Hovedinnhold

AUF-saken: Bildebevis fremlagt

Oslo: Forsvarere i AUF-saken i Oslo Byrett mente at det ikke var nødvendig å legge fram det såkalte bildebeviset fra Posten i retten mandag. Men aktor viste lysbilder fra et postkontor og bilder av postgiroblankettene som ble brukt til innbetalinger.

Bildene viser den bedrageritiltalte tidligere lederen i AUF i Oslo, Ragnar Bøe Elgsaas, som betaler inn medlemskontingenter på et postkontor i Oslo sentrum i midten av desember 1994. Han har ikke benektet at det var han som betalte inn pengene på Posten.

Aktor i saken, politiadvokat Atle Roaldsøy, viste lysbilder av blanketter der det ble innbetalt medlemskontingent på forskudd for en kvinne som i et brev til Oslo-politiet i 1995 hevdet at hun ni ganger skriftlig hadde forsøkt å melde seg ut av AUF i Oslo.

Bøe Elgsaas, som tidligere har hevdet at det ikke ble betalt kontingent på forskudd for personer som ikke ville være medlem i AUF, kunne ikke forklare hva som hadde skjedd i dette tilfellet. Men det kunne skje at vi forskutterte for feil person, sa han.

Ifølge politiet ble navnet på hans mor funnet på to postgiroblanketter.

Bøe Elgsaas opplevde sterkt press fra daværende AUF-leder Trond Giske og fra AUF-sekretær Rita Ottervik. Det var av lojalitet til organisasjonen at han ikke sluttet med forskutteringen som han sa hadde pågått i årevis, og av lojalitet til tidligere ledere, som i dag sitter sentralt i Arbeiderpartiet.

Posten overlot bildene til politiet under etterforskningen av AUF-saken året etter. Forhørsretten godkjente utleveringen. Datatilsynet anmeldte Posten fordi bildene ble lagret utover tre måneders fristen for lagring av videoopptak. Posten ble ilagt bøter for overtredelse av regelverket.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks