadra til å følge foreldrenes vilje. Kebba Secka er barnevernskonsulent, lærer på Lofsrud ungdomsskole i Oslo og leder av Islamsk Råd.

TV 2-nyhetene meldte i går kveld at hans medlemskap i Verdikommisjonen nå henger i en tynn tråd.

- Jeg føler meg kjempebra. Endelig ble imamene avslørt. De har fått holde på for lenge, sa Kadra til VG etter TV-sendingene i går kveld. Tilsynelatende uredd oppsøkte hun de religiøse lederne for å få det svaret hun visste de ville komme med.

- Nei, jeg var ikke redd, men veldig sint, forklarer Kadra. Men hun var nær ved å bli avslørt på besøk i en av moskeene.

- I den somaliske moskeen ble de etter hvert meget mistenksomme. De røsket i vesken min og ville at jeg skulle ta av meg klærne slik at de kunne ransake meg, forteller Kadra. Hun klarte å løpe sin vei.

Beskyttes

Som sikkerhet var reporter Tonje Steinsland og researcher Hege Storhaug like i nærheten og fulgte skjult kamera-intervjuene over intercom. Etter offentliggjøringen er Kadra nødt til å ta sikkerhetsmessige forholdsregler. Hun bor på hemmelig adresse og er under beskyttelse.

Omskjæring av jenter ble forbudt ved lov i Norge i 1995. Strafferammen er åtte års fengsel. Riksadvokat Tor-Aksel Busch sa i går kveld at det kan bli aktuelt å etterforske de afrikanske lederne.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks