Hovedinnhold

FFI-forsker: – Utenkelig med Nato uten atomvåpen

<p>UTELUKKER: Forsker Bjørn Olav Knutsen mener det er utenkelig at Nato kan droppe atomvåpen. Til venstre er den amerikanske atomubåten USS Wyoming.</p>

UTELUKKER: Forsker Bjørn Olav Knutsen mener det er utenkelig at Nato kan droppe atomvåpen. Til venstre er den amerikanske atomubåten USS Wyoming.

Foto: AP/INGRID HVIDSTEN/VG
Forsker Bjørn Olav Knutsen ved Forsvarets forskningsinstitutt har liten tro på ideen om et atomvåpenfritt Nato.

Denne saken handler om:

– Et Nato uten kjernefysisk kapasitet er utenkelig. Den kjernefysiske kapasiteten i Nato er selve grunnplanken i forsvarsalliansen. Uten kjernevåpen ville ikke Nato eksistert slik vi kjenner det i dag. Det må være hevet over en hver tvil at det å jobbe for et forbud mot atomvåpen er ikke i tråd med med Natos strategiske konsept, sier FFI-forskeren til VG.

VG kunne søndag avsløre at Arbeiderpartiet og regjeringen er i en hemmelig atomstid. I Stortinget ligger det an til at et flertall, ledet an av Arbeiderpartiet, i Utenrikskomiteen vil bruke en formulering som pålegger regjeringen å jobbe for et forbud mot atomvåpen. Det kinkige er at Norge bygger sin forsvars- og sikkerhetspolitikk på Nato, som har atomvåpen som en viktig bærebjelke.

Den betente striden har utløst flere krisetelefoner på toppnivå, og er i ferd med potensielt å bryte alliansen mellom Ap og Høyre som har vært bærebjelken for norsk sikkerhetspolitikk siden andre verdenskrig.

Bakgrunn: Regjeringen og Ap i bitter maktkamp om atomvåpen

- Har glemt viktigheten

– Mitt inntrykk er at mange i det offentlige ordskiftet har glemt hvor viktig den kjernefysiske kapasiteten er for Nato. Jeg vil si at det er en ønsketenkning og idealisme som er ute og går. Men det er ikke virkeligheten, sier Knutsen.

Han sier Nato alltid har basert seg på atomvåpen:

– Det er den amerikanske atomvåpen-paraplyen over Europa som er selve limet i alliansen. Det er ingen i Nato eller i regjeringskretser rundt Nato som arbeider for et Nato uten atomvåpen, selv om landene i Nato har forpliktet seg til på sikt å jobbe for en verden uten atomvåpen.

Har strategi som innebærer atomvåpen

Norges ambassadør til Nato, Knut Hauge, vil ikke kommentere VGs opplysninger om intern skepsis i Nato til Aps nye forbudslinje mot atomvåpen. Han sier på generell basis at organisasjonen i dag har en strategi som innebærer å ha atomvåpen:

– Det står i det strategiske konseptet at det skal være en riktig blanding mellom konvensjonelle våpen og kjernevåpen. Det står også at Nato er forpliktet til å arbeide for våpenkontroll og nedrustning gjennom balanserte nedrustningsforhandlinger, men så lenge kjernevåpen eksisterer vil Nato-alliansen også ha kjernevåpen, sier Hauge til VG.

– Er det i tråd med Natos strategi å jobbe for forbud mot atomvåpen?

– Det står ikke noe for eller mot forbud, men å ha kjernevåpen er en del av Natos strategi, som andre våpen er det, sier Hauge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks