Hovedinnhold

UDI stopper returstøtte til hviterussere

AVSLØRTE: Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet (UDI) mener at hviterusserne hovedsakelig kommer for å utnytte ordningen med frivillig retur. Her er Eli Fryjordet, seksjonssjef i Politiets utlendingsenhet (PU), avbildet. FOTO:ROGER NEUMANN/VG
AVSLØRTE: Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet (UDI) mener at hviterusserne hovedsakelig kommer for å utnytte ordningen med frivillig retur. Her er Eli Fryjordet, seksjonssjef i Politiets utlendingsenhet (PU), avbildet. FOTO:ROGER NEUMANN/VG
Politiets utlendingsenhet mener hviterussere utnytter pengestøtten asylsøkere kan få ved frivillig retur til hjemlandet.

Denne saken handler om:

I løpet årets to første måneder kom det 75 hviterussiske asylsøkere til Norge. På samme tid i fjor var det kommet én person.

Nå mener Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet (UDI) at hviterusserne hovedsakelig kommer for å utnytte ordningen med frivillig retur.

Ordningen gir på det meste 20000 kroner i reintegreringsstøtte til alle asylsøkere fra land i det tidligere Sovjet som har fått avslag på opphold og som velger å dra tilbake frivillig.

- Vi mener at ordningen med støtte til frivillig retur fungerer som en pullfaktor på disse søkerne. Det er et påfallende mønster i sakene, sier Ida Børresen, direktør i UDI.

Det var i februar PU meldte ifra til UDI om et påfallende mønster:

** 55 av de 75 hviterusserne er fra samme by, Grodno, som ligger helt nordvest i Hviterussland, ved grensen til Polen.

** De hovedsakelig er menn mellom 20 og 30 år.

** Mange har få eller ingen begrunnelser for sin asylsøknad

** 23 av de årets 75 søkere har allerede søkt om frivillig retur, før asylsøknaden er ferdigbehandlet, og noen bare dager etter ankomst til Norge.

** Flere har operert med ulike identiteter i flere land.

Organisert

- Dette er helt klart organisert og vi ser på det som en utnyttelse av systemet. I tillegg ser vi at flere av disse har kriminell bakgrunn og involverer seg i vinningskriminalitet i Norge, sier Eli Fryjordet, seksjonssjef i PU, med ansvar for søkere fra det tidligere Sovjet.

- Havner returpengene hos bakmenn?

- Det er det for tidlig å si noe om, svarer Fryjordet.

I november i fjor stoppet utlendingsmyndighetene i Nederland utbetaling av returstøtte til hviterussere på grunn av samme tendens som PU nå har oppdaget i Norge.

- Vi mistenker at vi opplever denne tilstrømningen fordi Nederland lukket dørene i november, sier Fryjordet.

UDI har derfor besluttet å midlertidig stoppe returstøtte til hviterussere som søker asyl og om frivillig retur, men de kan fortsatt få bistand med selve hjemreisen.

- Returordningen er veldig viktig for mange som har satt seg fast og trenger en mulighet til å starte på nytt i sitt eget hjemland. Vi må sørge for at støtteordningen fortsatt blir forbeholdt disse gruppene, sier Børresen i UDI.

1800 reiste tilbake til eget hjemland på frivillig retur i fjor.

- Forståelig

- Hvis det er grunnlag for å si at ordningen misbrukes, kan jeg forstå at det er viktig å gjøre noe med det, sier Hans Olav Kongesvik i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

NOAS hadde nylig besøk av hviterussere som hadde fått opplyst at de ikke kom til å få returstøtte.

- Vi har ikke fått noen informasjon om bakgrunnen for dette før nå, sier Kongesvik, som ikke helt ser at det kan være «god butikk» å skulle utnytte returstøtten.

- Det er tross alt ganske mye kostnader forbundet med å komme seg til Norge.

NOAS påpeker at Hviterussland betegnes som den siste sovjetstat, og styres av det som betraktes som en diktator.

- Opposisjonelle kan absolutt ha et beskyttelsesbehov, avslutter Kongesvik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks