Hovedinnhold

Sterk motstand mot nye asylmottak

1200 nye plasser stanset - akutt behov for minst 5000

NULL FLYKTNINGER: I dette tomme hotellet i Fyresdal blir det ingen flyktninger. Kommunen og ordfører Bjørn Hove kjøpte hotellet for å unngå at det ble asylmottak. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG
NULL FLYKTNINGER: I dette tomme hotellet i Fyresdal blir det ingen flyktninger. Kommunen og ordfører Bjørn Hove kjøpte hotellet for å unngå at det ble asylmottak. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG
På kort tid har nesten 1200 nye asylsøkerplasser forsvunnet, på grunn av kommunal motvilje, lokale motaksjoner og fremmedfrykt.

Denne saken handler om:

Samtidig eksploderer tilstrømningen. UDI venter 15 000 asylsøkere i år. Ingen land i verden har større vekst i antall asylsøkere enn Norge, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Mottakene som var planlagt, ble ikke noe av, på tross av akutt behov for 5000-7000 nye plasser for å bosette strømmen av nye flyktninger til Norge.

VG har sett på 10 kommuner der planlagte mottak har blitt motarbeidet og stoppet. Flyktningene er ikke ønsket i Lyngdal, Bygland, Stryn, Eidsberg, Ås, Asker, Ballangen, Volda, Ringebu eller Fyresdal. Tomme hoteller, nedlagte folkehøyskoler og andre velegnede lokaler forblir ubrukt.

SLOSS IMOT: Tor-Einar Olaussen har startet folkeaksjon mot asylmottak i Ballangen. Foto: JØRN INDRESAND
SLOSS IMOT: Tor-Einar Olaussen har startet folkeaksjon mot asylmottak i Ballangen. Foto: JØRN INDRESAND

- Det har vært flere prosjekter det har vært vanskeligere å få igjennom enn før, bekrefter direktør Ida Børresen i UDI.

- Det kan skyldes flere forhold; fremmedfrykt, manglende kunnskap om hva et mottak er og reelle hensyn i de enkelte kommunene, sier Ida Børresen.

- Kriminelle trusler

Motaksjonister ser på asylsøkerne som kriminelle trusler mot lokalsamfunnet. Villaveien 5-15 Borettslag i Asker frykter utrygghet, tyverier, dyremishandling og rasering av bygget hvis det blir transittmottak på Dikemark.

DEBATT:Norge har verdens største asylvekst

- Hvem vil bo her når det myldrer av ustabile mennesker som blir dyttet inn til psykiatriske pasienter og vanlige folk, sier Anita Frøyset, leder av Villaveien 5-15 Borettslag i Asker til Budstikka.no.

Slik forsvant nesten 1200 asylsøkerplasser:

TOMT: Kvås videregående skole i Lyngdal blir ikke asylmottak. Foto: Fedrelandsvennen
TOMT: Kvås videregående skole i Lyngdal blir ikke asylmottak. Foto: Fedrelandsvennen

Fyresdal i Telemark: 150 plasser i Fyresdal Hotell. Fyresdal kommune kjøpte hotellet for å slippe å få asylmottak i bygda. Kommunen hadde blitt varslet om at operatører jobbet med mottaksplaner, og ville forhindre at panthaveren til det nedlagte hotellet solgte til noen som ville starte asylmottak.

Lyngdal i Vest-Agder: 150 plasser på Kvås videregående skole. Mottaksoperatøren Hero, Norges største, skrinla planene på den nedlagte skolen på grunn av skepsis i kommunen og massive protester fra bygdefolket i Kvås.

TOMT: Landeskogen i Bygland, tidligere sanatorium, blir ikke asylmottak. Foto: KJETIL REITE
TOMT: Landeskogen i Bygland, tidligere sanatorium, blir ikke asylmottak. Foto: KJETIL REITE

Bygland i Aust-Agder: 150 plasser på Landeskogen. Planene om asylmottak i det tidligere sanatoriet ble skrinlagt av ordføreren på et folkemøte, på grunn av massive protester.

Olden i Sogn og Fjordane: 100 plasser på Yris Hotell i Olden. UDI skrinla planene om mottak i Olden, etter et kommunalt vedtak som «på det sterkeste» gikk imot det, og en motaksjon som samlet 552 underskrifter i Olden. Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI) ga Stryn kommune ros for sin motstand.

Mysen i Østfold: 100 plasser på Bondelagets folkehøyskole. Eidsberg kommune har stoppet mottaket ved å kreve omregulering av bygget, på tross av det også tidligere har vært brukt som mottak. Mottaksoperatøren som ville starte i den nedlagte folkehøyskolen har påklaget vedtaket til fylkesmannen.

Ballangen i Nordland: 150 plasser i flere bygg i sentrum. En folkeaksjon har samlet 1200 underskrifter fra 1200 av kommunens 2700 innbyggere mot mottak. Kommunestyret behandler saken i møte 28. august.

Volda i Møre og Romsdal: 125 plasser i hybelhus og leiligheter. Utleieren trakk seg fra planene på grunn av massive lokale protester. Et forsøk på å starte et mindre mottak, underavdeling av mottaket i Ulsteinvik, på en campingplass har møtt massiv motstand. Den lokale idrettslagslederen frykter at mottaket vil ødelegge et attraktivt turområde, og at asylsøkerbarna vil misbruke fotballbanene på Volda stadion.

Asker i Akershus: 100 plasser i transittmottak på Dikemark. Borettslag og velforeninger protesterte kraftig, og fryktet trusler, vold, tyveri, hærverk og dyremishandling fra asylsøkerne. Kommunen sa nei, men Miljøverndepartementet opphevet vedtaket. Nå planlegges det igjen for transittmottaket som har blitt trenert i et halvt år.

Ringebu i Oppland: 100 plasser på Ringebu Hotell. Kommunen krevde bruksendring, som de ikke ville gi, selv om hotellet tidligere har vært asylmottak. Fylkesmannen opphevet vedtaket som ugyldig, og nå gjøres det igjen forsøk på å etablere mottak i det tomme hotellet.

Ås i Akershus: inntil 30 plasser for mindreårige asylsøkere i Heia Sykehjem. Kommunen er utelukkende negativ, og vil nekte å omregulere sykehjemmet fra institusjon til asylmottak for enslige mindreårige flyktninger under 18 år.

Oppgitt

Mottaksoperatører som har møtt den kommunale motviljen og folkeaksjonene mot mottak er oppgitt:

- Dette er helt ute av proporsjon. Konfliktnivået står ikke i forhold til problemets størrelser. Nå er det tid for besinnelse der ute, sier Morten Jørgensen i Link AS.

LES OGSÅ:UDI deler ut oppskrift på å få asyl

- Det er tid for en nasjonal dugnad. Nå må kommunene skjerpe seg, dette landet har plass til mange tusen mennesker, sier direktør Ahmed Bozgil i Hero, som med 21 mottak over hele landet er Norges desidert største mottaksoperatør.

LES MER OM SAKEN I DAGENS VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks