Hovedinnhold

Bilkis (35) kjemper for å få sine barns far til Norge: - Hvorfor får Maria Amelie bli?

FAMILIEN SAMLET: Slik så det ut da familien var lykkelig samlet. Nå kjemper Bilkis Khunkarkhanova en hard kamp for å få ektemannen Tamerlan Zangijev tilbake til Norge. Foto: Privat
FAMILIEN SAMLET: Slik så det ut da familien var lykkelig samlet. Nå kjemper Bilkis Khunkarkhanova en hard kamp for å få ektemannen Tamerlan Zangijev tilbake til Norge. Foto: Privat
(VG Nett) Lørdag kveld landet Maria Amelie på Rygge lufthavn. En regelendring hjalp henne tilbake til Norge. Tamerlan Zangijev har barn og kone i Norge, men regelendringen hjelper ikke ham.

Denne saken handler om:

Zangijev har ingen utdanning fra et norsk universitet. Han har ikke skrevet en bok. Han har tatt et truckførerkurs. Han har to barn og en kone i Norge. Og han har innreiseforbud etter å ha oppholdt seg ulovlig i Norge. Han bor nå i Ingusjetia.

I en leilighet i Drammen sitter Bilkis Khunkarkhanova (35) med to barn på fire og to år. For fem år siden giftet hun seg med Tamerlan Zangijev (40), men ettersom Zangijev hadde oppholdt seg ulovlig i landet, fikk han beskjed om å forlate Norge. Han dro selv med det håp om å få vedtatt familiegjenforening. Men først må han få omgjort det varige innreiseforbudet han har for brudd på norsk utlendingslov.

Snart fyller eldstesønnen fem år. Han har ett ønske for bursdagen: Å få pappa tilbake.

- Urettferdig

Hjemme i Drammen gjør Bilkis så godt hun kan for å få hjulene til å gå rundt. Men med et sykt barn har hun behov for hjelp fra Barnevernet for å klare seg. Bilkis syns Maria Amelie er en veldig heldig jente som har fått opphold i Norge, men hun syns også at det er veldig urettferdig.

- Han har søkt om familiegjenforening, men fikk avslag. Det ble brukt mot oss at han hadde jobbet ulovlig. Vi fikk beskjed om at han måtte reise ut og søke derfra.

Zangijev kom til Norge første gang i 2002. Han ble da returnert til Hellas i henhold til Dublin-forordningen. I 2006 kom han tilbake og giftet seg. Han fikk så beskjed om å reise hjem og en utvisningssak ble påbegynt hos UDI. Zangijev hadde jobbet ulovlig i Norge og kommet tilbake etter at han allerede var uttransportert til Hellas. Han ble illagt et varig innreiseforbud. Saken er nå til klagebehandling, men blir klagen avslått, kan det bety at Zangijev aldri vil få komme tilbake Norge - verken for å bo med familien eller for besøke sønnene.

En arbeidstillatelse kunne fått Zangjiv rett inn i Norge, men kona har selv erfart hvor vanskelig det er å få jobb.

- Selv har jeg sendt 60 søknader om å få jobb i Norge. Til slutt endret jeg etternavnet mitt til Sannes for å få jobb. Maria Amelie er kjent her. Alle var etter henne. Det er ikke rart at hun fikk jobb her med en gang. Maria Amelie har ulovlig utdannelse fra Norge. Mannen min har bare fått et truckførerkurs. Hvem får jobb med truckførerkurs? spør Bilkis.

Regelendring

KOM TILBAKE: Maria Amelie kom tilbake til Norge lørdag kveld. Foto: Scanpix
KOM TILBAKE: Maria Amelie kom tilbake til Norge lørdag kveld. Foto: Scanpix

Da Maria Amelie ble uttransportert til Moskva, var en regelendring allerede på gang som skulle gjøre det mulig for henne raskt å kunne returnere. 31. mars vedtok Justisdepartementet at alle ulovlige innvandrere kan søke arbeidstillatelse i Norge, gitt at de oppfyller kravene om arbeidsinnvandring som faglært.

Med sitt truckførerkurs - den eneste form for utdanning Tamerlan Zangijev fikk ta uten å ha norsk personnummer regnes han ikke som faglært.

Jon Ole Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) som sammen med advokat Randi Hagen Spydevold representerer Bilkis Khunkarkhanova og Tamerlan Zangijev sier til VG Nett at man hvis man har blitt utvist, ikke vil få innvilget en familiegjenforening fordi han ikke får lov til å reise til landet.

- Maria Amelie var også utvist, men med den nye forskriften kan utvisningen oppheves hvis man får arbeidstillatelse. Men under familiegjenforeningssøknader oppheves ikke utvisningen, bortsatt fra om det er svært sterke menneskelige hensyn, sier Martinsen og legger til:

- Kjernen i problemet her er at det er en sterkere grunn for å få oppholdstillatelse å ha arbeidskontrakt i Norge enn å ha barn og ektefelle i landet, sier han.

Barn regnes som regel ikke heller som svært sterke menneskelige hensyn, ifølge Martinsen, fordi dette er svært vanlig og blir som regel tatt hensyn til i et utvisningsvedtak.

LES OGSÅ: Få papirløse vil kunne bruke «Lex Amelie» 

- Klasseskille

Advokat Randi Hagen Spydevold mener det har utviklet seg til et klasseskille innen utlendingspolitikken.

- Det er et særlig hensyn at du har et godt arbeid, men det sosiale og det menneskelige engasjerer ikke politikerne i det hele tatt. Ære være Maria Amelie, og velkommen skal hun være i Norge, men her har vi to barn som venter på en pappa. Hvorfor kan man ikke ta hensyn til det? sier Spydevold.

- Hva er forskjellen? spør Bilkis Khunkarkhanova.

- Maria Amelie klarte å skrike høyt. Derfor ble hun hørt. Jeg finner ikke svar på hva som er forskjellen på henne og min mann, sier hun.

- Lite fruktbart

På spørsmål om det er en sterkere grunn for å få oppholdstillatelse å ha arbeidskontrakt i Norge enn å ha barn og ektefelle i landet, svarer statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet at reglene for arbeidsinnvandring handler om at man gir arbeidstillatelse til de som har relevant utdanning.

- Det ligger i arbeidsinnvandringens natur. Disse reglene har ikke noe med hensynet til enkeltindividet, men er begrunnet i norske virksomheters behov, sier han til VG Nett.

- Kan du forstå at det føles utrettferdig for barna og ektefelle som er i Norge at noen med god utdannelse får komme hit mens de selv sliter med å sine ektefelle og forelder til Norge?

- For de det gjelder, har jeg absolutt forståelse for det. Men vi må ha en innvandringsregulering. Man kan alltid debattere disse reglene, og om de er for strenge, men det å sammenligne arbeidsinnvandring og familieinnvandring er lite fruktbart. De har to helt forskjellige formål, sier Lønseth.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks