Hovedinnhold

Kreftsyke Alkeo (8) kastes ut av Norge

** Overlege: Svulsten kan være livstruende
** UNE: «Klart best for ham å bli i Norge»

SKIEN (VG) Albanske Alkeo Kastrioti (8) har hjernesvulst som ifølge hans norske lege kan være livstruende. Nå sendes han tilbake til hjemlandet, hvor helsevesenet beskrives som katastrofalt.

Denne saken handler om:

Til tross for at Utlendingsnemnda både var i tvil – og innad uenige – har de bestemt at åtteåringen og resten av familien ikke får opphold i Norge.

 Far Lefter og mor Dorjana frykter for sønnens liv

– Vi dro til Norge på grunn av Alkeo. Vi tenkte det ville gi ham mulighet til å bli bedre, sier Dorjana Kastrioti til VG.

Vil ikke tenke på det

VG møter familien hjemme i mottaksboligen i Skien. Der har de bodd det siste halvannet året. Mor er tydelig preget av realiteten de er i ferd med å innse: De må forlate Norge innen 16. juli.

<p>HAR VONDT: Alkeos har ofte kraftig hodepine som følge av hjernesvulsten. Den påvirker også synet og veksten hans.<br/></p>

HAR VONDT: Alkeos har ofte kraftig hodepine som følge av hjernesvulsten. Den påvirker også synet og veksten hans.

Foto: Kyrre Lien, VG

– Jeg vil være her i Norge. Jeg liker å leke med vennene mine her. Det er vanskelig å finne nye venner, og i Albania har jeg ingen venner, sier Alkeo til VG.

– Hva synes du om å dra hjem til Albania?

– Det er ikke bra. Det liker jeg ikke.

Alkeo er akkurat ferdig i andre klasse ved Lunde barneskole i Skien. Åtteåringen er livsglad og sprudlende, men bærer tydelig preg av at han er syk.

Hjernesvulsten hans ble først oppdaget og operert i 2012, mens familien oppholdt seg i Hellas. På grunn av fare for åtteåringens syn, kan ikke svulsten fjernes helt.

VGTV: Se hele intervjuet med Alkeo (8)

– Vennene mine spurte hva det var, men jeg svarte ikke. Jeg vil ikke huske det. Jeg gråter noen ganger når jeg tenker på det, sier åtteåringen om sin egen kroniske diagnose.

Det var Telemarksavisa som først omtalte saken.

– Kan være livstruende

I UNEs vedtak heter det blant annet:

«Siden helsen vil være så sentral for Alkeo i fremtiden, mener nemnda at det klart vil være best for ham å få bli i Norge».

Overlege Gro Kjersti Storhaug ved Sykehuset i Telemark har fulgt Alkeo tett siden han og familien kom til Norge.

Selv om svulsten ikke er ondartet og ikke sprer seg, kan den gjøre fortrengninger og skade på friskt vev om den blir større, forklarer hun.

Ifølge Storhaug oppfører svulsten seg ondartet, fordi den kontinuerlig vokser langsomt.

– Den kan påvirke sirkulasjon av hjernevæske og medføre økt trykk i hjernen, noe som kan medføre skade og være livstruende. Svulsten ligger også i nær relasjon til synsnerven og kan skade denne. Alkeo har behov for tett oppfølging og MR-undersøkelser for å kontrollere veksten, sier Storhaug til VG.

 – Katastrofalt helsetilbud

Storhaug tror utsendingen vil bety at Alkeo ikke får den livsnødvendige oppfølgingen han trenger, og er svært kritisk til UNEs vedtak.

– Familien mangler alt, og det er dårlig av et så rikt land som Norge. Dette er helt klart et helseproblem som kan bli mye verre. De får ikke fulgt opp hjernesvulsten hans, og det at den fortrenger friskt vev. I tillegg får man ikke sjekket hvordan det påvirker synet hans, sier overlegen.

VG+: Nektes legehjelp på grunn av midlertidig oppholdstillatelse

Albania-forsker Cecilie Endresen ved Universitetet i Oslo forklarer at det er dårlige odds for god kreftbehandling i landet.

– Situasjonen i helsevesenet er katastrofal. Det er dårlige forhold, dårlig utstyr og de mangler ofte medikamenter. Helsevesenet i Albania er generelt på u-landsnivå, sier hun.

Endresen beskriver de offentlige sykehusene i Albania, som er preget av mye korrupsjon, som absolutt siste mulighet.

– De færreste vil sette sin fot på et offentlig sykehus – det er helt tragiske forhold. De velstående drar til utlandet om de trenger helsehjelp, mens middelklassen bruker de private sykehusene. sier hun.

<p>KRONISK SYK: Alkeo Kastrioti har hjernesvulst, men det liker han ikke å tenke på. – Jeg gråter når jeg tenker på det, sier han.<br/></p>

KRONISK SYK: Alkeo Kastrioti har hjernesvulst, men det liker han ikke å tenke på. – Jeg gråter når jeg tenker på det, sier han.

Foto: Kyrre Lien, VG

– Trenger veksthormon

Alkeos eneggede tvillingbror Angelo er et hode høyere enn ham, ettersom svulsten påvirker Alkeos vekst. Alkeo har behov for veksthormon, som overlege Storhaug er svært tvilsom til at han får i Albania.

Det samme legger UNE til grunn i sitt vedtak:

«Uansett antar nemnda at Alkeo neppe vil få tilfredsstillende behandling for sin veksthormonsvikt i Albania, gitt ressursmangelen og forsyningssikkerheten».

– Det ville gjort livskvaliteten hans bedre og sikret ham en normal vekst, sier overlegen.

Alkeos foreldre er fortvilte over hva som møter dem når de kommer tilbake til Albania, et land som er rangert blant Europas fattigste. Fattigdom og arbeidsløshet var grunnen til at familien dro fra landet.

<p>FORTVILET: Mor Dorjana Kastrioti er syv måneder gravid, og veldig preget av familiens vanskelige situasjon. Til høyre sitter Alkeos onkel, Ilia Fetollari.<br/></p>

FORTVILET: Mor Dorjana Kastrioti er syv måneder gravid, og veldig preget av familiens vanskelige situasjon. Til høyre sitter Alkeos onkel, Ilia Fetollari.

Foto: Kyrre Lien, VG

Selv om familien ble tildelt 100.000 norske kroner i støtte, sier foreldrene at de ikke vil ha råd til Alkeos behandling.

– Vi ser ikke noe håp i Albania. Vi har ingen plass å bo, og vi vil så vidt ha penger til mat. Det blir helt katastrofe å begynne med blanke ark, sier Dorjana.

UNE: Krevende sak

Utlendingsnemnda mener at det helt klart vil være best for Alkeo å bli i Norge.

Likevel kom de til, to mot én, til at innvandringsregulerende hensyn må gå foran de sterke menneskelige hensynene – og også trumfe hensynet til barnets beste.

Mindretallet i saken mente familien burde ha fått opphold, og at hensynet til Alkeo burde være utslagsgivende.

Fungerende seksjonssjef i UNE, Silje Dalsbotten Aass, viser til at situasjonen ikke fremstår kritisk eller livstruende for Alkeo i dag, selv om tilstanden hans er alvorlig og på sikt kan bli livstruende.

Hun forsikrer om at hensynet til barnets beste er vektlagt i vurderingen.

– Saken har vært krevende, og nemnda har sett momentene på begge sider av saken. Flertallet kom likevel til at innvandringsregulerende hensyn måtte veie tyngst, sier Aass til VG.

Hun viser til at UNE har fremskaffet så mye informasjon som mulig om Alkeos helsetilstand og behandlingsmulighetene i hjemlandet.

– Det offentlige helsevesenet er ifølge kilder preget av ressursmangel og det er vanlig med bestikkelser. Det private helsevesenet har helt andre tilbud og ressurser, men dette er kostbart. I vedtaket legger flertallet blant annet vekt på at det er et tilgjengelig helsetilbud i Albania som vil kunne gi Alkeo oppfølging slik hans helsetilstand er i dag.

NOAS: Finnes ikke alternativ

I fjor mottok Utlendingsdirektoratet 205 søknader om asyl fra albanere – alle ble avslått.

<p>ENGASJERT: Jon Ole Martinsen i NOAS har lang erfaring med asylsaker.<br/></p>

ENGASJERT: Jon Ole Martinsen i NOAS har lang erfaring med asylsaker.

Foto: NOAS

Seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Jon Ole Martinsen, viser til at albanerne ikke i utgangspunktet har et beskyttelsesbehov, men at de ofte er på jakt etter en jobb og en bedre tilværelse.

Han mener Alkeo og familiens sak er en synliggjøring av dagens restriktive praktisering av regelverket.

– Asylinstituttet skal ikke åpne for å omgå reglene for arbeidsinnvandring og arbeidstillatelser, men i saker som Alkeos finnes det ikke noe alternativ for foreldrene. De har et sykt barn som de forsøker å redde livet til, og dermed anser man søknad om asyl som eneste utvei. Jeg mener vi burde hatt et bredere regelverk for å kunne imøtegå denne type saker, utenom asylinstituttet sier han til VG. 

Les også: Anundsen vil fengsle grunnløse asylsøkere

Ikke beskyttelsesbehov

Utlendingsnemnda har vektlagt at familien kom til Norge på grunn av sønnens helsesituasjon, og ikke fordi de har et beskyttelsesbehov.

– Reglene er slik at utlendingsmyndighetene skal være tilbakeholdne med å gi tillatelser i slike saker, sier Aass i UNE.

Hun viser til at UNE har fremskaffet så mye informasjon som mulig om Alkeos helsetilstand og behandlingsmulighetene i hjemlandet. Aass er likevel klar over at den medisinske behandlingen i Albania ikke er like god som i Norge.

–  Jeg er enig med mindretallet som mener at hensynet til barnet burde være avgjørende, nettopp fordi utsiktene hans er så dårlige og konsekvensene så alvorlige, sier Martinsen i NOAS.

Vurderer domstolsbehandling

Advokat Bjørn Erik Serkland vil i samråd med familien vurdere om saken skal ankes inn til domstolen.

– Jeg mener absolutt dette er en sak vi bør la domstolen behandle. Jeg mener UNE ikke har tillagt hensynet til barnets beste stor nok vekt. Hensynet til barnets beste skal veie tungt. At det er dissens i nemnda viser at saken er tvilsom og at det er mulig å få et annet resultat i retten, sier advokaten.

<p>SOMMERFERIE: Alkeo Kastrioti (8) er glad for å ha sommerferie, fordi da kan han leke så mye han vil sammen med tvillingbror Angelo.<br/></p>

SOMMERFERIE: Alkeo Kastrioti (8) er glad for å ha sommerferie, fordi da kan han leke så mye han vil sammen med tvillingbror Angelo.

Foto: Kyrre Lien, VG

Les også disse brødrene om deres flukt til Norge: Var forberedt på å dø

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks