Hovedinnhold

- Regjeringen har mistet kontrollen over asylpolitikken

KRITISKE: Høyre-leder Erna Solberg og Per Willy Amundsen (Frp) er kritske til regjeringens innvandringspolitikk. Foto: Robert S. Eik/Alf Øystein Støtvig/Scanpix
KRITISKE: Høyre-leder Erna Solberg og Per Willy Amundsen (Frp) er kritske til regjeringens innvandringspolitikk. Foto: Robert S. Eik/Alf Øystein Støtvig/Scanpix
(VG Nett) Ved utgangen av året ligger det an til rekord i antall asylsøknader. Det mener Frp og Høyre er alarmerende.

Denne saken handler om:

I dag la Utlendingsdirektoratet (UDI) frem sine tall fra årets første halvår. Der kom det blant annet frem at antall asylsøknader har steget med 50 prosent fra samme periode i fjor. Om utviklingen fortsetter, forventer regjeringen at det ved utgangen av året totalt vil være registrert 18.000 asylsøknader, mot 14.431 i fjor og cirka 6500 i 2007.

I tillegg viste tallene at dobbelt så mange har fått innvilget asylsøknadene sine i år.

Både Frps innvandringspolitiske talsmann, Per Willy Amundsen, og Høyre-leder Erna Solberg reagerer kraftig på de ferske tallene.

- Dette viser at regjeringen har mistet kontrollen over asylpolitikken. Dersom regjeringen får rett i sine beregninger, vil det ved utgangen av året settes rekord i antall asylsøknader. Det er en skremmende situasjon, sier Per Willy Amundsen til VG Nett.

LES OGSÅ:Kraftig økning i antall unge asylsøkere

Frykter menneskesmuglere

Han får sterk støtte fra politikerkollega Erna Solberg.

- Dette er resultatet av tre år med liberalisering fra regjeringen. Hvis det fortsetter sånn brekker vi i stykker støtten til mennesker som virkelig trenger opphold, sier Høyre-lederen.

TETT PÅ NETT: UDI-direktør Ida Børresen svarte på spørsmål om de ferske tallene og utfordringene framover.Les hva hun svarte her.

Både hun og Amundsen mener at det stadig økende antallet asylsøkere som kommer inn i landet gir sterke signaler om at Norge er landet man reiser til dersom man ønsker asyl.

- I hele Europa rundt oss har landene strammet inn på asylpolitikken. Under den rødgrønne ledelsen har man gått i motsatt retning. Dermed har menneskesmuglere rettet sine blikk mot Norge, sier Amundsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FULLE ASYLMOTTAK: Kapasiteten til norske asylmottak er nå så sprengt at UDI vil ta i bruk båter for å gi asylsøkere tak over hodet. Foto: Scanpix
FULLE ASYLMOTTAK: Kapasiteten til norske asylmottak er nå så sprengt at UDI vil ta i bruk båter for å gi asylsøkere tak over hodet. Foto: Scanpix


Erna Solberg mener at arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen må gå en runde med seg selv.

- Praksisen i Norge for hvordan vi vurderer land det kommer asylsøkere fra, kan ikke være så forskjellig fra hvordan det vurderes i andre land rundt oss. Det er et sjekkpunkt for om vi har vært for liberale og det spørsmålet må den ansvarlige statsråden stille seg, sier Solberg.

LESERDEBATT:- Vi må begynne å leie båter for å få plass. Da må det jo ringe en bjelle

- Ikke mer enn 2000 søknader

Under Solbergs tid som kommunalminister ble antall asylsøkere redusert fra 17.000 til i overkant av 5.000. For å klare det tilsvarende igjen, mener hun at oppskriften er enkel:

- Det vi gjorde var at vi var veldig klare på at vi skulle returnere folk. Vi sendte ut et signal om at det ikke var enkelt å komme inn, og dermed ble ikke landet så attraktivt som før. I tillegg innførte vi en 48-timers saksbehandlingsmodell, sier hun.

Den store tilstrømmingen av nye asylsøkere har ført til at UDI nå vurderer å plassere dem i båter og sivilforsvarsleire for å kunne gi dem tak over hodet i sommer. Amundsen i Frp mener at det nå bare er en ting å gjøre:

- Den eneste løsningen er å komme ned på dansk nivå. De har 2000 asylsøknader i året, sammenlignet med 18.000 asylsøknader her til lands ved årets slutt. Det er skremmende å tenke på at vi har noen lunde lik befolkningstall, sier han.

LES OGSÅ:Frp vil avvise nesten alle asylsøkere

- Vi er strenge

TILBAKEVISER KRITIKKEN: Politisk rådgiver Hadia Tajik. Foto: Gøran Bohlin
TILBAKEVISER KRITIKKEN: Politisk rådgiver Hadia Tajik. Foto: Gøran Bohlin

Politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Hadia Tajik, mener at det kraftig økte antallet asylsøknader skyldes økt tilstrømning av asylsøkere til hele Europa.

- Dette er noe Norge har fått merket konsekvensen av. Vi har allerede gjennomført innstramningstiltak, og vil fortsette å bidra til at Norge ikke blir mer et mer attraktivt land enn andre land i Europa.

Hun tilbakeviser påstandene om at regjeringen har mistet kontrollen og at de er for liberale.

- Regjeringen sin oppfatning er at innstrammingene har hatt en effekt. Ved innføringen i september ble økningen brutt.

Hun mener likevel at 18.000 asylsøknader er for mye, og mener at Norge bør ned på samme nivå som sine naboland.

- Men vi kan ikke komme unna at det har kommet mange asylsøkere til hele Europa. Grunnen til det er uro i verden og økt mobilitet. Vår oppfatning er at vi har en streng, men rettferdig asylpolitikk.

LES OGSÅ:Strengere krav til identitet i asylsaker

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks