Hovedinnhold

Familie med fem barn frykter at de må bo på gata i Beograd

Storaksjon mot kosovo-serbere pågår nå

BEKYMRET: Sylo Taraku fra NOAS er meget bekymret for forholdene som venter kosovo-serberne som blir tvangsreturnert i dag til Beograd. Foto: Scanpix
BEKYMRET: Sylo Taraku fra NOAS er meget bekymret for forholdene som venter kosovo-serberne som blir tvangsreturnert i dag til Beograd. Foto: Scanpix
(VG Nett) Flere småbarnsfamilier fra hele landet er hentet til Oslo av Politiets utlendingsenhet. I ettermiddag sendes de til Beograd med eget fly.

Denne saken handler om:

Ifølge Politiets utlendingsenhet skal det dreie seg om mellom 70 og 80 serbere med ulovlig opphold på 40 ulike adresser over hele landet.

- Det er snakk om mange småbarnsfamilier som har fått livet sitt snudd på hodet det siste døgnet, sier Sylo Taraku, konstituert generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til VG Nett.

Taraku har i morgentimene lørdag mottatt flere henvendelser fra desperate kosovo-serbere som ønsker hjelp.

Les også:Frp ut mot Storbergets asylbarn-utspill

- En barnefamilie på sju ringte for å høre om det var noe tilbud til dem når de ankommer Beograd senere i dag. Jeg har sjekket litt rundt, men fant ikke noe tilbud om materiell hjelp. De frykter at de blir nødt til å bo på gaten, sier Taraku.

Omfang uvisst

Politiets utledningsenhet bekrefter at det nå pågår en storaksjon mot kosovo-serbere i Norge.

- Det stemmer at det er en aksjon nå, men jeg kan si lite om hvor og omfang foreløpig, sier Roar Hansen, informasjonssjef i PU.

Han bekrefter at aksjonen er over hele Norge, og at det står et fly klart på Gardemoen som skal frakte kosovo-serberne til Beograd.

Fått avslag

Ifølge Hansen er det snakk om personer som har fått avslag på asylsøknaden, men som ikke har forlatt landet frivillig.

- Da er tvangsutsendelse det neste alternativet, sier han.

Norge og Serbia underskrev en returavtale nå i sommer. Siden den gang har det vært to aksjoner mot kosovo-serbere som har fått avslag på asylsøknaden. Dette blir den tredje store aksjonen siden avtalen ble signert.

I juli ble 53 kosovo-serbere sendt hjem.

Les mer: Tvangssendte 53 serbere ut av landet i charterfly

- Paradoksalt

Taraku mener at det er noe paradoksalt med den norske returpolitikken.

- På den ene siden tar vi imot ekstra kvoteflyktninger for å avlaste land som Tyrkia og Malaysia. På den andre siden tvangsreturnerer vi godt integrerte familier til Serbia som har flere hundre tusen flyktninger fra før av. Dette er paradoksalt og viser en mangel på enhet i forhold til Norges politikk overfor Balkan, sier Taraku.

Storberget vil vurdere asylpolitikken

Tvangsutsendelsene kommer dagen etter at justisminister Knut Storberget gikk ut og tok til ordet for en liberalisering av asylpolitikken når det gjelder barnefamilier.

Les mer:Kan endre asylpolitikken for barnas skyld

Ifølge Aftenposten varslet Storberget at han vil gjennomgå hele asylpolitikken for barn, enten de er enslige mindreårige eller har kommet sammen med foreldrene.

Taraku er glad for utspillet.

- Jeg er veldig fornøyd med at Storberget nå tar til ordet for en ny asylpolitikk for barnefamiliene. Med dagens aksjon i bakhodet, bør ministeren gå inn og se nærmere på praksisen rundt tvangsreturer av godt integrerte barnefamilier, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRIVILLIG: Knut Storberget oppfordrer alle til å ta kontakt med myndighetene og reise frivillig. Foto: Scanpix
FRIVILLIG: Knut Storberget oppfordrer alle til å ta kontakt med myndighetene og reise frivillig. Foto: Scanpix


Varsler flere utsendelser

Justisminister Knut Storberget (Ap) mener lørdagens aksjon er et viktig signal til personer som oppholder seg ulovlig i landet.

- Noe av det viktigste vi gjør er å effektuere vedtak. Vi vil intensivere bruken av tvangsretur fremover, sier Storberget til NTB.

Han oppfordrer imidlertid asylsøkere som har fått avslag, til å returnere frivillig.

- Jeg oppfordrer alle til å ta kontakt med myndighetene og benytte seg av de rause returordningene vi har. Det er mye bedre å reise hjem med verdighet, sier Storberget.

- Rekordhøyt antall

Så langt i år har over 4.400 personer med ulovlig opphold blitt uttransportert av PU.

- Dette er et rekordhøyt antall sammenlignet med tidligere år, og viser at PU jobber målrettet og aktivt med å bekjempe ulovlig opphold, sier Ingrid Wirum.

I lørdagens aksjon deltok polititjenestemenn fra 20 politidistrikter både med pågripelser og som ledsagere på flyet.

PU vil ikke opplyse når flyet med de utviste serberne reiser fra Gardermoen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks