Hovedinnhold

- Fraskriver seg ansvaret for papirløse flyktninger

KJEMPER FOR DATTEREN: Rundt 60 etiopiske asylsøkere tilbringer dagene i Oslo Domkirke i protest mot Skatteetatens innstramming. Tsehay Shume sier hun kjemper for datteren Elroies fremtid. Foto: Morten Holm / Scanpix
KJEMPER FOR DATTEREN: Rundt 60 etiopiske asylsøkere tilbringer dagene i Oslo Domkirke i protest mot Skatteetatens innstramming. Tsehay Shume sier hun kjemper for datteren Elroies fremtid. Foto: Morten Holm / Scanpix
NOAS mener myndighetene fraskriver seg ansvar og ikke har tenkt på konsekvensene ved innskjerpingen av reglene for papirløse asylsøkere. I Oslo sultestreiker rundt 60 etiopiere på tredje dagen.

Denne saken handler om:

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener det er bra at myndighetene vil tette smutthull som blant annet kan utnyttes av kriminelle, men mener innskjerpingen er gjort uten å tenke på konsekvensene for de papirløse.

- Disse menneskene har tatt ansvar for seg selv og skaffet seg et selvstendig liv i Norge. Systemet har vært akseptert fra begge sider, for eksempel har Oslo kommune vært arbeidsgiver for mange av disse. Når man skal rydde opp, kan man ikke legge alt ansvaret over på den ene parten, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

Les også:  Slik er livet på innsiden av kirken

I Oslo domkirke har rundt 60 papirløse asylsøkere fra Etiopia demonstrert siden mandag. Bortsett fra barna, sultestreiker alle som deltar i aksjonen. Talsmann Bizualem Beza sier onsdag morgen at folk er slitne og deprimerte, men at de ikke har tenkt til å gi opp.

- Ikke annet valg

Ingen har ennå blitt alvorlig syke som følge av streiken. Etiopierne har fått avslag på asyl, men mener de risikerer å bli forfulgte i hjemlandet. Flere av dem mener også at deres søknader er behandlet på feil grunnlag.

- Det er fortsatt like mange her som i går, vi har ikke noe annet valg enn å gjøre dette. Vi forsøker å holde stemningen oppe. Kirken har kommet med tepper og varmeovner til oss, så det er mye bedre her nå enn det var i går, sier han til NTB.

Les også:  Etiopiere sultestreiker i Oslo domkirke

Ved nyttår skjerpet Skatteetaten rutinene for hvem som får skattekort og kan jobbe i Norge. Tiltaket kom etter avsløringer i fjor høst av hvor enkelt det har vært å få godkjent falsk ID ved å søke om midlertidig personnummer. Det rammet mange papirløse asylsøkere, også personer som har bodd i Norge i årevis.

Politisk støtte

Mens statsministeren og myndighetene holder fast på at etiopierne skal ut av landet, får asylsøkerne støtte fra annet hold. Venstres nestleder Helge Solum Larsen og KrFs Geir Jørgen Bekkevold tok turen innom kirken for å vise sin støtte og høre etiopiernes versjon.

Utenfor kirken samlet det seg rundt hundre mennesker tirsdag kveld for å støtte dem som sitter innenfor de tykke murene.

Heikki Holmås (SV), leder for kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, har uttrykt støtte til de ureturnerbare asylsøkerne. Han sier til Aftenposten at han tror konsekvensen av innskjerpingen kom overraskende på mange.

Les også:  Per Sandberg: - Overgrep mot barn

- Skatteetaten kan ikke føre en egen politikk for hvem som skal få lov til å jobbe i Norge. Dette synliggjør også et stort politisk tomrom: Det finnes i dag ingen politikk for hvordan folk vi ikke får sendt ut, skal kunne ta vare på seg selv. Det må vi få en debatt rundt, sier han.

Avlyser gudstjeneste

Domprost Olav Dag Hauge sier kirken ikke har satt noen begrensning for hvor lenge etiopierne kan bli, men at det til slutt vil begrense seg selv.

- En gudstjeneste onsdag klokka 12 blir trolig avlyst. Men til helgen må vi åpne kirken for flere arrangementer, så vi får se hvordan vi løser det, sa han til NTB tirsdag.

Les også: - Forlater ikke domkirken uten oppholdstillatelse

Også andre steder i landet har innskjerpingen fått store konsekvenser. I Stavanger får mange som er etablert med hus og familie, og som har fått startlån av kommunen, nå ikke lov til å forsørge seg, skrev Stavanger Aftenblad tirsdag.

- Det er norske myndigheters ansvar at det bare i vårt distrikt bor mange hundre mennesker som ikke har lovlig opphold, men som likevel har fått arbeide og betale skatt i årevis, uttalte varaordfører i Bjørg Tysdal Moe i Stavanger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks