Hovedinnhold

Tok farvel med papirløse Yemane (58)

BØMLO (VG) I dag tok Bømlo farvel med Yemane Teferi, den papirløse asylsøkeren som levde på mottak i Sverige og Norge i 26 år.

Denne saken handler om:

– Jeg har ingenting. Ingen rettigheter. Jeg vet ikke om de tenker at jeg er et menneske eller et dyr eller en stein. Jeg kaller livet mitt en husarrest.

Slik beskrev Yemane Teferis livet sitt i et intervju med Bømlo-nytt i fjor.

Han dro til Sverige som asylsøker i 1990. Han kom til Norge i 1998 og fikk avslag på asylsøknaden. Norge har ikke utleveringsavtale med Eritrea og Yemane forble ureturnerbar resten av livet.

Asylsøkeren sovnet inn natt til 8.januar. Han ble 58 år gammel.

– Yemane fra Eritrea har ventet i 26 år på å kunne leve et normalt liv. Han levde uten borgerrettigheter. Livet han drømte om fikk han aldri ta del i på denne siden av død og grav, uttalte prest Aksel Lygre i sin tale.

– Yemane Teferi levde sine siste leveår uten tro og håp for fremtiden, sa slektningen Geneth under seremonien i Moster Kirke.

Se VGTVs minidokumentar om Yemanes liv her eller nederst i saken!

Ville ikke ha besøk

Slektningen som er kommet fra Sogn for å ta farvel, forteller om en bondesønn som vokste opp i en stor søskenflokk på landsbygda i Eritrea. Hun minnes Yemane som en glad mann på den siste julaften de feiret sammen med sang og dans.

Men han ville ikke ha slektningene på besøk på mottaket.

– Han sa alltid nei når jeg spurte om å få besøke ham. Han ville ikke vise oss hvordan han levde.

Trolig norgesrekord i opphold på asylmottak: – Håper at det kanskje vil komme en bedre dag i morgen

– Satte spor etter seg

– Vi som kjente ham her på Bømlo skulle ønske han hadde sett hvor mange som er her for å ta farvel med ham. Han satte spor etter seg og var en aktiv beboer på mottaket. Det er godt å få tatt en farvel med ham, sier mottaksleder Hilde Aas til VG.

I 2014 fikk 58-åringen hjelp av en advokat til å saksøke staten for å få lovlig opphold i Norge på humanitært grunnlag, men saken ble aldri ferdig i tide.

Da VG snakket med Teferi i 2012, fortalte han at han fryktet å bli værende på asylmottaket resten av sitt liv.

– Jeg begynner å bli sliten. Alt jeg ønsker meg er å få en jobb, slik at jeg kan betale mine regninger og min skatt som alle andre. Jeg skulle ønske jeg slapp å plukke tomflasker, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks