Hovedinnhold

Utviste asylsøkere fortsatt i Norge

BRANT: Lier ventemottak ble påtent og brant til grunnen. Nå legges mottaket ned. Foto: Roger Neumann
BRANT: Lier ventemottak ble påtent og brant til grunnen. Nå legges mottaket ned. Foto: Roger Neumann
To måneder etter at ventemottakene på Lier og Fagerli ble påtent og totalskadd, har kun 16 av de 250 beboerne forlatt landet.

Denne saken handler om:

De to statlige ventemottakene Lier utenfor Drammen og Fagerli i Nannestad ble påtent og totalskadd den 6. og 7. juli etter opptøyer blant asylsøkere med endelig avslag på asylsøknadene.

Etter opptøyene sa statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet at de 250 beboerne alle skulle hjem, men to måneder senere er ni av ti av de avviste asylsøkerne fortsatt i Norge, skriver Aftenposten.

Les også:Lier ventemottak legges ned

Kun fire er sendt ut av landet med tvang. To av dem ble sendt til Irak i forrige uke. Ytterligere tolv personer har frivillig fra Norge, mens én person sitter i fengsel.

Resten av de tidligere beboerne, rundt 230 personer med endelig avslag, er flyttet til andre mottak.

Årsaken til at de fortsatt er i landet, er at deres identitet er uklar, eller at Norge ikke har returavtale med deres hjemland.

Ventemottakene ble vedtatt opprettet i 2005 - mot Frps stemmer. Mottakene skulle være et frivillig og verdig tilbud til asylsøkere uten lovlig opphold fram til de forlater Norge. Nå er mottakene historie og det utredes nå i stedet å opprette retursentre hvor folk ikke blir boende like lenge.

Les også:23 pågrepet etter brann på ventemottak

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks