Hovedinnhold

- Asylmottak er usikre for kvinner

KAN VÆRE MØRKETALL: - Ingen kjenner til omfanget av vold mot kvinner i asylmottak i Norge, sier Amnesty Internationals generalsekretær Jon Peder Egen's til VG Nett. Foto: Lars Akerhaug
KAN VÆRE MØRKETALL: - Ingen kjenner til omfanget av vold mot kvinner i asylmottak i Norge, sier Amnesty Internationals generalsekretær Jon Peder Egen's til VG Nett. Foto: Lars Akerhaug
TANUM TRANSITTMOTTAK (VG Nett) Etter en rekke hendelser der kvinner har blitt ofre for vold og seksuell trakassering i asylmottak, krever nå Amnesty International døgnbemanning på alle norske mottak.


I en rapport som legges frem i dag krever Amnesty International døgnbemanning for kvinner på alle asylmottak. Kravet er basert på en undersøkelse der organisasjonen har intervjuet beboere og ansatte på en rekke norske mottak.

På mange norske asylmottak er situasjonen for enslige kvinner svært vanskelig. Enslige kvinner er i mindretall på mottakene og kan lett bli ofre for overgrep fra strømmen av unge, mannlige asylsøkere.

Les også:Søkte trygghet i Norge - ble voldtatt på asylmottak

- Vi krever døgnbemanning og økt bemanning ved norske asylmottak. Egne boavdelinger er ikke nok, sier generalsekretær sier Jon Peder Egenæs, og fortsetter:

- Mangler kunnskap

- Mangel på kunnskap blant de ansatte skaper usikkerhet og bidrar til at de ansatte lar være å gripe inn.

- Det er verre på norske asylmottak enn i norske fengsler. Norske myndigheter bruker boforholdene som avskrekking, sier Petter Eide, generalsekretær i Norsk folkehjelp.

Les også:- Kvinnelige asylsøkere beføles, trakasseres og voldtas

- SER UT SOM EN PARODI: Sylo Taraku i NOAS mener annonsen reflekterer holdningene til ledelsen av Nordbybråten transittmottak. Foto: Scanpix
- SER UT SOM EN PARODI: Sylo Taraku i NOAS mener annonsen reflekterer holdningene til ledelsen av Nordbybråten transittmottak. Foto: Scanpix

- Vi støtter døgnbemanning, sier Sylo Taraku, avdelingsleder i Norsk Organisasjon for Asylsøkere, NOAS.

- Viktig at kvinner føler seg trygge

Utlendingsdirektoratet varsler nå at de vil følge opp rapporten fra Amnesty.

- Det er viktig at også kvinnene skal føle seg så trygge som mulig, og UDI vil styrke fokuset på kvinners forhold i mottakene i 2009, sier avdelingsdirektør i UDI, Siri Rustad.

Men hun vil ikke si om UDI vil ta kravet om døgnbemanning til følge.

- Amnestys rapport vil være nyttig for oss i dette arbeidet, sier Rustad.

Arbeids og Inkluderingsdepartementet varsler også at de nå vil følge opp rapporten videre emd UDI.

- Departementet har mottatt Amnestys rapport. Vi vil raskt be UDI vurdere rapporten opp mot gjeldende tiltak, og be om direktoratets anbefaling, sier ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til VG Nett.

Les mer om rapporten fra Amnesty her
VG Nett er ikke ansvarlige for innholdet på eksterne sider.

Sårbar situasjon

- Det handler om personer i en veldig sårbar situasjon, som ikke vil være i stand til å håndtere alt selv. For eksempel trenger de hjelp til å bestille ambulanse hvis det er nødvendig eller å ringe politiet, sier Taraku fra Noas.

UDI opplyser til VG Nett at de ikke har noen oversikt over hva døgnbemanning vil koste. NOAS mener hensynet til kvinnens livssituasjon må være viktigere enn budsjettall.

VGTV:Livredd venninne: - Jeg er ikke trygg

- Man kan ikke overlate en kvinne som nettopp er kommet til landet til seg selv. Vi håper at Amnestys rapport vil blit tatt på alvor av myndighetene, sier Taraku.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks