Hovedinnhold

- Mottaket har vært en tikkende bombe lenge

Bekymringsmeldinger til Storberget allerede i februar

VG Nett) Sultestreiker, slåsskamper om mat og harde fronter mellom beboere og ansatte. Lokalpolitiker Nina Johnsen (V) i Lier hevder at opptøyene på mottaket var uunngåelige.

Denne saken handler om:

- Det har vært mye uro og amper stemning på mottaket. Situasjonen har bare blitt verre og verre, hevder Johnsen overfor VG Nett.

Hun sier at hun har fått gjentatte meldinger fra beboere og uavhengige kilder i kommunen om stor frustrasjon på mottaket.

VAR UUNNGÅELIGE: Lokalpolitiker Nina Johnsen (V) i Lier hevder at opptøyene var uunngåelige.
VAR UUNNGÅELIGE: Lokalpolitiker Nina Johnsen (V) i Lier hevder at opptøyene var uunngåelige.

- Det har ikke vært gjennomført et eneste tilsyn på mottaket de siste to årene. Det synes jeg er svært betenkelig med tanke på at det har vært så mye uro her, sier Johnsen.

Les også:- Ventemottaket er verre enn fengsel

Ba om svar fra Storberget

Både Lier ventemottak og Fagerli ventemottak i Nannestad, hvor de første opptøyene startet natt til tirsdag, har vært tema også på stortingsnivå allerede i februar.

Da stilte stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V) justisminister Knut Storberget direkte spørsmål om situasjonen ved de to mottakene. Skei Grande viste til flere henvendelser fra de to mottakene.

- Henvendelser fra beboere ved Lier statlige ventemottak og Fagerli ventemottak i Nannestad tyder på at beboerne får for lite mat. Knapphet på mat fører til at beboerne nærmest sloss om maten, skrev Skei Grande til Storberget.

Storberget sier i sitt skriftlige svar til Venstre-lederen lite om den påståtte matmangelen. Bekymringsmeldingene resulterte heller ikke i noe tilsyn ved mottakene.

- Det lave aktivitetsnivået fører gjerne til at beboerne konsentrerer frustrasjonene sine til måltidene, der alle er samlet i kantina, svarte Storberget på spørsmålet fra Skei Grande.

Matmangel og stor frustrasjon blant beboerne er også omtalt i en fersk evalueringsrapport om ordningen med ventemottak.

«Folk blir gale...(...) Folk sloss. De knuser TV-en. De knuser vinduer.. I løpet av fem måneder har de ødelagt fem TV-er», sier en beboer som er intervjuet i forbindelse med rapporten.

Les også:23 pågrepet etter brann på ventemottak.

- Uakseptabelt

Storberget avviste ifølge NTB onsdag at forholdene ved ventemottakene er uforsvarlige. Han reagerer kraftig på det som har skjedd på mottakene de siste to nettene.

- Oppførselen er helt uakseptabel. Vi tolererer ikke at noen forsøker å tvinge seg til opphold i Norge. Dette er folk som har fått avslag på sine asylsøknader. Vi har bedt dem om å bruke de veldig gode, frivillige returordningene vi har, sier Storberget til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

AVVISER KRITIKK: Justisminister Knut Storberget sier avviser at forholdene ved ventemottakene er uforsvarlige. Foto: ROGER NEUMANN Foto:
AVVISER KRITIKK: Justisminister Knut Storberget sier avviser at forholdene ved ventemottakene er uforsvarlige. Foto: ROGER NEUMANN Foto:

UDI sier til VG Nett at de er kjent med at enkelte beboere har klaget på matserveringen og for lite aktivitet på mottakene. De var derimot ikke forberedt på de voldsomme opptøyene ved mottakene.

- Ventemottak er modellen norske politikere har bestemt skal være tilbudet for personer med endelig avslag og som har plikt til å forlate Norge. Det skal være nøkternt, men forsvarlig. UDI mener at ventemottakene er drevet innenfor disse rammene, sier kommunikasjonssjef Bente Engesland.

Les også:Kan ta ett år å sende ut opprørerne

- Uforståelig

Hallstein Saunes, daglig leder i Link AS, som driver ventemottaket i Lier på oppdrag for UDI, sier at det er trist, uforståelig og uakseptabelt at noen velger å reagere på denne måten.

Han sier videre at de har tidligere har hatt utfordringer med enkeltpersoner, men aldri noe i nærhetene av det som skjedd nå.
- Frustrasjon har gitt seg utslag i episoder der det har blitt kastet mat på gulvet og enkeltepisoder med knuste ruter, men aldri i nærheten det som har skjedd nå.

- De som reagerer er folk som er frustrerte over sin egen situasjon og endelig avslag i asylsaken. At man ikke får mulighet til det livet man ønsker seg, gir for noen utslag i den psykiske helsen. Det er utfordrende at enkelte velger Å bor her lenge, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

BRANT NED: Sovebrakkene på Lier ventemottak brant helt ned til grunnen. Foto: ROGER NEUMANN
BRANT NED: Sovebrakkene på Lier ventemottak brant helt ned til grunnen. Foto: ROGER NEUMANN

- Spiser seg mette

På påstanden om at beboerne får for lite mat, svarer Saunes at folk spiser seg mette.

- Folk spiser seg mette. Maten er variert og tilsvarende det som tilbys på andre mottak. Dette handler om frustrasjon over egen livssituasjon. Tilbudet i ventemottaket er nøkternt og forsvarlig og bestemt av våre politikere.

De ansatte ved ventemottaket får ros av Saunes, som beskriver de som profesjonelle som gjør en kjempejobb. Han avviser at de ansatte føler seg truet, og påpeker at det heller var et angrep på systemet.

Den daglige lederen understreker at det ikke er lett å drive ventemottak.

- Vi jobber med folk i en vanskelig situasjon og som skal ta en vanskelig avgjørelse om å returnere. De fleste er fredelige beboere, avslutter han.

Psykolog om opptøyene: -Ventemottakene er destruktive

- Feilslått politikk

Fungerende generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, Andreas Furuseth, sier til VG Nett at myndighetene bevisst lager retningslinjer for å skape dårlige boforhold ved ventemottakene.

- Vi oppfatter det helt klart slik at det er ønskelig at forholdene ikke skal være for gode. Dette skal bidra til å motivere folk til å returnere til hjemlandet, i stedet for å ønske å være i Norge, sier Furuseth.

Les også:Storberget strammer inn asylpolitikken

Han mener denne politikken er feilslått, og at man heller bør fokusere på å gi en meningsfull tilværelse til beboerne.

- Rapporter vi har fått fra blant annet beboere viser at de ikke har noe innhold eller mening med tilværelsen. De får dekket mat som de ikke får laget selv. De får sove i flermannsrom, men det er ellers veldig lite å gjøre både i forhold til å fritidsaktiviteter og mulighetene til å få kompetanse gjennom kursing, undervisning og lignende.

- De får økonomisk støtte som lommepenger, men det er ikke nok til å ta bussen til og fra Oslo, sier generalsekretæren.

Han påpeker at saksbehandlingstiden bør kortes ned og at returarbeidet bør bli effektivisert. Furuseth håper at den pågående debatten kan være med på å skape en endring.

- Nøkternt og forsvarlig

Justisdepartementet sier til VG Nett at tilbudet ved ventemottak skal være nøkternt og forsvarlig.

- Tanken er jo å motivere til retur. Beboere ved slike mottak har fått endelig avslag på søknaden og skal forlate landet.

- Man må motivere til frivillig retur, men man må jo også se på flere muligheter. Vi har gode støtteordninger for retur, og det har faktisk vært en økning i antall frivillige returer de siste årene, sier Marit Haugen, pressekontakt ved Justisdepartementet, til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks