Hovedinnhold

- Kvinnelige asylsøkere beføles, trakasseres og voldtas

Krisesentersekretariatet: - Har hørt om massevoldtekter

VOLDTATT: En kvinne ble brutalt voldtatt på Mandheimen asylmottak natt til søndag 27. juli. Foto: TINN KOMMUNE
VOLDTATT: En kvinne ble brutalt voldtatt på Mandheimen asylmottak natt til søndag 27. juli. Foto: TINN KOMMUNE
(VG Nett) Det er bekymringsverdig høye mørketall på seksuelle overgrep mot kvinner på norske asylmottak, ifølge Krisesentersekretariatet.

Denne saken handler om:

27. juli i år skal en 20 år gammel rwandisk jente ha blitt brutalt voldtatt og banket opp i flere timer av en mannlig irakisk asylsøker. Men det hun har valgt å anmelde forholdet, hører sjeldenhetene til, ifølge Krisesentersekretariatet.

Ifølge daglig leder Tove Smaadahl er det høye mørketall på ikke-anmeldte overgrep mot kvinnelige asylsøkere i Norge.

Har du opplevd noe og vil fortelle om det?
Kontakt VG Netts journalister her

- Det er vanskelig å si noe konkret, men vi vet at det finnes mange tilfeller av seksuell trakassering av kvinner på asylmottak, sier hun til VG Nett.

- Vi hører historier om menn som dunker på dører og vinduer, og kvinner som sitter redde inne på rommene sine. Kvinner blir befølt, forsøkt voldtatt og til og med voldtatt av flere menn, forteller hun.

Mange kvinner kjenner ikke sine juridiske rettigheter i Norge, og unngår å melde fra om overgrepene i frykt for hevnaksjoner.

Prostituerte utsatt

Informasjonsansvarlig Maya Brenna Nielsen i Krisesentersekretariatet bekrefter at de vet om episoder hvor kvinner er blitt voldtatt på norske asylmottak - uten å anmelde forholdet til politiet.

- Kvinner som vi senere har hjulpet til trygge bosteder, forteller at de har blitt voldtatt på andre mottak. Vi mener dette er svært bekymringsverdig, sier hun.

LES OGSÅ:Frykter ny voldtekt

Nielsen sier at kvinner med forbindelse til prostitusjonsmiljøet er spesielt utsatte for overgrep:

- Det er vanskelig å si noe om hvordan, men det virker som de på en eller annen måte klarer å skille seg ut og slik er mer utsatte for overgrep. Statistikk viser også at vold mot prostituerte er mer vanlig enn mot andre kvinner, sier hun.

Vil skjerme kvinnene

Allerede i 2000 kom Krisesentersekretariatet med en anbefaling til UDI om å gå inn for adskilte boenheter ved asylmottakene for å skjerme kvinnene mot seksuell trakassering. Det er foreløpig ikke noe UDI vil gjøre.

- Jeg skal ikke si at absolutt ingenting er gjort siden 2000, for ansatte ved mottakene kontakter oss og ber om informasjon om hvordan de kan håndtere slike saker. Men dette blir veldig personavhengig, det er ikke noen systematisk beskyttelse av kvinnene, sier Tove Smaadahl.

LES OGSÅ:- Alle offentlige myndigheter må møte disse kvinnene

Mørketall ellers i samfunnet

Også i det norske samfunnet generelt er voldtektsproblematikken preget av underrapporterning. I en oversikt fra Voldtektsutvalget som ble lagt fram i januar i år, anslås det at så mange som mellom 8000 og 16 000 kvinner blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk hvert eneste år.

Ofte skjer voldtektene i nære relasjoner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks