Hovedinnhold

SV og Ap-lag demonstrerer for asylbarna

** Demonstrasjoner i 23 byer lørdag **Lysbakken: Naturlig for SV å støtte

VIL MYKE OPP: SV-leder Audun Lysbakken kjemper for å myke opp asylregelverket, men få ikke gehør hos regjeringspartner Arbeiderpartiet. Her fra landsstyremøtet i november ifjor. Foto: NTB Scanpix
VIL MYKE OPP: SV-leder Audun Lysbakken kjemper for å myke opp asylregelverket, men få ikke gehør hos regjeringspartner Arbeiderpartiet. Her fra landsstyremøtet i november ifjor. Foto: NTB Scanpix
(VG Nett) Flere lokallag i regjeringspartiet Ap og SV sentralt krever endringer i regjeringens politikk for asylbarn.

Denne saken handler om:

Bakgrunnen for demonstrasjonene er Høyesteretts-avgjørelsen som ble truffet like før jul: Med 5 mot 14 stemmer ble det avgjort at to av landets 544 asylbarn ikke får bli.

I dommen går innvandringspolitiske hensyn foran hensynet til barns beste - noe kritikerne mener er i strid med stortingsmeldingen som kom i juni i fjor.

Til valg på asyl

- Vi ønsker en rausere asylpolitikk overfor barn, og at flere asylbarn skal få bli i Norge. Jeg er glad for det store engasjementet, og det er naturlig for SV å støtte det, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG Nett.

Mange av støtteforeningene for asylbarn i Norge krevde en ny gjennomgang av regelverket etter dommen. Men statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth (Ap), var klar på at det ikke kom til å skje.

SENDT UT: Ni år gamle Mahdi Shabazi har bodd nesten hele sitt liv i norge, men må flytte til Iran. Foto: Alf Øystein Støtvig
SENDT UT: Ni år gamle Mahdi Shabazi har bodd nesten hele sitt liv i norge, men må flytte til Iran. Foto: Alf Øystein Støtvig

- Nå har vi lagt frem en stortingsmelding som sier at vi skal ha en gjennomgang etter ett år. Først da vil vi se om den har ført til en praksisendring, sier Lysbakken.

- Mange mener det ikke er nok, når Høyesteretts-avgjørelsen legger mer vekt på innvandringspolitiske hensyn enn på barnas beste?

- Høyesterettsdommen viser at rommet for å ikke prioritere hensynet til barna først er for stort. Men det er for tidlig å si noe skråsikkert om effekten av den. Stortingsmeldingen kan fremdeles ha betydd en praksisendring i Utlendingsnemda, mener Lysbakken.

SV har tidligere tatt dissens i asylspørsmål i regjeringen, og Lysbakken er klar på at stortingsmeldingen om barn på flukt var et kompromiss.

- Uansett vil SV gå til valg på en rausere asylpolitikk, lover han.

- Kan du love velgerne at dere får gjennomslag for dette hos Arbeiderpartiet?

- Det kommer an på om vi går frem eller tilbake. I 2009 gikk partiene som var for en rausere asylpolitikk tilbake, og det har vært et problem. Men jeg mener vi har fått til en god del, sier han.

Flere Ap-lag markerer

Ungdomsorganisasjonen til Arbeiderpartiet, AUF, og flere lokallag i Ap har også besluttet å gå imot moderpartiet. Både Tromsø og Arbeiderpartiet i Bergen er med på lørdagens markering.

MOT MODERPARTIET: Odd Arne Thunberg i Tromsø Ap. Foto: Terje Mortensen
MOT MODERPARTIET: Odd Arne Thunberg i Tromsø Ap. Foto: Terje Mortensen

- Vi tåler å ha nyeanser og være uenige. Jeg mener dagens regelverk er for strengt for asylbarna. Tromsø Ap vil ha en forskriftsendring, det er vårt utgangspunkt, sier leder i Tromsø Ap, Odd Arne Thunberg.

Også leder i Arbeiderpartiet i Bergen, Marte Mjøs Persen, mener det må en ny forskrift på plass.

- Vi har vært engasjert i denne saken helt siden den kom opp i fjor. Vi mener at det som ligger i høyesterettsdommen er at dagens regelverk ikke i tilstrekkelig grad tar høyde for Branekonvensjonen, sier hun.

- Diskusjonen i etterkant har vist at det er mye uenighet om dette, og det synes jeg er helt greit, sier hun.

Også Venstre og KrF er med på markeringene.

Krever amnesti

Arrangørene av markeringen vil også kreve at FNs barnekonvensjon skal ha forrang i saker om lengeværende barn, og at alle barna som er i Norge skal få ny behandling etter forskriftsendring.

- Barnas rettigheter må bli reelt ivaretatt når de har levd hele sitt liv i Norge. De skal ikke måtte leve med en trussel om at de må kastes ut, sier Karl Eldar Evang til VG Nett.

Han leder Foreningen av 12. januar, som ble stiftet da Maria Amelie ble arrestert og som er med på å arrangere demonstrasjonene.

Også Antirasistisk senter, Norsk organisasjon for asylssøkere (NOAS) og en rekke støttegrupper for asylbarn i Norge er blant arrangørene.

Her avholdes det markeringer: Bardu, Bergen, Bodø, Fredrikstad, Gjøvik, Hamar, Harstad, Haugesund, Husnes, Haugesund, Lillesand, Molde, Oslo, Rjukan, Ski, Sogndal, Stavanger, Svolvær, Tromsø, Trondheim, Ulsteinvik, Vadsø, Voss og Ålesund.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks