Hovedinnhold

Tvangsreturene: Dette er norske og russiske myndigheter uenige om

<p>UENIGE: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier at Norge og Russland er uenige om uttransporteringen av asylsøkere med enreisevisum. Bildet er fra da Listhaug møtte syriske flyktninger i Izmir i Tyrkia.</p>

UENIGE: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier at Norge og Russland er uenige om uttransporteringen av asylsøkere med enreisevisum. Bildet er fra da Listhaug møtte syriske flyktninger i Izmir i Tyrkia.

Foto: Henden Harald, VG
Norge og Russland er uenige om hvordan man kan fortsette utsendelsen av flyktninger med enreisevisum, sier Sylvi Listhaug (Frp).

Tips oss

Denne uken er det planlagt møter med russiske myndigheter i Moskva, hvor den russiske stoppordren på asylreturer før helgen står på agendaen. Mandag ettermiddag bekreftet den russiske ambassaden i Norge at det er sikkerhetshensyn som har ført til stenging av grensen.

Men også vurderingen av asylsøkerne som har såkalt enreisevisum - visum for en gangs bruk - har skapt uenighet.

– Det har hele tiden vært vårt utgangspunkt å returnere alle som ikke har krav på opphold i Norge. Men som vi har sagt tidligere, har Russland og Norge hatt ulik oppfatning av hva returavtalen sier om dem med enreisevisum. Vi vil fortsette den gode dialogen med russiske myndigheter for å se om vi kan få returnert denne gruppen også. Det arbeidet fortsetter ufortrødent, skriver Listhaug i en e-post til VG.

– Hva er strategien for de som har enreisevisum?

– Her er norske og russiske myndigheter uenige, og vi vil fortsette dialogen med russiske myndigheter om dette, skriver hun.

Listhaug har fått kritikk for ikke å kunne redegjøre for hvorfor hun mener det er trygt å returnere asylsøkere til Russland. Mandag fikk hun nok en gang spørsmålet i Dagsnytt18 i NRK.

– Vi har sagt at «det trenger ikke være trygt for alle, men for de fleste». Og når det er konkrete holdepunkter, så må man ta hensyn til det. Det er det de som behandler sakene som selvfølgelig må gjøre, svarte Listhaug.

Listhaug har ikke vært tilgjengelig for å utdype utsagnet, men kommunikasjonssjef i Justisdepartementet, Gunnar A. Johansen, sier følgende:

– Det hun mener er at Russland er et trygt land å bli returnert til for de fleste asylsøkerne som kommer over Storskog – men ikke alle.

Vurderer retur med fly

Russiske myndigheter pekte i sin henvendelse til norske myndigheter før helgen på sikkerhetsutfordringer ved at asylsøkerne kommer over grensen i buss. Utenriksminister Børge Brende (H) bekrefter at retur med fly er blant mulighetene som nå undersøkes.

<p>GIV AKT: Børge Brende deltok mandag på den internasjonale nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø.</p>

GIV AKT: Børge Brende deltok mandag på den internasjonale nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø.

Foto: Terje Mortensen, VG

Han tror Russland kan være mer komfortable med å motta asylsøkere fra Norge lenger sør i landet.

– Vi må først få klarlagt hva som ligger i denne midlertidige stoppen på retur over Storskog. Det vi blant annet nevner som en mulighet i møtene i Moskva, er at vi kan returnere dem det ikke er uenighet om at skal returneres, med fly i sør. Kanskje det er lettere for Russland. De har, kan hende, ikke det mottaksapparatet i Petsjenga/Nikel/Murmansk-området, som de føler at de trenger, sier Brende og legger til:

– Da vil jeg si at det hadde jo ikke vi heller, da det kom tusenvis over vår grense. Det satte også oss på en prøve.

I tillegg til samtalene i Moskva har UD bedt om et nytt møte i den såkalte ekspertgruppen, forteller Brende.

– Det har vi hatt tidligere, og det var viktig for den forståelsen vi fikk til som gjorde slutt på den enorme tilstrømmingen over Storskog i høst, sier han.

I TROMSØ: Utenriksminister Børge Brende etter et besøk ombord på kystvaktskipet "KV Svalbard" i Tromsø mandag.
I TROMSØ: Utenriksminister Børge Brende etter et besøk ombord på kystvaktskipet "KV Svalbard" i Tromsø mandag. Foto: Terje Mortensen, VG

Advokat: Selvforskyldt kaos

Vektlegger felles interesser i møter

– Hva er Norges forhandlingskort i dialogen med Russland nå?

– Det er at Russland, etter min mening, ønsker et konstruktivt samarbeid med oss i nord, og ønsker å videreføre samarbeidet vi har innen fiskeriforvaltning, søk og redning, folk til folk-samarbeid, atomsikkerhet, miljø. Det er 200.000, stort sett russere og nordmenn, som passerer Storskog i løpet av et år. Det er stor økonomisk aktivitet. Vi har felles interesse i at dette er en velfungerende grensestasjon og at dette samarbeidet videreføres. Det er det samarbeidet som har gitt resultater i det krevende diplomatiske samarbeidet vi hadde i høst.

Aktører i Russland skal ha blitt såret over hvordan forholdene i landet har blitt omtalt i den norske debatten i det siste.

– Har du konkrete eksempler på hva russerne har reagert på i den norske debatten?

– Det aktører i Russland har sagt til meg, er at de mente at det var en unyansert debatt i Norge rundt forholdene for asylsøkere i Russland. Det må stå for deres regning. Jeg jeg har aldri hatt samtaler de siste årene med russiske kolleger uten å ha tatt opp situasjonen for menneskerettighetsforkjempere. Det jeg har sagt må ikke tolkes som et forsøk på å innskrenke folks mulighet til å ytre seg om hva de mener om forholdene i Russland, sier Brende, med henvisning til kritikken mot hans uttalelser i helgen. 

Vil ikke utdype russiske reaksjoner

– Min og regjeringens oppfatning er at vi kan returnere asylsøkere uten krav på beskyttelse, og sånn sett er Russland et trygt tredjeland.

Brende vil, etter et nytt spørsmål fra VG, ikke gi konkrete eksempler på hva russiske aktører har reagert på.

– De synes det har vært en unyansert debatt rundt forholdene i Russland. Jeg tror ikke jeg skal utdype det. Så interessant er det jo heller ikke. Det får vi heller ta ad notam. Det er russiske aktørers synspunkter, sier Brende.

Kjørte asylsøkere: Merete måtte kle seg naken i arresten

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks