Hovedinnhold

Frp: - Burde internert alle asylsøkere

SKEPTISK: Frps innvandringspolitiske talsmann misliker forslaget om at asylsøkere selv kan velge hvor de vil bo. Foto: Linn Cathrin Olsen/VG
SKEPTISK: Frps innvandringspolitiske talsmann misliker forslaget om at asylsøkere selv kan velge hvor de vil bo. Foto: Linn Cathrin Olsen/VG
Per Willy Amundsen (Frp) liker ikke forslaget om at asylsøkere får bo utenfor mottak, og kaller regjeringen naiv.

Denne saken handler om:

Frps innvandringspolitiske talsmann er kritisk til Berge-utvalgets forslag om å la asylsøkere bo hvor de vil uten å miste økonomisk støtte. Han mener at mer kontroll må til.

- Dette er komplett uforståelig. Forutsetningen for kontroll med asylsøkere er at de oppholder seg i et lukket asylmottak, sier Amundsen til VG Nett.

Forslaget fra Berge-utredningen inngår i «I velferdsstatens venterom» der tidligere finansminister og kommunalminister Gunnar Berge (Ap) har vært leder. Arbeidet begynte i 2009.

- Burde inernert alle

De fleste asylsøkere kan i prinsippet bo hvor de vil nå også, men mister støtten på 3000 kroner per måned hvis de forlater mottaket. Berge-utvalget har regnet ut at man sparer 27.000 kroner per asylsøker hvis de ordner seg et annet sted å bo.

Les også: Flest asylsøkere fra Somalia og Eritrea 

Men Amundsen ser mørkt på forslaget, og kaller regjeringen naiv hvis de går for Berge-utvalgets forslag.

- Asylsøkere får jo bo og oppholde seg hvor de vil nå, men uten å få økonomisk støtte?

- Vi mener det er åpenbart at asylmottakene må lukkes. Asylsøkerne forsvinner og kan gjemme seg i 10-15 år uten at noen legger merke til det, sier Amundsen.

- Hadde det ikke vært for kriminelle asylsøkere som går løs i Oslo ville vi knapt hatt overfallsvoldtekter. Regeringen burde internert alle asylsøkerne, sier Amundsen.

Han mener at 27.000 kroner som spares per asylsøker er vinning som går opp i spinning.

- Det er småpenger i den store sammenhengen. Regjeringens asylpolitikk koster staten 13,7 milliarder kroner i året, og 27.000 kroner monner lite. Hvis disse hjemmene hvor asylsøkerne skal bo, også må kontrolleres og godkjennes, fører det bare til mer byråkratisering. Jeg tror UDI har nok å gjøre allerede, sier Amundsen.

- Bedriver mistenkeliggjøring av asylsøkere

Håkon Haugli (Ap) i Kommunal- og og forvaltningskomiteen sier til VG Nett at Berge-utvalgets forslag ikke er drøftet enda, men Per Willy Amundsens innvendinger liker han uansett dårlig.

Les også: UDI stanser all retur til Syria 

- Per Willy Amundsen har en helt annen tilnærming til dette enn Ap har. Han bedriver mistenkeliggjøring av alle asylsøkere, og i argumentasjonen hans ligger det en forventning om at samtlige er kriminelle, sier Haugli.

Han mener at Amundsens utspill er en del av integreringsutfordringene.

- Retorikken hans er med på å skape en feilaktig forståelse av asylpolitikken. De aller fleste flyktninger som kommer hit har behov for beskyttelse, og det er i alles interesse at de får best mulig forutsetninger for å klare seg i det norske samfunnet, sier Haugli.

Han synes det er viktig å prioritere at ferske innvandrere er i aktivitet, kommer seg raskt ut i jobb og får barna inn i norsk skole.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks