Hovedinnhold

Avslørt etter avlytting

Unibuss-topper droppet de faglige møtene og deltok på skifest i stedet

ADVOKAT OG POLITI: Advokat Karoline Henriksen forsvarte den tiltalte bussprodusent-direktøren som innrømmet smøring i retten i går. Politiadvokat Christian Stenberg avslørte i går at de har brukt telefonavlytting i Unibuss-saken. Foto: Trond Solberg
ADVOKAT OG POLITI: Advokat Karoline Henriksen forsvarte den tiltalte bussprodusent-direktøren som innrømmet smøring i retten i går. Politiadvokat Christian Stenberg avslørte i går at de har brukt telefonavlytting i Unibuss-saken. Foto: Trond Solberg
En bussleverandør innrømmet i retten i går at han betalte to turer til norsk jubel i skiskyttermetropolen i Ruhpolding for Unibuss-sjef Helge Leite.

Salgsdirektøren hos den norske bussprodusenten møtte i Oslo tingrett siktet for å ha smurt Unibuss-sjef Helge Leite og to andre Unibuss-ansatte.

Direktøren erkjente de faktiske forholdene og valgte å ta en såkalt tilståelsesdom. Det gjør at han slipper å møte i retten når hovedsaken kommer opp neste år.

Selskapet hans gikk i 2008 fra å være underleverandør til å få agentur for produksjon av busser for Unibuss, som dermed ble en viktig kunde.

Det var derfor Leite og Unibuss sin tekniske direktør ble invitert til faglig møte i Ruhpolding i forbindelse med verdenscupen i skiskyting i 2009, hvor Ole Einar Bjørndalen herjet med konkurrentene.

Tre dagers fest

Bussprodusenten betalte for fly, hotell, mat og vin og andre oppholdsutgifter, totalt 11 382 kroner for hver av de to, for tre dagers fest i den tyske byen.

Det skulle formelt forsvares ved at de på lørdagen skulle besøke en underleverandør i Tyskland.

- Det ble ikke gjennomført. Det var så mye mer spennende å se på skiskytingen, at de heller ville det, sa salgsdirektøren i retten.

Det samme skjedde året etter, da det igjen var VM-fest i den tyske byen.

Emil Hegle Svendsen skapte norsk skiskytterjubel. Da var også vaktmesteren i Oslos kommunale busselskap med.

10 536 kroner ble betalte for hver av de tre Unibuss-gjestene i 2010, og også denne gangen ble det planlagte bedriftsbesøket avlyst fordi skiskytterfesten ble prioritert.

Det faglige innholdet begrenset seg til bussprat innimellom idrett og sosiale gleder.

Samlet smurte salgsdirektøren toppsjef Leite og de to andre med 54 000 kroner over to år.

Revisor reagerte

Problemet startet da selskapets revisor satte ned foten fordi det faglige innholdet hadde blitt fjernet.

Salgsdirektøren måtte betale tilbake de fordelene han selv hadde hatt, og i tillegg måtte regningene som var betalt for de tre Unibuss-ansatte tilbakebetales.

Direktøren hos bussleverandøren tok til slutt hele regningen selv:

- Det var så pinlig at jeg tok av egne feriepenger for å dekke utgiftene til Leite. De to andre i Unibuss fikk kontanter av meg, slik at de kunne betale tilbake.

I retten i går ble det avslørt at denne smøringssaken ble kjent da bussprodusent-direktøren ringte til den tekniske direktøren i Unibuss etter at saken ble offentlig kjent.

Han visste ikke at politiet da avlyttet telefonen til Unibuss-direktøren. Slik ble smøresaken avslørt.

Politiadvokat Christian Stenberg ville ha bussprodusent-direktøren dømt til 20 dagers ubetinget fengsel, men retten ga ham 45 dager betinget.

Leites advokat, John Christian Elden, er foreløpig kort i sin kommentar.

- Vi er kjent med at det har vært kommunikasjonskontroll, og er glade for at saken kanskje nærmer seg en avslutning. At de begynner å avsi dommer lover bra for fremdriften.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks