Hovedinnhold

Anmelder eieren av Halden-reaktoren

Innrømmer kjernefysisk lisens-tabbe

TABBE: Forskerne ved atomreaktoren i Halden stopper et forskningsprosjekt for atomdrevne ubåter i Brasil, fordi de ikke har fått lisens fra UD til å eksportere data fra prosjektet. Foto: THOMAS ANDREASSEN
TABBE: Forskerne ved atomreaktoren i Halden stopper et forskningsprosjekt for atomdrevne ubåter i Brasil, fordi de ikke har fått lisens fra UD til å eksportere data fra prosjektet. Foto: THOMAS ANDREASSEN
(VG) Bellona politianmelder eieren av Halden-reaktoren for samarbeidet med Brasils marine om atomreaktor til ubåter.

Denne saken handler om:

Tips oss

I går avslørte VG at Institutt for Energiteknikk, IFE, stopper et forskningsprosjekt for den brasilianske marinen fordi de selv ikke hadde søkt om eksportlisens fra Utenriksdepartementet under reglene for eksport av forsvarsmateriell.

- Vi har gjort en tabbe. Vi burde ha søkt om eksportlisens da vi inngikk kontrakten med Brasil i 2011, sier Fridtjov Øwre, forskningsdirektør i IFE og toppsjef ved Halden-reaktoren, til VG.

I går kveld gikk Bellona til politianmeldelse.

- Vi frykter at arbeidet ved reaktoren er ute av myndighetenes kontroll, når de på egen hånd innleder et samarbeid med militærmaktene i Brasil, sier Nils Bøhmer, som er kjernefysiker og daglig leder i Bellona.

Vet du noe om denne saken? Tips VG! 

Vil ha Giske på banen

Han ber også næringsminister Trond Giske (Ap) som eier IFE, om å engasjere seg i saken.

- Det som skjer i IFE er hans ansvar, men har han visst hva slags forskningsprogram instituttet har deltatt i? Har alle kundene vært sivile? Det er all grunn til å stille spørsmål ved gangsynet til disse forskerne, når de venter til saken kommer ut i media før de søker UD om lov, sier Bøhmer.

SV vil stramme inn reglene for atom-eksport etter at Halden-reaktoren har hjulpet Brasil med å utvikle atomubåter.

- Jeg er veldig skeptisk til at Norge skal eksportere atom-teknologi til andre lands forsvar, sier Snorre Valen, SVs utenrikspolitiske talsmann, til VG.

Saken ble kjent i Norge før helgen, da Ny Tid siterte den brasilianske avisen O Estado de São Paulo, som omtalte de første testene i Halden 12. mai i år.

ANMELDER: Kjernefysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer. Foto: NTB Scanpix
ANMELDER: Kjernefysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer. Foto: NTB Scanpix

Halden-reaktoren skal gjennomføre såkalte bestrålingstester for Brasils marine, som en del av utviklingen av en helt ny generasjon atomdrevne ubåter. Den første atomubåten skal være klar til bruk i 2023. Teknologien skal også brukes til små atomkraftverk i landet.

I de etiske retningslinjene til Halden-reaktoren heter det at de ikke skal «eksporterer teknologi eller materialer som kan benyttes til å styrke en annen nasjons militære evne, uten eksporttillatelse fra Utenriksdepartementet».

- Vi innhentet en sluttbrukererklæring fra Brasil hvor de erklærer at forskningsarbeidet skal brukes til fredelige aktiviteter og absolutt ikke til masseødeleggelsesvåpen. Det trodde vi var tilstrekkelig, men innser nå at det på langt nær tilfredsstiller myndighetenes krav, sier sier Fridtjov Øwre.

Den første brasilianske atomdrevne ubåten skal være klar i 2023, og en stor brasiliansk delegasjon har det siste halvåret fulgt de såkalte bestrålingstestene i Norge, ifølge Ny Tid.

Viser til taushetsplikt

Utenriksdepartementet bekrefter overfor VG at IFE ikke hadde søkt om eksportlisens da de ble kjent med saken gjennom Ny Tid før helgen:

- UD har nå fått en søknad, men vi ønsker ikke å gå nærmere inn på denne søknaden siden Utenriksdepartementet har lovbestemt taushetsplikt i saker som gjelder eksportkontroll av strategiske varer, teknologi og tjenester, sier Frode O. Andersen, underdirektør i UD.

Til å gjennomføre forsøkene i Halden-reaktoren, bruker forskerne 20,2 gram uran fra IFEs eget lager.

- IFE tilbød mottageren å produsere de nødvendige urandioksid pellets i Norge, for holde kostandene med eksperimentene nede ved å eliminere behovet for transport av nukleært brensel fra Brasil til Norge, og for å redusere tiden til oppstart av testen, bekrefter Øwre overfor VG.

SKEPTISK: SVs Snorre Valen. Foto: NTB Scanpix
SKEPTISK: SVs Snorre Valen. Foto: NTB Scanpix

Han presiserer at dette uranet ikke skal eksporteres, men bare rapporteres etter testene, som skal sendes til Brasil.

Men Snorre Valen i SV krever likevel full politisk behandling av søknaden som nå foreligger i UD - to år etter at IFE etter reglene skulle ha søkt om tillatelse:

- Vi skal være ytterst tilbakeholdne med å eksportere noe som kan knyttes til atomteknologi, og spesielt når mottageren er et annet lands militære styrker. Uran som skal brukes i en atomubåt, må anrikes betydelig høyere enn uran til et kjernekraftverk, sier Valen.

Også Bellona slår fast at dette er langt unna hva forskerne i Halden skal holde på med:

- Det kan vanskelig hevdes at å bidra til å utvikle en atomdrevet ubåt, ikke er å hjelpe Brasil til å bedre sin militære flåte. Dette er ren faglig støtte til at et land får utvikle en atomdrevet ubåt for å angripe andre land, eller forsvare eget land. Det er så langt utenfor det IFE skal drive med, at vi nesten ikke tror det er sant, sier Nils Bøhmer, som er Bellonas kjernefysiske ekspert, til VG.

- Dette var spennende, sa kommandør André Luis Ferreira Marques, fra den brasilianske marinens atomprogram (PNM), til avisa O Estado de São Paulo, etter noe han kalte «en svært vellykket atomkrafttest» 10. mars i år.

IFE avviser imidlertid at det var militære fra Brasil til stede under forsøket.

- Nå legger vi samarbeidsprosjektet med Brasil til side, og foretar oss ingenting før Utenriksdepartementet har behandlet vår søknad, sier Fridtjov Øwre i IFE.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks