Hovedinnhold

Asylbarna: - Jeg kan ikke leve uten broren min

VENTER FORTSATT: Hasan (19) og Husein (18) flyktet fra Afghanistan for over tre år siden. De har fått avslag på søknaden om asyl, men Huseins helseproblemer gjør at brødrene har midlertidig opphold. Foto: NILAS JOHNSEN/VG
VENTER FORTSATT: Hasan (19) og Husein (18) flyktet fra Afghanistan for over tre år siden. De har fått avslag på søknaden om asyl, men Huseins helseproblemer gjør at brødrene har midlertidig opphold. Foto: NILAS JOHNSEN/VG
DALE MOTTAK (VG) Da familien ble drept, flyktet de to brødrene til Norge som barn. Husein (18) er blitt så syk at han får bli. Hasan (19) har fått nei til fast opphold.

Vet du noe? Tips oss!

Hasan Ali hjelper sin ett år yngre bror opp av sengen, setter ham til rette i rullestolen, og triller den bort til vinduet.

Husein heller opp te og forteller med en stemme preget av sparkene mot halsen hans for fem år siden:

- Hasan er som far, mor og søster for meg. Jeg kan ikke leve uten broren min, sier Husein.

- Noen ganger gleder jeg meg over vedtaket som betyr at jeg kan bli i Norge. Men så husker jeg at Hasan har fått et annet vedtak. Og da skammer jeg meg over å ha vært glad, fortsetter han.

Bakgrunn: 149 mindreårige blir rammet av omstridt asylvedtak

Usikker ventetid

Foran dem på bordet ligger det siste vedtaket fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Begge har fått forlenget midlertidig opphold. Men den vesentlige forskjellen står lenger ned på arkene.

Kommentar: Våre barn

På Huseins vedtak står det: «Tillatelsen gir grunnlag for permanent oppholdstillatelse».

På Hasans vedtak er det et «ikke» ført inn i samme setning. Det betyr at han ikke kan få bosetning utenfor et asylmottak. Det midlertidige oppholdet hans går ut neste sommer.

- Norge kan ikke skille oss med et pennestrøk. Vi er knyttet sammen i hjertene og jeg kan ikke miste ham, sier Hasan.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL OM ASYLBARNA?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Brødrenes traumer fra drapet på familien er bare blitt forsterket av årene med usikker venting i Norge. Dale mottak er det fjerde asylmottaket de bor på siden de kom høsten 2009. Brødrene fikk avslag på asylsøknaden, men fikk «tidsbegrenset midlertidig opphold» siden de ikke var myndige.

Ble lam

Hasan og Husein ble plassert på Salhus mottak i Bergen i påvente av 18-års dagen. Der skulle de forberedes på retur. Huseins allerede skjøre psyke fikk en total smell. Resultatet var at han mistet følelsen i beina og etter å ha blitt sendt fram og tilbake mellom ulike helseinstanser, ble han til slutt innlagt ved lukket psykiatrisk avdeling ved Haukeland sykehus.

Nå fører sykdommen og behandlingsopplegget han følger til at det foreligger «sterke menneskelige hensyn» for at Husein skal få bli.

Kommentar: Våre barn

Siden flukten har Hasan holdt sine egne følelser skjult for å støtte broren.

- Hvis det er noe som holder meg i live, så er det at Husein trenger meg. Jeg må vise ham at jeg er sterk, sier Hasan.

Regjeringen mener asylbarna er for dyre for Norge.

Prisbelønt film

STUKKET I MAGEN: Brødrene tilhører minoriteten hazarene. I 2007 ble familien drept, og Husein ble stukket i magen med en bajonett. Foto: NILAS JOHNSEN/VG
STUKKET I MAGEN: Brødrene tilhører minoriteten hazarene. I 2007 ble familien drept, og Husein ble stukket i magen med en bajonett. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

Da Husein trekker opp skjorten og viser fram et ti centimeter langt arr fra en bajonett, og forteller om angrepet på familien, snur Hasan seg vekk. Noen av de grusomste detaljene ønsker han fortsatt ikke å høre.

Brødrene er to av guttene som filmskaper Margreth Olin følger i sin prisbelønte dokumentar «De Andre» - som har premiere i dag.

Les VGs anmeldelse av filmen her.

- Deres sak er et eksempel på at terskelen for å få opphold på humanitært grunnlag er for høy, og den er også et eksempel på hva som kan skje når sterkt traumatiserte barn ikke tas vare på i Norge, sier Olin til VG.

Overlege ved Solli distriktspsykiatrisk senter i Bergen, Simin Sabri, tok imot Husein på Legevakten.

- Han var så alvorlig psykisk nedbrutt at han ikke kunne spise eller sove. Han klarte så vidt å snakke, og han var helt lammet fra livet og ned, sier hun til VG.

- Han ble feilmedisinert ved mottaket og senere ble han nektet medisinsk oppfølging han hadde krav på ifølge FNs Barnekonvensjon, fortsetter hun.

I gårsdagens VG gikk en rekke eksperter på barns helse ut og advarte mot ordningen med at enslige mindreårige asylsøkere får venteopphold til de fyller 18. Ventingen og tapet av troen på framtiden skaper kronisk stress og gjør ungdommene syke mener ekspertene.

- Man lever ikke, man bare eksisterer. Vi mistet alt håp. Det har vært som å dø langsomt, sier Husein.

BARN PÅ FLUKT

** Frem til 2009 fikk enslige asylbarn opphold dersom man ikke klarte å spore opp foreldre i hjemlandet. Så vedtok regjeringen at barn mellom 16 og 18 skulle få «midlertidig tidsbegrenset opphold» fram til de blir myndige.

** Etter de fyller 18 skal de returneres, men de fleste kommer fra krigsrammede land som Afghanistan og Irak, som Norge ikke har returavtale med.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks