Hovedinnhold

Solgte kommunens skrapmetall - brukte pengene på fest

ARBEIDSPLASS: Driftsstasjonen og verkstedet til Vann- og avløpsetaten ligger på Helsfyr i Oslo. Ifølge direktør Per Kristiansen (bildet) er det flere ansatte som har drevet med «snausing».
ARBEIDSPLASS: Driftsstasjonen og verkstedet til Vann- og avløpsetaten ligger på Helsfyr i Oslo. Ifølge direktør Per Kristiansen (bildet) er det flere ansatte som har drevet med «snausing».
(VG Nett) Ansatte i Vann- og avløpsetaten i Oslo solgte kommunens kumlokk og rør for hundretusener. Pengene brukte de på egne fuktige fester.

Denne saken handler om:

Vann- og avløpsetaten (VAV)


Fakta

  • VAV i Oslo, finansieres av beboernes vann og renovasjonsavgifter. VAV krevde i 2011 inn 966,9 millioner kroner fra hovedstadens husstander.

  • I teorien drives etaten på selvkost. Politikerne bestemmer de årlige rammene for VAV, etter innstilling fra etaten selv, basert på hva etaten ønsker å bruke.

  • I 2012 har de et driftsbudsjett på omtrent 700 millioner kroner, samt et investeringsbudsjett på ca 900 millioner.

  • Etaten ble i år ilagt en bot på 7 millioner etter i fjor å ha drept alt liv i Akerselva, som følge av et utslipp.

Minst to ganger de siste årene har den øverste sjefen i Vann- og avløpsetaten i Oslo (VAV), Per Kristiansen, vært med og festet for penger fra såkalt «snausing».

- Jeg trodde det var spleiselag, sier toppsjefen til VG Nett.

Han nekter for å ha visst hvor pengene stammet fra.

VGTV: Vannsjefen: - Trusler fra ansatt avslørte skrap-salget

Festpenger

Etter hva VG får opplyst har etatens egne ansatte i en årrekke forsynt seg av skrapmetall for en samlet verdi av flere hundre tusen kroner. Pengene har blitt brukt til festing og markeringer.

Skrapmetallet tilhører Oslo kommune.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000 

Ved å selge blant annet metall fra brukte kumlokk og gamle rør til skraphandlere og legge pengene i en hemmelig «velferdskasse», har arbeiderne finansiert de fuktige personalfestene.

Pengene skulle egentlig gått tilbake til etaten som fullfinansieres av Oslo-boernes vann- og avløpsgebyrer.

Byråden reagerer

Byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V) ble orientert om saken før sommeren.

Saken fortsetter under bildet.

KRITISK: Byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen. Foto: Scanpix
KRITISK: Byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen. Foto: Scanpix

- Uansett størrelsen på beløpet er dette kommunens inntekter, som skulle gått til å løse fellesskapsoppgaver. Det er helt uakseptabelt at pengene har blitt brukt til noe annet, sier Elvestuen til VG.

Advokatselskapet Torkildsen, Tennøe & Co er engasjert av etaten for å foreta en granskning av praksisen.

De skal levere en rapport i midten av oktober.

- Hvilke konsekvenser dette eventuelt får er det for tidlig å svare på. Først må jeg se rapporten, sier byråden til VG.

Sjefen på fest

Toppsjef Per Kristiansen har jobbet i etaten i 30 år og innrømmer at også han har deltatt på festene.

- De siste fem årene tror jeg at jeg har deltatt på to stykker, sier Kristiansen til VG.

Ifølge direktør Kristiansen har en intern etterforskning anslått at omtrent 100.000 kroner har vært unndratt etaten årlig de senere årene. Han sier han ikke er kjent med den totale summen.

Snuoperasjon

Da VG først tar kontakt, nekter hovedtillitsvalgt Thomas Eliassen for å ha visst noe som helst om praksisen.

VISSTE: Hovedtillitsvalgt Thomas Eliassen innrømmer å ha visst om hvordan ansatte har solgt skrapmetall, og brukt pengene på fest. Foto: Roger Neumann
VISSTE: Hovedtillitsvalgt Thomas Eliassen innrømmer å ha visst om hvordan ansatte har solgt skrapmetall, og brukt pengene på fest. Foto: Roger Neumann

Etter hvert innrømmer han likevel at han kjente til at arbeidere solgte kommunens skrapmetall.

- At dette foregikk til en viss grad, var jeg kjent med, men ikke omfanget, sier Eliassen til VG.

- Har dere ikke hatt en oppfattelse av at dette er tjuveri?

- Det har nok ikke vært en oppfatning av at dette har vært noe hysj-hysj-greie. Det er en praksis vi har oppfattet at mange har vært kjent med, sier Eliassen.

Spleiselag

Selv om flere ledere og svært mange av de ansatte har visst om praksisen, nekter den fungerende direktøren for at han har visst hvor festpengene kom fra.

- På sommeren drar noen til Sverige og kjøper grillmat og noen lager maten selv. Det har vært lavkost. Jeg har hatt med enten en liter akevitt, eller sist hadde jeg en treliter med rødvin. Jeg har opplevd det som spleiselag, så jeg har tatt med litt. Jeg ble skuffet og overrasket over at ingen hadde sagt ifra, sier Kristiansen.

Direktøren beskriver den siste sammenkomsten som en «litt sånn bastant fest med pølser og mye drikkevarer», selv om han understreker at han selv ikke tar mer en et glass eller to når han er med ansatte i sosiale sammenhenger.

Trusler

Direktøren sier han først ble kjent med «snausingen» i vår. Da kom det opp i forbindelse med en oppsigelsessak med bakgrunn i noe annet.

LES MER OM SAKEN I DAGENS VG
LES MER OM SAKEN I DAGENS VG

- Da han ble sagt opp, sa han at han ville gå til media og si at vi drev med «snausing» dersom han fikk sparken. Jeg har jo også vært med i disse juleselskapene, og han trodde helt sikkert at jeg da også visste om det, sier Kristiansen.

Etter å ha spurt de ansatte, ble det klart at mange har kjent til at dette har foregått.

- Har dette vært kjent også høyt opp i ledelsen?

- Nei, det har vi ingenting som tyder på.

Ifølge Kristiansen vurderer nå etaten reaksjoner overfor en leder på et lavere nivå som skal ha visst om «snausingen».

Kan få konsekvenser

Kommuneadvokaten og kommunerevisjonen er også informert om saken.

- Vil det få konsekvenser for de involverte?

- Jeg tror ikke vi har noen oppsigelser på gang. Også kommuneadvokaten så at dette var spredt veldig ut over, og gjaldt veldig mange mennesker, nærmest en kultur. Men det er en som trolig vil få en skriftlig korreks. Vi vet ikke helt formen på det, og avventer kommuneadvokaten litt, sier Per Kristiansen til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks